Helsingin pienimmän asunnon omistava Ossi, 39, sijoittaa miniasuntoihin – Näin 11-neliöisestä yksiöstä tehdään tilaihme: "Komeroon mahtuu vaikka kanootti"

Talous: Ossi Hakansuu omistaa Helsingin kenties pienimmän asunnon.

Näin asutaan 11-neliöisessä kodissa. Parvi antaa korkeassa asunnossa lisää sisustusmahdollisuuksia. Ossi Hakansuu / Kotialbumi
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Tapaninvainiossa asuva Ossi Hakansuu, 39, on innostunut sijoittamaan tavallista pienempiin asuntoihin.

Hänen vaimonsa kanssa omistamastaan kuudesta asunnosta viisi on alle 20-neliöisiä. Kaikki sijaitsevat kantakaupungissa.

Ensimmäisen pikkuasunnon Hakansuu hankki jo vuonna 2015, ja sen jälkeen sijoituskohteita on löytynyt viiden kodin verran lisää.

Perhe itse asuu lähes 200 neliön suuruisessa omakotitalossa.

Helsingissä on asuinalue, jonka kodit myydään usein vain päivissä tai ne siirtyvät sukupolvelta toiselle - Välittäjä nimeää kolme syytä vetovoiman taustalla

Hakansuiden sijoitusasunnoista pienin on Alppilassa sijaitseva 7 neliön kokoinen yksiö, joka on melko varmasti Helsingin – ellei koko Suomen – pienin asunto.

Vuokran suuruus on 499 euroa kuussa.

Muut pikkukodit ovat 11-, 13-, 15-, 20- ja 26-neliöiset huoneistot Kalliossa, Vallilassa ja Punavuoressa.

Pienenpieniin asuntoihin on riittänyt vuokralaisehdokkaita.

– Laitoin viimeksi asunnon vuokralle Facebookiin Vuokra-asunnot Helsinki -ryhmään. Ilmoitus julkaistiin illalla ja aamulla oli jo parikymmentä kiinnostunutta koossa, Hakansuu kertoo.

Ossi Hakansuu sijoittaa hankkimalla huippupieniä yksiöitä kantakaupungista. Tässä Pursimiehenkadulla sijaitsevassa talossa Hakansuulla on vuokralainen 11-neliöisessä asunnossa. Jari Pietiläinen

Helsingin halvimmat vuokrayksiöt löytyvät yllättävältä asuinalueelta – Silti pääkaupungin edullisimmat postinumeroalueet ovat samanhintaisia kuin kalleimmat Tampereella

Hänen yksiöihinsä on valikoitunut varsin usein opiskelijoita mutta myös työssäkäyviä. Hakansuu on edellyttänyt, että luottotiedot ovat kunnossa tai että vuokralle on takaaja.

Vuokralaiset ovat olleet uskollisia asukkaita, eikä vaihtuvuutta ole juurikaan ollut.

Seitsenneliöinen asunto oli alunperin rakennusliikkeen valmiiksi remontoima malliasunto, jonka tarkoituksena oli näyttää, miten asuintilaa järjestyy lisää nokkelilla pohjaratkaisuilla.

– Sängyn laittaminen parvelle on aivan ehdoton helpotus sinne 11-neliöiseen kotiin. Keskustan vanhat talot ovat onneksi suhteellisen korkeita, joten tilaa riittää ylöspäin.

Parvelle johtavan portaikon jokaisen askelman alle on myös nikkaroitu vetolaatikko, joka säästää säilytystilaa muualta.

Miniyksiöstä muhkea voitto: Meja, 43, hurahti asuntojen flippaamiseen ja sisustaa niitä omalla tyylillään – nämä ovat kriteerit uuden kohteen hankinnalle

Ikkunalautaa laajentamalla ikkunan eteen on saatu kätevä ruoka- ja työpöytä.

– Erään asunnon kellarikomerosta remontoin omin käsin vaatehuoneen, joka puolestaan vapauttaa asuintilaa varsinaisesta asunnosta. Nyt sinne komeroon mahtuu vaikka kanootti, Hakansuu naurahtaa.

Kätevä keksintö: laitetaan parviportaiden alle vetolaatikot ja tilaa säästyy. Ossi Hakansuu / Kotialbumi

Mistä sitten syntyi kiinnostus sijoittaa omaisuutta pikkukoteihin? Kiinteistöteknologiayrityksessä liiketoimintapäällikkönä työskentelevä Hakansuu tietää vastauksen.

– Näin pienissä asunnoissa on omistajan kannalta se hyöty, että yhtiövastikkeet ovat kohtuullisia, eivätkä esimerkiksi linjasaneerausten remonttikulut nouse järjettömälle tasolle.

– Remonttiaika on tietenkin lyhyempi kuin tavallisen kokoisissa asunnoissa. Parissa viikossa tekee jo ihmeitä.

Pienimpien asuntojen hinnaksi tulee kantakaupungissa noin 100 000–150 000 euroa ja ne on myös kohtuullisen helppo saada vuokralle.

Miniasuntokin kelpaa nuorelle opiskelijalle – kunhan tämä vaatimus täyttyy

Hakansuuta harmittaa se harhakuva, mikä monella helsinkiläisellä on sijoittamisesta pieniin vuokra-asuntoihin.

– Usein kuvitellaan, että vuokranantaja käärii hyvät rahat vuokralaisen selkänahasta, mutta itse asiassa vuokraaminen on bisneksenä varsin huono sijoitustapa ja vaatii sijoittajalta omaa työpanosta. Sijoitussäästötileissä olisi usein parempi tuotto ainakin vähemmällä vaivalla.

Pienenkin asunnon arvon säilymiseen voi kuka tahansa vaikuttaa varsin paljon.

– Remontoimalla asuntoja itse vuokranantaja säästää pidemmän päälle huomattavasti. Myös yhtiökokouksissa käyminen kannattaa, mutta niissä pitää osata vaatia, että peruskorjaukset tehdään taloyhtiössä ajoissa, Hakansuu muistuttaa.

Hän ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että perheelle hankittaisiin sijoituskohteiksi lisää miniasuntoja.

– Mutta tuskin ne ovat ainakaan seitsemää neliötä pienempiä. Jos asunnolla on kokoa vaikkapa viisi tai kuusi neliötä, se alkaa olla jo aikamoista sullomista, Hakansuu pohtii.

Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Yli 40 prosenttia asuinalueesta yksiöitä, moni sijoittajilla – Vantaa myöntää virheen: "Asukasrakenne yksipuolistuu"

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut