Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pienimmän asunnon omistava Ossi, 39, sijoittaa miniasuntoihin – Näin 11-neliöisestä yksiöstä tehdään tilaihme: "Komeroon mahtuu vaikka kanootti"

Talous: Ossi Hakansuu omistaa Helsingin kenties pienimmän asunnon.

Tapaninvainiossa asuva Ossi Hakansuu, 39, on innostunut sijoittamaan tavallista pienempiin asuntoihin.

Hänen vaimonsa kanssa omistamastaan kuudesta asunnosta viisi on alle 20-neliöisiä. Kaikki sijaitsevat kantakaupungissa.

Ensimmäisen pikkuasunnon Hakansuu hankki jo vuonna 2015, ja sen jälkeen sijoituskohteita on löytynyt viiden kodin verran lisää.

Perhe itse asuu lähes 200 neliön suuruisessa omakotitalossa.

Hakansuiden sijoitusasunnoista pienin on Alppilassa sijaitseva 7 neliön kokoinen yksiö, joka on melko varmasti Helsingin – ellei koko Suomen – pienin asunto.

Vuokran suuruus on 499 euroa kuussa.

Muut pikkukodit ovat 11-, 13-, 15-, 20- ja 26-neliöiset huoneistot Kalliossa, Vallilassa ja Punavuoressa.

Pienenpieniin asuntoihin on riittänyt vuokralaisehdokkaita.

– Laitoin viimeksi asunnon vuokralle Facebookiin Vuokra-asunnot Helsinki -ryhmään. Ilmoitus julkaistiin illalla ja aamulla oli jo parikymmentä kiinnostunutta koossa, Hakansuu kertoo.

Hänen yksiöihinsä on valikoitunut varsin usein opiskelijoita mutta myös työssäkäyviä. Hakansuu on edellyttänyt, että luottotiedot ovat kunnossa tai että vuokralle on takaaja.

Vuokralaiset ovat olleet uskollisia asukkaita, eikä vaihtuvuutta ole juurikaan ollut.

Seitsenneliöinen asunto oli alunperin rakennusliikkeen valmiiksi remontoima malliasunto, jonka tarkoituksena oli näyttää, miten asuintilaa järjestyy lisää nokkelilla pohjaratkaisuilla.

– Sängyn laittaminen parvelle on aivan ehdoton helpotus sinne 11-neliöiseen kotiin. Keskustan vanhat talot ovat onneksi suhteellisen korkeita, joten tilaa riittää ylöspäin.

Parvelle johtavan portaikon jokaisen askelman alle on myös nikkaroitu vetolaatikko, joka säästää säilytystilaa muualta.

Ikkunalautaa laajentamalla ikkunan eteen on saatu kätevä ruoka- ja työpöytä.

– Erään asunnon kellarikomerosta remontoin omin käsin vaatehuoneen, joka puolestaan vapauttaa asuintilaa varsinaisesta asunnosta. Nyt sinne komeroon mahtuu vaikka kanootti, Hakansuu naurahtaa.

Mistä sitten syntyi kiinnostus sijoittaa omaisuutta pikkukoteihin? Kiinteistöteknologiayrityksessä liiketoimintapäällikkönä työskentelevä Hakansuu tietää vastauksen.

– Näin pienissä asunnoissa on omistajan kannalta se hyöty, että yhtiövastikkeet ovat kohtuullisia, eivätkä esimerkiksi linjasaneerausten remonttikulut nouse järjettömälle tasolle.

– Remonttiaika on tietenkin lyhyempi kuin tavallisen kokoisissa asunnoissa. Parissa viikossa tekee jo ihmeitä.

Pienimpien asuntojen hinnaksi tulee kantakaupungissa noin 100 000–150 000 euroa ja ne on myös kohtuullisen helppo saada vuokralle.

Hakansuuta harmittaa se harhakuva, mikä monella helsinkiläisellä on sijoittamisesta pieniin vuokra-asuntoihin.

– Usein kuvitellaan, että vuokranantaja käärii hyvät rahat vuokralaisen selkänahasta, mutta itse asiassa vuokraaminen on bisneksenä varsin huono sijoitustapa ja vaatii sijoittajalta omaa työpanosta. Sijoitussäästötileissä olisi usein parempi tuotto ainakin vähemmällä vaivalla.

Pienenkin asunnon arvon säilymiseen voi kuka tahansa vaikuttaa varsin paljon.

– Remontoimalla asuntoja itse vuokranantaja säästää pidemmän päälle huomattavasti. Myös yhtiökokouksissa käyminen kannattaa, mutta niissä pitää osata vaatia, että peruskorjaukset tehdään taloyhtiössä ajoissa, Hakansuu muistuttaa.

Hän ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että perheelle hankittaisiin sijoituskohteiksi lisää miniasuntoja.

– Mutta tuskin ne ovat ainakaan seitsemää neliötä pienempiä. Jos asunnolla on kokoa vaikkapa viisi tai kuusi neliötä, se alkaa olla jo aikamoista sullomista, Hakansuu pohtii.