Pitäisikö 80 euron parkkisakon olla kovempi, jos pysäköi suojatien eteen tai ratikan tukkeeksi? – Perheenisä Ville: "Voisi suhteuttaa henkilön omiin tuloihin"

Liikenne: Jos rike on vakava, sakkokin voisi olla nykyistä 80 euroa enemmän. Tätä pohditaan nyt Helsingin kaupungilla.

Voisiko pysäköintivirhemaksu olla isompi, jos rike olisi erityisen haitallinen? Tällaista Helsingissä nyt pohditaan. Parkkisakko saattaa jatkossa määräytyä sen mukaan, kuinka vakava rike on.

Haitoista vakavimmiksi on listattu joukkoliikenteen, kuten ratikoiden kulun estäminen, suojatien eteen ja invapaikalle pysäköiminen sekä pysäyttämiskiellon noudattamatta jättäminen.

Oopperatalon kohdalla Töölössä ratikkaa poikansa Taavin, 5, kanssa odottava Ville Lahtinen pitää ajatusta kannatettavana.

– Varsinkin jos kyseessä on haitta, joka voi aiheutua lapselle. Silloin se olisi erityisen hyvä.

Taksikuski Seppo, 73, kummastelee helsinkiläisten ajotapoja – ”Ratin takana syödään hampurilaista ja vedellään silmiin maskaraa..."

Tällaiseksi haitaksi Lahtinen listaa ainakin liian lähelle suojatietä parkkeeraamisen, joka estää pahimmillaan muun liikenteen näkyvyyden.

– Kuulin juuri täällä tilanteesta, jossa poika oli ylittämässä suojatietä, jonka eteen oli pysäköity auto. Bussi tuli samaan aikaan eteen. Siinä oli vaaratilanne lähellä.

Voisihan se olla suhteutettu vaikkapa henkilön omiin tuloihin.

Töölön vilkas liikenne huolettaa. Lahtinen kuvailee sitä hektiseksi.

Entä mikä olisi sopiva summa sakolle?

– Voisihan se olla suhteutettu vaikkapa henkilön omiin tuloihin. Tulojen mukaan. 80 euroakin voi jollekin olla helppo maksaa ja toisille ei.

Pysäköintivirhemaksu Helsingissä on tällä hetkellä 60–80 euroa. Ykkösvyöhykkeellä kantakaupungissa maksu on suurempi.

Väärä vitonen tuli eläkeläiselle kalliiksi – Parkkisovelluksen toimitusjohtaja: ”Vastuu oikeiden tietojen antamisesta on asiakkaalla”

Helsingin liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen sanoo, että paine nostaa joidenkin rikkeiden pysäköintivirhemaksuja on tullut muun muassa HKL:ltä. Huolimattomasti pysäköidyt autot haittaavat ratikoiden kulkua säännöllisesti.

– Se on iso haitta. Kuljettajat ovat nostaneet asian esille. Me katsomme asiaa koko kaupungin kannalta.

Kaupunki aikoo viedä sakkojen porrastamisen tietyissä tilanteissa omaan päätöksentekoonsa ensi keväänä.

– Tämä ei ole kaupungin päätös, mutta voimme edistää sitä miten pystymme, toteaa Putkonen ja viittaa tarvittavaan lakimuutokseen.

Helsingin pysäköintivirhemaksu on tällä hetkellä korkein mahdollinen, eikä sitä voi korottaa ilman lakimuutosta.

Helsingissä jaetaan yli 400 parkkisakkoa päivässä – tässä uusin ase väärinpysäköijiä vastaan

Sopivaksi sakkosummaksi vakavimmissa tapauksissa Putkonen pohtii 100 euroa ja vertaa sitä HSL:n 80 euron tarkastusmaksuun.

– Nämä eivät ole sama asia, mutta kyllä näissä yhtäläisyyksiä on, että käytämmekö liikennejärjestelmäämme oikein. Pysäköinnin virhemaksu ei ainakaan voi olla pienempi. Väärinpysäköinnillä aiheutetaan myös turvallisuusuhkaa. Joku logiikka tässä täytyy olla.

HSL on esittänyt tarkastusmaksun nostamista sataan euroon usean vuoden. Asiasta päättää liikenne- ja viestintäministeriö.

Ratikkaa niin ikään Oopperan pysäkillä odottava käpyläläinen Anna Perkiö sanoo, että ajatus kuulostaisi reilulta: Jos haitta on suurempi, maksukin on.

– Ehkä parikymppiä lisää, nainen miettii.

Myös Perkiön mukaan näkyvyyden peittävä suojatien eteen pysäköiminen kuulostaa rikkeistä vakavimmalta.

Ratikalle suuntaavat tamperelaiset Raija ja Esko Sajanti toteavat, että sakon määrää voisi hyvin nostaa, mutta summaa on vaikea sanoa.

– En oikein tiedä, mutta kyllä rikkeestä täytyy voida sakottaa, Raija Sajanti sanoo.

"Työmailla ei tapahdu kuukausiin mitään" – Useita esimerkkejä listaavan rakennusmestarin mielestä Helsingin tapa tehdä katutöitä on käsittämätön, näin vastaa kaupunki

Porvoolainen Seija Ruotsalainen pitää nykyistä 80 sakkoakin isona summana.

– Satanen olisi jo todella paljon, mutta sittenhän sitä varmasti oppisi. Ainakin Porvoossa sakotetaan joka asiasta. Pysäköinnissä sakotetaan muutaman minuutinkin ylityksestä, Ruotsalainen harmittelee.

Kun pääkallokeli iskee, tästä Kumpulan hermokeskuksesta hälytetään suolauskalusto paikalle – 30 vuoden uran tehnyt Seppo Kaarto muistaa vielä ajan, jolloin tien kunto testattiin kengänpohjalla

Pysäköintipolitiikka

Pysäköintivirhemaksut tulisivat nousemaan

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan tuleville vuosille Helsingin uutta pysäköintipolitiikkaa, jonka luonnos on valmistunut.

Luonnoksessa ehdotetaan pysäköintivirhemaksun porrastamista haitan vakavuuden mukaan.

Kerrokantasi-palvelussa nähtävillä oleva luonnos on kommentoitavana ensi kuun loppuun saakka.

Nykyisin pysäköintivirhemaksu on 60–80 euroa.

Pysäköintivirhemaksun porrastaminen edellyttää lakimuutosta, maksu tulisi käytännössä nousemaan.

Välähtikö kamera tien päällä? Poliisi kertoo, koska saat sakon – "Osassa on hämäyssalama"

Virolaisten tolkuttomaan väärinpysäköintiin tulossa rotia, kertoo Parkkipate – 15000 parkkisakosta jätetty maksamatta yli 90 prosenttia

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut