Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokaupassa on sääntö, joka "pätee niin Kalliossa kuin Vantaan Havukoskellakin" – välittäjä on toiveikas, että 1970-luvun lähiöille tapahtuu sama kuin 1950-luvun asuinalueille

Ilmiö: Vantaalta löytyy kerrostalokolmioita jopa alle sadantuhannen euron hintaan.

Vantaalla sijaitseva kerrostalokolmio maksaa halvimmillaan noin satatuhatta euroa ja kaksion saa jopa alle 90 000 eurolla. Hinnat ovat asuntojen pyyntihintoja verkon Oikotie.fi ja Etuovi.com -palveluissa. Neliöhinta jää halvimmissa kolmioissa alle 1 400 euron. Kerrostalokaksion neliöhinta on halvimmillaan noin 1 500 euroa.

Halpojen kaksioiden ja kolmioiden tunnusmerkit ovat selvät. Ne sijaitsevat alueilla, jotka on pääasiallisesti rakennettu 1970-luvulla.

– 1970-luvulla on rakennettu 80 prosenttia Havukosken taloista, 60 prosenttia Martinlaakson taloista ja yli 50 prosenttia Länsimäen taloista, OP Koti Helsingin toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen toteaa.

Halvimpia kerrostaloasuntoja yhdistää myös se, että ne ovat taloyhtiöissä, joissa remontit ovat edessä päin. Tenhunen korostaa, että kyse on usein isoista remonteista, joiden huoneistokohtaiset kustannukset ovat useita kymmeniä tuhansia euroja.

– Taloyhtiön remontin jälkeen asuntojen arvo nousee, mutta remontin kustannukset eivät siirry välittömästi asuntojen arvoon, vaan vasta ajan kanssa. Sama pätee niin Helsingin Kalliossa kuin Havukoskella.

Kuva: Helsinkiin nousee parhaillaan 7 perinteisesti tehtyä hirsitaloa – tämä erikoisuus kuuluu jokaiseen asuntoon

Jos osakas on siis maksanut taloyhtiön remontista 60 000 euroa, hän ei voi olettaa, että heti remontin jälkeen asunnon saa myytyä 60 000 euroa kalliimmalla.

Taloyhtiön remontin kustannukset eivät siirry välittömästi asuntojen arvoon.

Samasta asiasta muistuttaa Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n Jussi Mannerberg. Hän lisää, että taloyhtiön remontteja ei kuitenkaan kannata pelätä. Ne helpottavat merkittävästi asunnon myyntiä.

– Remontti on pidemmän aikavälin investointi, Mannerberg kuvaa.

Tenhunen on toiveikas sen suhteen, että 1970-luvun lähiöille käy sama kuin mitä on tapahtunut 1950–60-luvun lähiöille.

– Koko alueen arvostus nousee vähitellen, kun remontti-ikään tulevat talot saneerataan.

Vantaalla on myynnissä myös jopa yli 400 000 euroa maksavia käytettyjä kerrostalokolmioita. Käytetty viittaa siihen, ettei kyseessä ole juuri valmistunut tai valmistumassa oleva uudiskohde.

Tenhunen kehottaa hintaa arvioitaessa ensimmäisenä katsomaan, onko rakennus omalla tontilla. Oma tontti on yksi ilmeinen hintaa korottava tekijä. Siitä kannattaa Tenhusen mielestä myös maksaa.

– Jälleenmyynnin kannalta hankalinta on, jos samassa taloyhtiössä on sekä tonttiosuuden lunastaneita että tonttivuokraa maksavia osakkaita. Kuluttajalle voi olla vaikea hahmottaa, miksi jopa samassa talossa on myynnissä eri hintaisia samankaltaisia asuntoja.

Lapset lentävät kotipesästä, onko edessä remppa vai muutto? Mari osti kerralla sopivan, Veikolle 100 neliötä on liikaa

Vaikka kerrostaloasunnosta voi joutua pulittamaan Vantaalla pitkän pennin, Tenhusen mukaan Vantaalla ei ole merkkejä kerrostaloasuntojen hintakuplasta. Siitä pitää huolen runsas tarjonta.

Tällä hetkellä Vantaalla on Oikotie.fi-palvelussa myynnissä käytettyjä kerrostaloasuntoja yli 500 ja niiden lisäksi yli 1 000 huoneistoa uudiskohteissa.

– Jos jossain on tarjonnan vähyydestä ja kysynnän runsaudesta johtuvaa kuumenemista Vantaalla, niin kyllä se on rivitalo- ja pientalomarkkinoilla, Tenhunen toteaa.

OP: Hinnat 4,5 prosentin nousukiidossa – Nurmijärvi-ilmiö voimistuu kehyskunnissa

Onko tässä pian Helsingin vetovoimaisin alue asuntomarkkinoilla? – Hintaero naapureihin nyt jopa 2400 euroa/neliö

Sänkykauppias Arto huomasi ilmiön suomalaisten makuuhuoneissa – "Nyt on buumi"

Helsingin halvimmat vuokrayksiöt löytyvät yllättävältä asuinalueelta – Silti pääkaupungin edullisimmat postinumeroalueet ovat samanhintaisia kuin kalleimmat Tampereella

Kiinteistövälitysyhtiön pomo varoittaa uusista asunnoista - ”Tehdään vauhdilla ja toivotaan, ettei vikoja paljastuisi”