Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Pyörä ei koskaan ole liian huono korjattavaksi” – Kalliossa pyörähuoltoa pitävät entinen MM-kilpafillaristi polkee läpi vuoden

Syksy ja viilenevät ilmat ovat hyvä syy fillarin syyshuollolle.

– On hyvä huoltaa polkupyöränsä ennen kuin jättää sen niin sanotusti seisomaan. Fillariliikkeessä on usein sumaa marraskuisin, kun nastarenkaita tullaan vaihdattamaan ensimmäisten yöpakkasten tullessa, Helsinginkadulla sijaitsevan Cycle Centerin omistaja ja toimitusjohtaja Tomi Kanto mainitsee.

Hyvissä ajoin fillarinsa talvikuntoon saattava välttää polkupyöräliikkeiden ruuhkasesongin, joka kiihtyy loppuvuotta kohti.

– Ei olisi haittaa, jos nastarenkaat vaihdattaisi hieman etukäteen.

Kanto kertoo, että fillaria tuodaan yleisimmin huoltoon jarrujen vuoksi. Syyshuollossa muun muassa tarkastetaan polkupyörän vaihteet, suoristetaan vanteet ja katsotaan renkaiden kunto. Entisen MM-kilpatason pyöräilijän mukaan fillarin kanssa ei kannata koskaan luovuttaa.

Valot on myös tärkeää muistaa iltojen pimentyessä.

– Pyörä ei koskaan ole liian huono korjattavaksi. Varsinkin näinä vihreiden arvojen aikana fillari on hyvä vaihtoehto ja aina huollettavissa. Omatoimisesti pyörästään voi pitää huolta esimerkiksi öljyämällä ketjuja ja huolehtimalla renkaiden ja jarrupalojen kunnosta. Jarrupalaongelmat on yleensä helppo huomata itse. Valot on myös tärkeää muistaa iltojen pimentyessä, Kanto toteaa.

Kalliolainen Verneri Hellstén taluttaa polkupyöräänsä sisään liikkeeseen. Tarkoitus on vaihdattaa pyörän renkaat, joista ilmat olivat päässeet tyhjentymään.

Hellstén ei ole fanaattinen pyöräilijä, mutta työmatkat taittuvat kätevästi fillarilla.

– Loskat ja pakkaset eivät innosta fillaroimaan, mutta aina sään salliessa poljen töihin Kamppiin, mies kertoo.

Cycle Centeristä voi myös hankkia täysin uuden fillarin. Hintahaarukka liikkuu muutamasta sadasta reiluun kymppitonniin. Upeimmat ja kalleimmat yksilöt on ripustettu roikkumaan kattoon.

16 vuotta liikettä luotsannut Kanto näkee polkupyörän kätevänä tapana liikkua pääkaupunkiseudulla.

– Kesällä liikkeessä oli todella vilkasta. Korona-aika lisäsi pyöräilyä entisestään.

Kanto on Suomen kaikkien aikojen kuudes ammattipyöräilijä. Nykyisin mies harrastaa triathlonia ja on siinä ikäluokkansa suomenmestari vuodelta 2018.

Entiselle ammattifillaristille pyöräily on luonnollisesti ympärivuotinen elämäntapa.

– Porvooseen ja takaisin on aika peruslenkki fillaristeille.