Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kirkkopuiston muistomerkit ehtivät kulua lähes tunnistamattomiksi – haudat entisöitiin helsinkiläisten toiveesta ensimmäistä kertaa kokonaan

Helsingin keskustan suosituimpiin oleskelupuistoihin lukeutuvassa Vanhassa kirkkopuistossa tehtiin viime kesän aikana perusteellinen entisöintiurakka.

Puiston kaikki viitisenkymmentä hautamuistomerkkiä pestiin, niiden kaiverruksia maalattiin uudelleen ja ne käsiteltiin suoja-aineella. Puiston vanhimmat hautamuistomerkit ovat yli 200-vuotiaita.

– Kaupunkilaisilta tuli toiveita hautamuistomerkkien kunnostamisesta. Kaiverrukset olivat kuluneet paikoin tunnistamattomiksi, ja kivet olivat ajan saatossa tummuneet. Kiviä on kunnostettu aiemmin tapauskohtaisesti esimerkiksi rikkoutumisen tai kaatumisvaaran vuoksi, mutta nyt ne entisöitiin ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan, Helsingin kaupunki kertoo verkkosivuillaan.

Suurin osa hautakivistä on peräisin vuosilta 1790-1829, jolloin Vanhan kirkkopuiston alueella oli Kampin siviilihautausmaa.

Lisäksi hautausmaalle on myöhemmin avattu kolme yhteishautaa, joille on pystytetty hautamuistomerkit. Näitä ovat Helsingin valtauksessa 1918 kaatuneiden saksalaissotilaiden ja Valkokaartin ja Suojeluskunnan jäsenien haudat sekä 1919 Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten yhteishauta.

Kirkkopuiston sankarihaudoilla järjestettiin hautamonumenttien paljastamisjuhlallisuudet lokakuussa 1920. Kaupunginvaltuusto oli keväällä 1918 asettanut toimikunnan valmistelemaan muistomerkkihanketta. Monumenttien yhteyteen rakennettiin pienet aukiot, joiden ympäristöt koristeltiin muotonurmikoin ja kukkaistutuksin.

Puiston vanhimmat hautamuistomerkit ovat yli 200-vuotiaita.

Vuosien saatossa puisto rapistui pahoin. Tiheäksi kasvanut puusto teki puistosta pimeän ja valon puute lähes hävitti lehtipensaat puistosta. Käytävät olivat keväisin ja syksyisin kuravelliä. Kalmahenkinen läpikulkupaikka ei houkutellut viihtymään eikä oleilemaan.

Puiston peruskorjaus suunniteltiin ja toteutettiin korkeatasoisesti, historiaa kunnioittaen. Hautakivet puhdistettiin, valurautaiset valaisimet entisöitiin ja niiden kaapelointi uusittiin. Myönnytys nykyajan tarpeisiin on paikalle 1980-luvulla tullut lasten leikkipaikka kirkon kupeessa. Käytäväverkosto kuivatettiin, nupukivikouruja lisättiin niiden reunoille ja pinnat saivat uuden kivituhkan. Asfaltti muutettiin nupukivipinnaksi kirkon pääsisäänkäynnin edestä.

Lahoja puita kaadettiin, mutta puuvanhuksia myös säästettiin niiden kunnon salliessa. Puut ovat vaahteroita, lehmuksia ja jalavia ja tammia. Erikoisuuksina puistossa kasvaa riippamuotoisia saarnipuita ja koristeomenapuita sekä kokeiluluontoisesti magnolioita, veripyökkejä ja päärynäpuita. Valon lisäämiseksi kaikkien kaadettujen puiden tilalle ei istutettu uusia puita. Puiston pensaaat ovat syreenejä, rusokuusamia, ruusupensaita, onnenpensaita, havupensaita sekä alppiruusuja.

Pensaiden alla kasvaa maanpeiteperennoja. Hyvinvoiva nurmikko saatiin aikaiseksi uusitun kasvualustan ja siirtonurmen avulla. Nurmen alla on automaattinen sadetuslaitteisto. Komeat kausikasviryhmät koristavat hautamuistomerkkien ympäristöjä.

Puiston portti entisöitiin muutama vuosi puiston peruskorjauksen jälkeen ja puisto on saanut myös yleisö-WC:n.