Helsingin "betonikylästä" kaadetaan lähes 60 tervettä puuta – syy tuli asukkaille täytenä yllätyksenä: "Katosivat yön aikana"

Ympäristö: Uuden raitiotien vaikutukset yllättivät monet Itä-Pasilan asukkaat.

Moni Helsingin Uutisten haastattelema asukas luuli, että Ratamestarinkadun puut kaadettiin niiden huonon kunnon vuoksi. Aatu Okkonen yllättyi, että puunkaato liittyy uuden raitiotien rakentamiseen. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Runsas puiden kaataminen on herättänyt ihmetystä Itä-Pasilassa. Muun muassa Ratamestarinkadulta kaadettiin lokakuussa noin 30 puuta. Samansuuruinen määrä puita kaatuu ensi vuonna myös Asemapäällikönkadulta.

– Yön aikana ne aina katosivat. Kyllä betonikylässä saisi olla enemmän vihreää, sanovat puiden kaatamista seuranneet Paula ja Kauko Paananen.

40 vuotta Itä-Pasilassa asuneet Paanaset eivät ole täysin varmoja, mihin puiden kaato liittyy.

– Puita kaadetaan ehkä liikenteen takia.

Syy puiden kaatamiseen löytyy parhaillaan rakentuvasta Kalastamasta Pasilaan -raitiolinjasta. Ratamestarinkadulle rakennetaan nykyisten rinnalle toiset raiteet. Uuden yhteyden on tarkoitus olla käytössä syksyllä 2024. Myös Länsi-Pasilan puolelle tulee lyhyt pätkä uutta raidetta.

Helsingin Uutisiin yhteyttä ottaneet lukijat ovat ihmetteleet, miksi puiden kaadosta ja tulevasta raitiotiestä on kerrottu asukkaille niin vähän.

 –Itä-Pasila halutaan palauttaa ankeaksi betoniviidakoksia tuhoamalla alueen suurimmat ja komeimmat puut. Puut olivat terveitä, katusuunnitelmia tarkasti seurannut lukija sanoo toimitukseen lähetetyssä viestissä.

Itä-Pasilassa on kaadettu nyt noin 30 puuta. Ensi vuonna on tarkoitus kaataa saman verran lisää. Puut pitää kaataa uuden raitiotien vuoksi. Aapo Siippainen

Itä-Pasilassa viime perjantaina ulkoillut Aatu Okkonen, 31, sanoo huomanneensa talonsa ovessa ilmoituksen, jossa kerrottiin yöllä tehtävistä töistä. Siinä ei kuitenkaan kerrottu syytä puiden kaadolle.

– Minulla ei ole mitään hajua siitä, miksi puut kaadettiin. Asia on ikävä, koska puut olivat hienoja. Itä-Pasila on aika karua betonia. Muutin tänne Espoon Tapiolasta, jossa on paljon luontoa. Onneksi Keskuspuisto on lähellä. Käyn lenkillä myös Märskyn takana siirtolapuutarhan suunnalla.

21-vuotias Ahmed pitää Itä-Pasilaa mainettaan vehreämpänä asuinalueena.

– Täällä on paljon puistoja, joissa vietin nuoruudessani paljon aikaa. Alue on viihtyisä ja kotoisa. Olen asunut Itä-Pasilassa koko elämäni.

Ahmed sanoo huomanneensa puiden kaadot, mutta ei ensimmäisen kerran jälkeen kiinnittänyt asiaan enää huomiota.

– Ehkä ne haittasivat liikenteen näkyvyyttä, hän pohtii.

Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion

Myös Gitta, 75, korostaa, että Itä-Pasilassa ja sen läheisyydessä on riittävästi luontoa.

– Puiden kaataminen ei haittaa. Minulla on kaunis näköala toiseen suuntaan.

Pekka Puurunen, 65, ei ole kiinnittänyt kaadettuihin puihin mitään huomiota.

– Olen kuullut uudesta ratikasta. En usko, että tulen sitä käyttämään.

Noin 60 kaadetun puun tilalle on tarkoitus istuttaa reilut 20 puuta tai pensasta. Tämä tapahtuu raitiotien valmistumisen jälkeen.

– Osa pienemmistä puista saatiin siirrettyä Vallilanlaaksoon. Ne olivat nuoria, joten istuttaminen uudelleen oli vielä mahdollista, sanoo Kalastamasta Pasilaan hankkeesta vastaavan Karaatti-allianssi projektipäällikkö Jonna Tuomiranta.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Asemapäällikönkadun katusuunnitelmaa marraskuun alussa. Suunnitelmaan on kuitenkin merkitty puita, joiden kaataminen hyväksyttiin jo aiemmin tänä vuonna Ratamestarinkadun suunnitelmien yhteydessä. Kaupungin mukaan epätarkkuus on herättänyt asukkaissa ylimääräistä hämmennystä.

Miksi 40 suurta kuusta kuoli pystyyn Käpylässä? – Tänä keväänä kaadetaan moni Helsingin puu

Koivikko hakattiin rakentamisen tieltä: kaadettiinko samalla lintujen pesäpuut? – "Vuosaarelaiset ovat käyneet paikalla itkemässä tällaista tekoa"

Helsingin ratikkaverkosto laajenee hurjalla vauhdilla – Marjatta, 82, odottaa ensi vuonna valmistuvaa yhteyttä kuumeisesti: "Pääsen ovelta ovelle"

Uudenlainen kahvila löi Anna-Kaisan ja Pipsan ällikällä Helsingissä – "En ajatellut, että täällä olisi tällainen paikka"

Kalastamasta Pasilaan

Uusi raitiotie valmistuu

4,5 kilometriä pitkän radan on tarkoitus valmistua syksyllä 2024.

Uusi raitiotie kulkee reittiä Nihti–Kalasataman keskus–Vallilanlaakso–Pasila.

Lisäksi se muodostaa yhteyden Kumpulan kampuksen alueelta ja Arabianrannan eteläosista Pasilaan.

Matka Kalastaman ja Pasilan välillä kestää noin 15 minuuttia.

Hankkeessa parannetaan myös katualueita sekä jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut