Sometähti Natalia Salmelalle ilmoitettiin, että 1-vuotias pitäisi hakea aiemmin päiväkodista hoitajapulan takia – Nasima Razmyar Ylelle: "Voidaan puhua jopa korttitaloefektistä"

Helsinkiläinen bloggaaja ja somevaikuttaja Natalia "Nata" Salmela kertoo Instagramissa, että hänelle on laitettu päiväkodista viestiä, että lapsi pitää hakea aikaisemmin sijaispulan takia. Salmelan 1-vuotias lapsi aloitti päivähoidossa aiemmin tänä syksynä.

– Varhaiskasvatus nähdään kuntapolitiikassa vain kulueränä, kirjoittaa Salmela ja jatkaa, että maksaisi päivähoidosta vaikka tuplat, jos sillä saisi 8 tuntia omaa aikaa työnteolle.

Salmela kertoo Instagram-päivityksessään olevansa mukana "mammajengissä", joka on menossa Helsingin valtuuston kokoukseen 3. marraskuuta osoittamaan mieltä laadukkaan varhaiskasvatuksen puolesta.

Helsingin päiväkotien henkilöstöpula vain pahenee – "Miksi uudet palkataan vasta elokuun alusta 'kiehuvaan veteen'"?

Ylen haastattelema kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) myöntää, että tilanne varhaiskasvatuksessa on kurjistunut. Lisäksi varhaiskasvatukseen tulevien lasten määrän ennustetaan lähivuosina kasvavan.

– Voidaan puhua jopa korttitaloefektistä, talo voi romahtaa tyystin, Razmyar toteaa Ylelle ja jatkaa, että kaupungilla voi tulevaisuudessa olla jo haasteita lakisääteisen varhaiskasvatusvelvollisuutensa täyttämisessä.

Hänen mukaansa kaupunki voisi lisätä työsuhdeasuntojen määrää ja valtiovallan pitäisi lisätä alan koulutuspaikkojen määrää. Razmyar on todennut saman huolen koulutuspaikkojen määrästä ja sijainnista jo aiemmin Helsingin Uutisissa.

Pitäisikö opettajia houkutella lähiöiden kouluihin rahalla? Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar valmis poikkeuksellisiin toimiin: "Työskentelyn erityishaasteet voisivat näkyä palkassa"

Paljon porua on perheissä herättänyt myös kotihoidontuen kuntalisän eli Helsinki-lisän leikkaaminen 1 vuotta täyttäneiltä lapsilta. Sen on epäilty tuovan pienten ryhmiin yhä enemmän lapsia. Muutos tuli voimaan kesäkuussa.

Päiväkotien kriisiin löytyi toimiva keino Helsingissä – opettajille maksettiin palkkioita 69 000 euroa enemmän kuin viime vuonna

Opetusministeri Li Andersson (vas.) puolestaan kirjoitti tiistaina blogissaan, että varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksen noudattamisessa on Suomessa edelleen huolestuttavia käytäntöjä. Hänen mukaansa riittävän aikuisten määrän takaavaa mitoitusta on edelleen mahdollista kiertää joissain tapauksissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää nyt selvityksen, jossa arvioidaan henkilöstömitoituksen toteutuminen eri tilanteissa. Sen tavoitteena on löytää ongelmakohdat ja mahdolliset lainsäädännön muutostarpeet.

– Selvityksessä on tärkeää päästä kiinni varhaiskasvatuksen arjen aitoihin ongelmakohtiin. Pidän välttämättömänä, että numeroiden tarkastelun lisäksi asiassa kuullaan myös varhaiskasvatuksen työntekijöitä, Andersson toteaa.

Helsingin päiväkodeissa on käynnissä ainutlaatuinen kokeilu – Aloittavatko suomalaislapset jatkossa esikoulun jo 5-vuotiaina?

JHL: Lastenhoitajien joukkopako uhkaa päiväkoteja – "He eivät enää jaksa työskennellä vallitsevassa kaaoksessa"

Helsinki-kuoritakit päiväkodin työntekijöille toisivat kustannuksia jopa 400 000 euroa – "Ei voida pitää perusteltuna eikä kohtuullisena"

Pitäisikö opettajille joissain kouluissa maksaa parempaa palkkaa? – OAJ: Opettajien palkkakannustimelle ei ole estettä

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut