Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet valmiita muuttamaan kulutustaan ilmaston hyväksi – Näin suomalainen pienentää hiilijalanjälkeään

Tuoreen selvityksen mukaan 62 prosenttia suomalaisista on valmiita muuttamaan omaa kulutustaan pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Muutokseen kannustaa parhaiten tieto oman kulutuksen vaikutuksista. Suomalaiset löytävät neuvoja hiilijalanjäljen pienentämiseen, mutta silti avuksi kaivataan digityökaluja, selviää Tietoevryn tiedotteesta.

Kansalaisten ilmastonäkemyksiä kartoittanut selvitys toteutettiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sen mukaan suomalaiset ja ruotsalaiset (noin 60 prosenttia) ovat valmiimpia muuttamaan omaan kulutustaan ilmaston hyväksi kuin norjalaiset (52 prosenttia.

Suomalaisista kyselyyn vastanneista hiilijalanjälkeä lähdetään pienentämään lajittelemalla jätteet (87 prosenttia), kierrättämällä ja ostamalla käytettyjä tuotteita (59 prosenttia) tai valitsemalla vähemmän punaista lihaa lautaselleen (58 prosenttia). Sähköauton hankinta ei kuulu suomalaisten suositumpiin valintoihin (29 prosenttia).

Reilu kolmas osa suomalaisista on sitä mieltä, että tieto oman kulutuksen vaikutuksista on suurin syy motivoitua pienentämään hiilijalanjälkeä. Valmiimpia kuluttamisen muutoksiin ovat maaseudulla asuvat, yrittäjät ja 18–29-vuotiaat.

– Suomalaiset ovat yllättävän valmiita tekemään henkilökohtaisia ratkaisuja ilmaston puolesta, mutta kaipaavat konkretiaa siihen, miten voivat yksilöinä kantaa kortensa ilmastotekojen kekoon. Kansalaisille tärkein muutoksen veturi on tieto henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä, sanoo tiedotteessa Tietoevryn viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kia Haring.

Suomalaiset toivovat omien arjen valintojensa tueksi työkaluja selkeästi enemmän kuin naapurimaissa. Suomessa yli puolet vastaajista haluaisi lisää digitaalisia työkaluja kestävän elämäntavan tukemiseen.

–  Sitran elämäntapatesti on yksi työkalu, joka auttaa ihmisiä arvioimaan omien elintapojensa hiilijalanjäljen sekä antaa räätälöityjä suosituksia uusista kestävistä arjen tavoista. Suositukset perustuvat Sitran mallintamiin 100 fiksuun arjen tekoon, joissa kuvataan yhteiskunnalle tulevan päästösäästön lisäksi myös, mitä hyötyä uuden tavan omaksuja itselleen saa, kertoo projektinjohtaja Markus Terho Sitrasta.

Kansalaisten ilmastonäkemyksiä kartoittanut selvitys perustuu markkinatutkimusyhtiö YouGovin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 16.–21.6.2021 tekemän kyselyn tuloksiin.

Kyselyssä haastateltiin yhteensä 3 034 yli 18-vuotiasta naista ja miestä. Suomessa tehtiin 1 013 haastattelua, Ruotsissa 1 014 ja Norjassa 1 007.

Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 3,1.

Tutkimuksen tilasi Tietoevry.