Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salakuljettajat toivat nuuskaa kuormalavakaupalla Virosta pääkaupunkiseudulle – Tulli: Miljoonien eurojen toimintaa johdettiin ulkomailta

Tulli on paljastanut valtavan nuuskan salakuljetusvyyhdin pääkaupunkiseudulla.

Tutkinnan aikana Tulli on takavarikoinut nuuskaa useita tuhansia kiloja ja se epäilee salakuljetuksen olleen useiden miljoonien eurojen toimintaa. Veroja on tiedotteen mukaan vältetty noin viisi miljoonaa euroa.

Tulli on takavarikoinut nuuskaa Virosta Helsinkiin saapuvista kuorma-autoista kuormalavakaupalla. Lisäksi nuuskaa on takavarikoitu useista pääkaupunkiseudulla sijaitsevista vuokravarastoista ja konteista. Näitä varastoja Tulli epäilee vuokratun nimenomaan nuuskan säilyttämistä varten.

Tulli epäilee, että nuuska on ollut peräisin Ruotsista, mistä se on viety Keski-Euroopan maiden kautta Baltiaan ja sieltä Suomeen laittomille markkinoille. Esitutkinnan perusteella nuuskaa on tuotu Suomeen puutteellisilla ja harhauttavilla asiakirjoilla sekä ilmoittamalla Suomi vain kauttakulkumaaksi. Toiminnassa on Tullin epäilyn mukaan hyödynnetty sitä, että eri Euroopan Unionin jäsenmailla on erilaisia nuuskalakeja.

Toimintaa on Tullin epäilyn mukaan johdettu ulkomailta käsin ja myös rikoshyöty vaikuttaa päätyneen Suomen ulkopuolelle. Esitutkinnan perusteella nuuskaa Suomeen tuovat ja Suomessa asuvat nuuskan myyjät eivät ole sopineet kaupoista keskenään, vaan kaupanteon ajankohta ja tapaamispaikat on ilmoitettu molemmille osapuolille ulkomailta.

Rikoksista epäillään kaikkiaan 53:a ihmistä, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia.

− Olemme tehneet esitutkintojen aikana tiivistä viranomaistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa. Muun muassa alkukeväällä 2021 Viron Tulli pysäytti Tallinnan satamassa Suomeen lähdössä olleen kuorma-auton, josta se takavarikoi lähes tuhat kiloa nuuskaa. Suomen Tulli on suorittanut asiaan liittyen esitutkintaa yhdessä Viron Tullin kanssa ja esitutkinnan perusteella takavarikoidun nuuskaerän epäillään olleen tarkoitetun Suomeen laittomille markkinoille, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen.

Tulli on tutkinut myös toista nuuskatapausta.

Etelä-Suomessa asuvan miehen epäillään pitäneen nuuskavarastoa pakettiautossa ja kuljettaneen ainetta samalla autolla suoraan ostajille.

Viime joulukuussa Tulli takavarikoi miehen pakettiautosta nuuskaa yhteensä 148 kiloa.

Pienimmillään takavarikoidun nuuskan määrä on näissä kahdessa vyyhdissä ollut 130 kiloa ja enimmillään peräti 1 500 kiloa. Yksi kymmenen rasian pakkaus eli niin sanottu torni sisältää nuuskaa 160 grammaa.

Nuuskatakavarikointien yhteydessä on takavarikoitu myös useita satoja kiloja nikotiiniannospusseja, jotka vahvan nikotiinipitoisuutensa johdosta luokitellaan reseptilääkkeiksi. Toisin kuin nuuska, nikotiiniannospussit eivät sisällä tupakkaa.

Molempia kokonaisuuksia on tutkittu rikosnimikkeillä törkeä veropetos, salakuljetus ja laiton tuontitavaraan ryhtyminen.

Nuuskakokonaisuuksien esitutkinnoissa on paljastunut myös muita vakavia rikoksia, kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu sekä ampuma-aserikos.

Muokattu 28.10.2021 klo 11.09: Lisätty jutun alkuun sanapari tiedotteen mukaan.