HSL:n tarkastusmaksu nousemassa 100 euroon – helsinkiläispäättäjä poistaisi sen alle 18-vuotiailta kokonaan

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva HSL:n kausilippujen hinnankorotus on puhuttanut Helsingin Uutisten lukijoita Facebookissa.

Esimerkiksi AB-lipun aikuisten 30 vuorokauden lipun uusi hinta on 65,30 euroa. Lippu maksaa nyt 62,70.

– Korona on kurittanut talouttamme ankarasti, ja lipputulomme ovat edelleen 30–40 prosenttia pienemmät kuin ennen koronaa. Joukkoliikenteen järjestämisen kustannukset ovat kuitenkin ennallaan ja jopa nousussa, kertoo viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho HSL:stä.

Helsingin Uutisten Facebookissa eräs keskustelija harmitteli sitä, että joustava kausi esimerkiksi 35 vuorokaudeksi ei ole enää mahdollinen, vaikka se hyödyttäisi pätkätöitä tekevää. Kahden viikon lippu on suhteessa kuukausilippuun kallis, samoin tyyriiksi tulevat kertaliput.

– Taustalla on tarve selkeyttää ja yksinkertaistaa lippuvalikoimaamme, eli tarjolla on kausilippuja 14 ja 30 vuorokaudeksi. 30 vuorokauden lippuja voi ostaa useita kerralla, Tuija Ruoho vastaa.

–  Lisäksi voi ostaa vuorokausilippuja HSL-kortille ja HSL-sovellukseen 8–13 vuorokaudeksi.

Ruoho muistuttaa, että kausilippu on suhteellisen edullinen, koska HSL:n jäsenkunnat tukevat kausilippuja voimakkaasti. Jos sitoutuu kerralla koko vuodeksi, saa kausilipun vielä edullisemmin, esimerkiksi säästötilauksena sovelluksessa 54,40 euroa per 30 vuorokautta vuonna 2022.

"Ensin ulos, sitten sisään" – Metron kapasiteettia yritetään parantaa lattiatarroilla, matkustajamäärät kasvamassa rajusti lähivuosina

HSL:n hallitus päätti tällä viikolla myös, että tarkastusmaksu nousee 100 euroon. Korotus pitää hyväksyttää liikenne- ja viestintäministeriöllä.

Vasemmistoliitto, demarit ja vihreät eivät olisi korottaneet tarkastusmaksua, mutta hävisivät äänestyksessä.

Helsinkiläisvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas.) ehdotti myöhemmin sosiaalisessa mediassa, että tarkastusmaksu pitäisi poistaa 15–17-vuotiailta kokonaan. Hänen mukaansa tarkastusmaksu aiheuttaa pienituloisille ja nuorille turhaan maksuhäiriömerkintöjä.

HSL:n hallitus totesi, että liputta matkustaminen on korona-aikana selvästi yleistynyt.

HSL on pahan paikan edessä – koronan vaikutukset voivat näkyä joukkoliikenteessä vielä vuonna 2024

Pummilla matkustamisen takia jää 8–10 euroa lipputuloja saamatta. Lisäksi runkobussilinjaston laajenemisen myötä avorahastus yleistyy, ja runkobusseissa myös liputtomia on enemmän.

Tarkastusmaksu on pysynyt samana, eli 80 eurossa, vuodesta 2007 lähtien.

Talousvaikeuksissa painiva HSL nostaa lippujen hintoja – tällaiset korotukset tulossa

Pitäisikö 80 euron parkkisakon olla kovempi, jos pysäköi suojatien eteen tai ratikan tukkeeksi? – Perheenisä Ville: "Voisi suhteuttaa henkilön omiin tuloihin"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut