Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Influenssan jälkitaudit vievät myös nuoria teholle, rokotus paras suoja tautia vastaan

Suomessa ja muuallakaan maailmassa ei ole ollut influenssaepidemiaa noin puoleentoista vuoteen. Koronarajoitukset ja esimerkiksi kasvomaskin käyttö ovat vaikuttaneet asiaan. Tuleva influenssakausi saattaa olla aiempaa voimakkaampi. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaislääkäri Eeva Ruotsalainen kehottaakin erityisesti yli 65-vuotiaita ottamaan influenssarokotuksen.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa.

– Kroatiassa se on jo alkanut. Me emme tiedä koska alkaa meillä ja millainen se on. Suomessa se alkaa yleensä vuoden vaihteessa tai tammikuussa, sanoo Ruotsalainen.

Hän korostaa rokotuksen ottamisen tärkeyttä. Se on tärkein keino torjua influenssaa. Se suojaa tartunnalta. Erityisen tärkeä se on nyt koronapandemian aikana.

– Jos sairastaa nämä yhtä aikaa, on tilanne hyvin vakava.

Rokote on turvallinen.

Ruotsalainen kertoo, että rokote päivitetään vuosittain. Sen antama suojateho kestää noin vuoden.

– Rokote ei voi aiheuttaa influenssaa, hän vielä jatkaa.

Influenssa leviää pisara- ja kosketustartuntana ja ilmateitse. Sen vuoksi Ruotsalainen kehottaa käyttämään kasvomaskia julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä. Se on yksi keino estää tautia leviämästä.

– Käsihygienia eli käsidesi ja veden sekä saippuan käyttö on tärkeää.

Apulaislääkärin mukaan yli 65-vuotiaiden tulisi ottaa influenssarokote ikänsä vuoksi, vaikka olisi perusterve.

– Raskaana olevien, sairauden takia riskiryhmiin kuuluvien ja lasten, joiden ikä on puolesta vuodesta kuuteen vuoteen, tulisi ottaa influenssarokote luettelee Ruotsalainen.

Hän lisää vielä listaan ne, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle alttiita henkilöitä.

Rokotekattavuus ei ole riittävän korkealla tasolla esimerkiksi yli 65-vuotiaiden ja lasten kohdalla.

– Influenssa on vakava tauti erityisesti yli 65-vuotiaille. Sen jälkitaudit ovat sitä rankempia, mitä iäkkäämpiä ovat influenssan saavat. Mitä iäkkäämpi on, sitä suurempi riski on joutua sairaalaan ja kuolla. Yleisin jälkitaudeista on keuhkokuume, joka johtaa sairaalahoitoon. Muita ovat esimerkiksi verenmyrkytys ja sydänlihastulehdus.

– Jokaisen sydänsairaan tulee ottaa vuosittain rokote. Säännöllinen rokottaminen on tehokkaampaa kuin se, että ottaa sen silloin tällöin.

Ruotsalainen kertoo, että influenssan jälkitaudin vievät myös nuoria sairaalahoitoon teho-osastolle.

– Rokotteen teho on työikäisillä 70–90 prosenttia. Teho on varsin hyvä, mutta se vaihtelee kausittain. Jos sairastuu rokotteen ottaneena, lieventää rokote oireita ja tartuttavuutta.

Influenssarokotteen voi ottaa vaikka henkilöllä olisi käytössä runsaasti lääkkeitä. Sen voi ottaa myös samaan aikaa koronarokotteen kanssa.

Rokotteen turvallisuudesta huolestuneita Ruotsalainen rauhoittaa huomauttamalla, että sitä suositellaan raskaana oleville.

– Rokote on turvallinen. Ei sitä muuten suositeltaisi raskaana oleville. Pistettyyn käteen voi tulla kuumotusta. Kättä voi kolottaa ja lämpöilyä voi olla pari päivä, kertoo Ruotsalainen sivuvaikutuksista

Influenssarokote suojaa vain influenssailta, ei flunssalta. Flunssaan ei ole vielä kehitetty rokotusta.

– Kunnat ovat aloittaneet rokotukset. Marras–joulukuu on hyvä aika ottaa rokote. Jos sitä ei tuolloin ota, sen saa myöhemminkin kotikunnastaan, Ruotsalainen vielä toteaa.

Influenssan oireita ovat lihaskipu, korkea kuume, päänsärky sekä lisäksi voi olla kurkkukipua, nuhaa ja yskää. Ikääntyneillä tauti näkyy yleistilan heikkenemisenä.