Miten lapselle saa koronatodistuksen? Moni vanhempi painii nyt kinkkisen kysymyksen äärellä – Näin se onnistuu

Jo 12-vuotiaalla lapsella voi olla koronarokotus, mutta miten hänelle saa todistuksen esimerkiksi ulkomaanmatkaa varten? Tätä moni vanhempi ihmettelee nyt.

Sähköinen koronatodistus on Kelan Omakannassa, jossa hyvin harva huoltaja pääsee katsomaan yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja. Lapsen pitäisi itse kirjautua Omakantaan, mihin tarvitaan oma sähköinen varmenne eli verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai ominaisuuden sisältävä henkilökortti. Monella alle 15-vuotiaalla ei ole näistä mitään.

Miten lapselle siis saa koronatodistuksen, liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos Kelan Kanta-palveluista?

– Varsinkin nuorempien alaikäisten todistus pitäisi pyytää omasta terveydenhuollon yksiköstä. Eli sieltä, missä rokotus on annettu.

Se, miten tai mistä todistuksen saa, vaihtelee kunnittain.

Esimerkiksi Helsingissä todistuksen saa rokotuspisteeltä. Espoossa voi sähköpostitse pyytää, että koronapassi lähetetään kotiosoitteeseen, tai todistuksen voi hakea noutopisteestä. Vantaalla todistus pyydetään omalta terveysasemalta puhelimitse ja sen saa joko postitse tai itse hakemalla.

Koronapassin saa myös Vantaan terveysasemilta

Mari Holmroosin mukaan sekin vaihtelee, voiko paperisen rokotustodistuksen saada heti rokotuksen jälkeen.

– Riippuu potilasjärjestelmän toiminnasta, kirjautuvatko rokotustiedot Omakantaan heti vai vasta yön yli. Ei ole patenttiratkaisua siihen, miten tämä toimii.

Holmroos suosittelee kysymään lapsen todistuksesta jo rokotustilanteessa.

Koronatodistuksen saaminen ilman Omakantaa on yksi yleisimmistä Kelan asiakaspalveluun tulevista kysymyksistä. Ohje on aikuisille sama kuin lapsillekin, eli tulosteen todistuksesta saa samasta paikasta kuin rokotuksen tai koronatestinkin.

Suomalaiset kysyvät Kelalta koronatodistuksesta muutenkin paljon.

– Esimerkiksi viime viikolla tuli yli 700 kysymystä, Mari Holmroos kertoo.

Yksi toistuva kysymys on Mari Holmroosin mukaan myös se, miksi koronatodistus ei näy Omakannassa. Syynä voi olla vaikkapa näppäilyvirhe, sillä todistuksen muodostuminen vaatii tietojen tallentamista oikeassa muodossa. Todistusta ei tule, jos arkistoinnissa on tapahtunut virhe, tiedot ovat väärässä muodossa tai pakollinen tieto puuttuu.

– Jos todistus ei ole muodostunut viiden päivän kuluessa, tulee ottaa yhteyttä siihen terveydenhuollon toimijaan, jossa henkilö on saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty. Kanta-palvelut ei voi korjata virheellistä tietoa, Holmroos kertoo.

Vain yhden rokotuksen saanut voi ehkä kohta saada EU:n koronatodistuksen – Johtajalääkäri: "Toivomme pikaista ratkaisua"

Alaikäisiä on Omakannan käyttäjistä on vielä pieni osa, mutta heidän asiointinsa on korona-ajan kuluessa lähes kaksinkertaistunut.

– Tämän vuoden alusta elokuun loppuun Omakannassa asioi noin 900 alaikäistä per päivä. Yksittäisenä päivänä kävijämäärä saattaa olla lähempänä kahta tuhattakin, Mari Holmroos kertoo.

Huhti-elokuussa 2020 keskiarvo oli hänen mukaansa vajaat 500 alaikäistä päivässä, ja tuolloinkin määrä kasvoi koko ajan.

– Silloin trendi liittyi olennaisesti koronatestin tuloksiin. Tämän vuoden kesästä alkaen koronatodistukset ovat yksi syy. Mutta ehkä myös Omakantaan liittyvän tietoisuuden lisääntyminen on tuonut alaikäisiä palvelun piiriin, Holmroos pohtii.

Aiempien vuosien luvuista ei ole tietoa, koska alaikäisten käyttäjien määrää alettiin päivätasolla seurata vasta keväällä 2020.

Omakantaan kirjauduttiin Kelan tilastojen mukaan syyskuussa 2021 yli 3,4 miljoonaa kertaa eli runsaat 114 400 kertaa päivässä. Pääosin Omakantaa siis käyttävät edelleen aikuiset.

Sitä, onko juuri koronatodistus syynä alaikäisten Omakanta-käytölle, ei tiedetä varmasti. Koska terveystiedot ovat yksityisiä ja arkaluontoisia, ihmisten toimintaa Omakannan sisällä ei Holmroosin mukaan voida seurata.

Ei myöskään ole tietoa, minkä ikäiset lapset ja nuoret Omakantaan kirjautuvat.

Juttu jatkuu videon alapuolella.

Koronapassi käyttöön jo tällä viikolla, ikäraja nousee 16 vuoteen

Tunnistautuminen

Verkkotunnukset yhä useammalla alaikäisellä

Yhä useammalla alle 15-vuotiaalla on omat verkkopankkitunnukset, joilla myös Omakantaan pääsee kirjautumaan.

Esimerkiksi OP-ryhmän alle 15-vuotiaista asiakkaista verkkopankkitunnukset on 10 000:lla. Nordeasta puolestaan kerrotaan, että asiakaspalvelun kautta asioivista ikäryhmään kuuluvista asiakkaista noin joka toisella joko jo on verkkopankkitunnukset tai sellaisia ollaan heille hankkimassa.

OP:ssa alaikäisten (7–17-vuotiaiden) verkkopankkitunnusten määrä on lisääntynyt korona-aikana 35 prosentilla, 15–17-vuotiailla 40 prosentilla. Korona-aika tarkoittaa tässä maaliskuun 2020 ja syyskuun lopun 2021 välistä aikaa.

– Tunnusten kysyntää ovat lisänneet mm. maksupalveludirektiivin muutokset (PSD2), joiden myötä mm. entistä useampi korttimaksu vaatii asiakkaan tunnistautumisen. Lisäksi kasvua on voinut tulla myös johtuen koronasta johtuen, kun digitaalinen asiointi on lisääntynyt, OP:n viestinnästä kerrotaan.

Myös Nordean viestinnästä arvioidaan, ettei verkkopankkitunnuksia ole hankittu koronatodistusten takia.

– Mahdollisuus Omakanta-palveluiden käyttöön tulee pikemminkin lisänä muiden tarpeiden ohella. Tavallisin syy hankkia verkkopankkitunnukset on edelleen oman talouden harjoittelu. Moni on kokenut hyödylliseksi sen, kun lapsi voi itse nähdä ja hoitaa sähköisesti pankkiasioitaan.

Alle 15-vuotiaallekin siis jo saa verkkopankkitunnukset, jos hän on vanhemman arvion mukaan kypsä siihen. Vanhemmat vastaavat lapsen verkkopankkitunnusten käytöstä, Nordeasta huomautetaan.

Koronataudin sairastaneelta nuorelta evättiin tehosterokote, THL:n mukaan toinen annos voidaan antaa matkustussyistä – "Espoossa tulkittiin ohjetta eri tavalla. Sanottiin, etteivät heitä kiinnosta meidän matkat"

Koronapassi käytössä ensi vuonnakin ja hoitajille rokotusvelvollisuus, esittää koronanyrkki

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut