Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesten tupakointi vähentynyt, nuuskan käyttö yleistynyt – Yksi ryhmä tupakoi aiempaa enemmän

Suomalaisten päivittäinen tupakointi väheni hieman viime vuonna. Miehistä aiempaa harvempi tupakoi päivittäin, mutta heidän nuuskan käyttönsä on yleistynyt. Naisten tupakointi on sen sijaan lisääntynyt, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tupakkatilasto 2020.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana aikuisten tupakointi on pääosin vähentynyt. Vähentyminen on kuitenkin hidastunut parin viime vuoden aikana.

Oma lukunsa ovat naiset. Vuodesta 2007 lähtien naisten päivittäistupakointi pääosin vähentyi. Se kääntyi kasvuun toissavuonna.

THL:n tiedotteen mukaan viime vuonna 20–64-vuotiaista tupakoi päivittäin noin 12 prosenttia, miehistä 14 ja naisista 11 prosenttia. vuonna.

Tupakoinnin haluaisi lopettaa 63 prosenttia 20–64-vuotiaista päivittäin tupakoivista. Tämä tieto perustuu viimeisimpiin saatavilla oleviin tietoihin, jotka ovat vuodelta 2018

Väestöryhmien välillä on eroja tupakoinnin vähenemisessä.

– Tupakoinnin lopettamisen tuen saatavuuteen tulisi panostaa eri ryhmissä ja alueilla, jotta väestöryhmien välisiä terveyseroja voidaan kaventaa. Lisäksi aloittamisen ehkäisyyn tarvitaan uusia keinoja, toteaa tiedotteessa erityisasiantuntija Otto Ruokolainen THL:sta.

Nuorten (14–20-vuotiaat) päivittäinen tupakointi on jatkanut vähenemistään. Se johtuu suurimmalta osin tyttöjen tupakoinnin laskusta. Pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2021.

Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin, miehistä kahdeksan ja naisista viisi prosenttia. Eläkeikäisten tupakoinnissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina.

Nuuskan käyttö yleistyi miehillä viime vuonna. Suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä noin seitsemän prosenttia nuuskasi päivittäin vuonna 2020. Samana vuonna naisista yksi prosentti nuuskasi päivittäin.

Yleisimmin nuuskasivat 20–34-vuotiaat miehet. Heistä 12 prosenttia nuuskasi päivittäin.

Nuorten päivittäinen nuuskaaminen näyttää vähenevän. Vuonna 2021 päivittäin nuuskaa käytti 14–20-vuotiaista viisi prosenttia.

Ammattiin opiskelevilla pojilla nuuskan päivittäinen käyttö väheni eniten vuoteen 2019 verrattuna. Ammattiin opiskelevilla tytöillä sen sijaan päivittäinen nuuskan käyttö hieman lisääntyi.

Sähkösavukkeiden käyttö on edelleen vähäistä. Niitä käytti päivittäin prosentti 20–64-vuotiaista miehistä ja alle prosentti naisista vuonna 2020.

Myös nuorilla sähkösavukkeiden säännöllinen käyttö on vähäistä. Tähän tekevät poikkeuksen ammattiin opiskelevat pojat, joista neljä prosenttia käytti sähkösavukkeita päivittäin.

Tiedot nuorten (14–20-vuotiaat) tupakoinnista ja nuuskan käytöstä perustuvat THL:n Kouluterveyskyselyyn. Aikuisväestön tupakointia koskevat tulokset perustuvat kyselytutkimuksina toteutettaviin otospohjaisiin tutkimuksiin.