Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa – yritys aikoo viedä asian hallinto-oikeuteen

Työsuojeluviranomainen katsoo, että Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue teki asiasta päätöksen 1. marraskuuta.

Avin näkemyksen mukaan Wolt Enterprises Oy:n ruokalähetit ovat työsuhteessa ja heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa.

Päätöksessä velvoitetaan Woltia 14 päivän sisällä ryhtymään toimenpiteisiin työaikakirjapidon pitämiseksi tai tekemään toimenpiteistä selvitys työsuojeluviranomaiselle.

Työsuojeluviranomaisen päätöksestä voi myös valittaa hallinto-oikeuteen. Wolt tiedotti maanantaina, että se aikoo valituksen myös tehdä.

Työsuojeluviranomainen teki päätöksen kokonaisarvioinnin perusteella ja katsoo asiaa työlainsäädännön näkökulmasta. Työnantajavelvoitteet on säädetty sopimussuhteessa heikomman osapuolen turvaksi.

Arvioinnissa tuli esiin avin mukaan paljon seikkoja, jotka olisivat voineet puoltaa myös ruokalähettien katsomista yrittäjiksi.

– Lainsäädännöllisesti sitovasti asian voi ratkaista vain tuomioistuin. Osapuolten oikeusturvan ja asian yhteiskunnallisen merkityksen kannalta pitäisimme toivottavana, että tästä asiasta saataisiin tuomioistuimen ratkaisu. Työlainsäädäntö ei ole pysynyt työelämän murroksen ja teknologian kehityksen mukana, ja nykytilanteessa työelämän osapuolten on vaikea ennakoida, miten lakia tulkitaan, kertoo tiedotteessa johtaja Eerik Tarnaala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuhteen puolesta puhuvat erityisesti seikat, jotka liittyvät työn konkreettiseen suoritustapaan: Ruokalähetit ovat alisteisessa asemassa suhteessa Woltiin ja sen hallinnoimaan alustaan.

Wolt määrittelee työn tekemistä muun muassa johtamalla ja valvomalla työtä alustan kautta sekä kontrolloimalla sijaisen käyttämistä. Läheteillä ei ole vaikutusmahdollisuutta palkkiotasoon ja korvauksen suuruuteen.

Työsopimuslaki on pakottavaa oikeutta, ja sopijapuolet eivät voi pätevästi sopia sen soveltamisesta keskenään.

Woltin perustajaosakas Juha Mykkänen kertoo tiedotteessa, että yritykselle työskentelevistä läheteistä yli 70 prosenttia on sitä mieltä, että yrittäjyyden vapaus on heille työsuhteen turvaa tärkeämpää. Moni heistä tekee työtä useille alustoille.

– Jos lähetin työ olisi toteutettava työsuhteessa nykylainsäädännön puitteissa, meidän olisi käytännössä purettava sopimukset kaikkien nykyisten lähes 5 000 lähetin kanssa, ja heistä suurin osa jäisi ilman työtä.

– Sen jälkeen järjestäisimme runsaalle 2 000 lähetille työtä, jossa ihmiset saavat nykyisestä poiketen pomot, työvuorot sekä tulostavoitteet, ja korvaustaso sekä vapaus laskisivat merkittävästi.

– Vastaavasti kyseessä on nyt yrittäjätyö, koska toisin kuin työsuhteessa, lähetti päättää itse milloin tekee töitä. Hän voi hyväksyä ja hylätä tarjottuja keikkoja. Hän tekee töitä omilla välineillään. Hän voi työskennellä samaan aikaan vapaasti muille yrityksille. Hän voi käyttää sijaista, Mykkänen luettelee tiedotteessa.

Ruokalähettien asemaa on eri viranomaistahoilla arvioitu eri tavoin. Muun muassa Helsingin hallinto-oikeus päätti elokuussa yksittäisen ruokalähetin arvonlisäveromaksuja koskevassa kiistassa, että lähetti on yrittäjä eikä työntekijä.