Katosiko sinulta 2700 euron sähköpyörä tai iPhone? Poliisi etsii omistajaa – listalla myös 3 asetta

Kuulutus: Poliisi etsii omistajia rikostutkinnoissa takavarikoiduille tavaroille.

Kuka kaipaa kadonnutta iPhone 12 Pro -älypuhelinta? Entä onko joltain varastettu Sonyn videotykki, Makitan porakone tai 8-vaihteinen White ax -polkupyörä?

Näiden ja satojen muiden takavarikoitujen tavaroiden omistajaa Helsingin poliisi parhaillaan etsii. Pelkästään syys-lokakuussa Helsingin poliisi on julkaissut useiden kymmenien rikostutkinnoissa talteen otettujen tavaroiden kuulutuksia.

Joukossa on myös Volvo-henkilöauto ja 2 700 euroa maksanut KTM Macina Ride 291 -sähköpyörä.

Lokakuun kuulutusten todellisiin erikoisuuksiin kuuluu muun muassa kolme replika-asetta. Poliisista kerrotaan, että ne ovat peräisin esimerkiksi kellarimurroista, eikä aseille ole löytynyt oikeaa omistajaa esitutkinnan aikana.

– Kyseessä on kiväärimallinen ladattava ase ja merirosvotyylinen muskettipyssy, joka on puukehyksessä. Aseet on tarkoitettu koristekeräilyyn, sanoo ylikonstaapeli Mika Kasonen Helsingin poliisista.

– Jos kyseessä olisi rikoksen teossa käytetty ase, menisi se valtiolle käräjäoikeuden päätöksellä. Laittomat aseet tuhottaisiin.

Miten pitää toimia, jos joku uskoo, että esimerkiksi poliisin ilmoittama Iphone kuuluu hänelle?

–  Ei voi vain sanoa, että näin kuulutuksen ja puhelin kuuluu minulle. Täytyy esittää joku tosiasiallinen fakta, kuten kuitti. Asia pitää pystyä tarkastamaan myös kaupasta, Kasonen vastaa.

Polkupyörät voivat päätyä omistajalle, jos tunnistetiedot täsmäävät.

– Helpottaisi pyörän identifiointia, jos ihmiset viitsisivät nähdä vähän vaivaa ja kirjoittaisivat pyörän sarjanumeron ja tunnisteen ylös. Myös kaikissa vähänkään arvokkaissa työkaluissa on tunniste merkittynä.

Hyvin harva tavara päätyy kuulutusten jälkeen takaisin omistajalle. Kasosen mukaan sadasta tavarasta vain parille löytyy ottaja.

– Ei puhuta edes kymmenestä, Kasonen arvioi.

Poliisi säilyttää esineitä puolisen vuotta. Arvokkaammat tavarat myydään Viikissä toimivan Huutokauppa Helanderin kautta.

Vähempiarvoiset, esimerkiksi alle 20 euron tavarat hävitetään yleensä suoraan. Huonokuntoiset pyörät toimitetaan kaupungin työpajalle.

Lisäksi poliisi järjestää Riihimäellä erillisiä asehuutokauppoja. Tänä vuonna niitä järjestetään vielä marras- ja joulukuussa.

Marraskuun huutokaupassa on myynnissä noin 900 asetta. Pistoolien, haulikkojen ja revolverien lisäksi myynnissä on muun muassa lippaaton Suomi-konepistooli.

Omistajia etsitään

Fillareita, puhelimia, sorkkarauta ja auto

Helsingin poliisin syys- ja lokakuussa kuuluttamaa takavarikoitua omaisuutta:

Polkupyöriä:

Nishiki bigfoot 29, Zg Team, Helkama S5000, Merida, KTM Macina Ride 291 -sähköpyörä, Cube Aim Race, Haibike big curve 950, Kalkhoff, Pivot Firebird, White ax, Helkama kolmikko.

Työnkoneita:

Husqvarna k970 -leikkuri, Makita -lasermitta, Deuzer-puukkosaha, Protool-sekoituskone.

Puhelimia ja elektroniikkaa:

Samsung- (useita),IPhone- (useita), Xiaomi-puhelin (useita), Apple Watch -älykello. IPad-tabletti.

Muuta:

Avaimia, 41 kpl, sorkkarauta, ruuvimeisseli, Wilson-reppu, Fusion Racing Series -mopo, Roland Micro Cube -vahvistin, Volvo S80 -henkilöauto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut