Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaupunki rakensi leveän pyörätien ja pani jalankulkijat mukulakiville uudella asuinalueella – Kuva: Kävelijät äänestävät nyt jaloillaan

Liikenne: Kaupunki levensi pyörätietä ja siirsi jalankulkijat mukulakiville. Ratkaisu hämmästyttää. "Vaikea liikkua rollaatorin kanssa", toteaa asukas.

Pyöräkaistojen leventäminen ja jalankulkijoille tarkoitetun tilan kapeneminen ovat aiheuttaneet ärtymystä ja hämmästelyä Vallilan Konepaja-alueella.

Vilkasliikenteisellä Konepajanraitilla oli aiemmin yhdistetty kävelyn ja pyöräliikenteen väylä. Kaupunki sai palautetta sen turvattomuudesta ja päätti keväällä erottaa väylät toisistaan.

– Asfaltoitu reitti muutettiin kaksisuuntaiseksi pyörätieksi ja kävely osoitettiin reitin reunaan kivetylle alueelle. Näin konfliktiriskien määrä on pienempi. Yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät eivät ole tarkoituksenmukaisia reiteillä, joissa on paljon jalankulkua ja pyöräilyä. Konepajanraitti on tärkeä Pasilaa ja Vallilaa yhdistävä reitti, sanoo tiimipäällikkö Inga Valjakka Helsingin kaupungilta.

Asukkaat ovat kritisoineet erityisesti sitä, että jalankulku on siirretty tasaiselta asfaltilta epätasaiselle luonnonkivelle.

Kävely ”mukulakivillä” koetaan usein epämiellyttäväksi. HU:n havaintojen mukaan lähes kaikki jalankulkijat kävelivät Konepajanraitin pyörätiellä. Osa käveli pyörätiellä tahallaan. Muutamien mielestä merkinnät olivat sekavia.

Joku roti pitäisi olla, kun kaikkialle vain lisätään pyöräteitä.

– Kivien päällä on vaikea liikkua rollaattorin kanssa. Kannattaa kysyä mielipidettä joltain lastenvaunuja työntävältä. Talvisin uuden jalkakäytävän paikalle on kipattu perinteisesti lunta, sanoo Konepajalla asuva 54-vuotias Sonja Andersson.

Andersson sanoo pyöräkaistojen uusien merkintöjen ilmestynen asfalttiin syksyllä. Asiasta on käyty hänen mukaansa paljon keskustelua paikallisissa sosiaalisen median ryhmissä.

–  Tilanne ei ole mennyt niin pahaksi kuin aluksi pelättiin. Pyöräilijöiden vauhti on kuitenkin kova. Alueella asuu paljon lapsia, jotka juoksevat tien yli esimerkiksi pallon perässä. Tiemerkinnät pitäisi saada yhtenäisiksi, jotta lapset ymmärtävät mitä ne tarkoittavat.

Konepajanraitin hankalimmaksi kohdaksi on koettu Sahanmäenkujan päädyssä olevat portaat. Tässä kohdassa kivinen jalkakäytävä loppuu metalliaitaan ja jatkuu pyörätien toisella puolella huomattavasti kapeampana.

– Joku roti pitäisi olla, kun kaikkialle vain lisätään pyöräteitä, ja silti pyöräilijät ja varsinkin skuuttaajat ajavat myös jalkakäytävillä. Jalankulkijat tulisi myös huomioida, Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut lukija sanoo.

Kaupunki lupaa muutoksia Sahanmäenkujan päätyyn.

– Jalankulku ja pyöräily tullaan erottelemaan noin 30 metrin matkalla toisistaan, jotta jalankulun reitistä tulee jatkuva ja sujuvampi. Tiemerkinnät voidaan toteuttaa, kun se teknisesti on mahdollista eli käytännössä ensi keväänä, Valjakka kertoo.

1,5-vuotiaan Elmo-pojan kanssa ulkoilemaan lähtenyt Minna, 37, on asunut Konepajalla kaksi vuotta.

– Täällä asuu paljon lapsiperheitä ja viihdymme hyvin. Lähistöllä on useita päiväkoteja. En ole kuullut että Konepajanraitilla olisi sattunut onnettomuuksia, mutta olen kyllä nähnyt hurjia tilanteita, kun esimerkiksi sähköpotkulautailija ajoi pitämättä tangosta kiinni. Osa pyöräilijöistä ajaa kovaa. Toivoisin, että merkinnät olisivat selkeämmät.

Juttua muokattu 3.11. klo 10.05. Tarkennettu paikkaa, jossa valokuvat otettu.