Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallilla syödään ”paksu buffet” – Huippukiekkoilija Markus Hännikäinen, 28, kuluttaa jopa 8000 kilokaloria päivässä ja listasi ruokapäiväkirjaan pelipäivän ateriat

Jääkiekko: Varustepäällikkö Esa Maunula varmistaa, että Jokereiden pelaajilla on oikeat eväät ja juomat. Markus Hännikäinen listasi ruokapäiväkirjaan pelipäivän ateriat.

Mikä on huippu-urheilijan tärkein ateria?

– Urheilijan täytyy syödä joka välissä. Edellisen illan päivällinen on yksi tärkeimmistä ruoista, Jokeri-hyökkääjä Markus Hännikäinen, 28, kertoo jääkiekko-ottelua edeltävän päivän rutiinista.

Urheilijakaan ei ahnehdi ruokaa, vaikka annokset ovat normaalikuluttajiin verrattuna vähän isompia.

Kiekkoilijat kuluttavat peli- ja harjoituspäivänä 5 000–8 000 kilokaloria vuorokaudessa.

Jokerikasvatti Hännikäisellä on kokemusta myös NHL:stä. Hän pelasi viisi edellistä kautta Columbus Blue Jacketissa ennen siirtymistä takaisin Helsinkiin kaudeksi 2020–2021.

Ottelupäivänä lounas on kiekkoilijan pääruoka. Ennen ottelua syödään vielä jotain pientä: puuroa, hedelmiä ja leipää. Vieraspeleissä päivän päätteeksi syödään aina joko hotelilla tai lentokoneessa.

– Itse pidän tärkeänä, että vatsa ei ole liian täynnä. Pitää olla tasapainoinen ja energinen olo ennen peliä, 91-kiloinen ja 186 senttiä pitkä Hännikäinen sanoo.

Jokereiden varustepäällikkö Esa Maunula varmistaa, että jokaisella pelaajalla löytyy oikeat eväät ja juomat niin kotihallissa kuin reissuottelussa.

– Lounas syödään aamuharjoitusten jälkeen hallilla kello 11–13 Peruskattaus on muusi, riisi, spagetti, jauhelihakastike, kanaa, lohta, vihanneksia – niin sanottu paksu buffet. Jokainen valitsee mieltymystensä ja fiiliksensä mukaan, Maunula sanoo.

Ennen ottelupäivää Hännikäinen juo nestettä normaalia enemmän.

– Tankkaus aloitetaan jo edellisenä päivänä. Ennen ottelua otan vielä vähän jotain elektrolyyttipitoista nestettä, Hännikäinen valistaa.

Huoltaja Maunula on ollut pitkään mukana jääkiekossa. Hän tietää, miten pitää urheilijat tyytyväisenä ennen ja jälkeen otteluiden.

Jääkiekkoilun klisee on kanapasta. Maistuuko se Hännikäiselle?

– Urheilusuorituksen jälkeen maistuu, silloin kaikki uppoaa, hyökkääjä vahvistaa.

Kanapasta on viime aikoina jäänyt vähemmälle, sitä on buffassa kyllä edelleen tarjolla, mutta kanan tilalla on useimmiten jauheliha.

Vieraspelimatkojen ruokalistat käyvät aina joukkueen lääkäreiden kautta. He tarkistavat, että menusta löytyvät kaikki tarvittavat ravintoaineet. Lisäksi lääkärit huomioivat pelaajien erityistoiveet huomioiden mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Mitään ruoka-aineita ei erityisesti tarvitse välttää. Jokainen syö omien makumieltymystensä mukaisesti.

Maunula kertoo, että fysioterapeutit hoitavat juomat ja lisäravinteet pelaajille.

– Meillä on paljon erilaisia vaihtoehtoja energiajuomista ja monenmoista pulveria. Jotkut urheilijat tilaavat toki omia juomiaan, mutta sanoisin meidän valikoiman olevan erittäin hyvä, Maunula sanoo.

Jokereilla on lounaalla aina tarjolla keittoa, kalaa, lihaa ja kanaa.

Vieraspeleissä Venäjällä pukukopissa on usein pitsaa ottelun jälkeen? Onko se paras vaihtoehto?

– Pizzaa, koska pelin jälkeen tarvitsee nopeasti palan tai kaksi ruokaa. Palautuminen pitää saada pikaisesti käyntiin. Loppulämpöjen jälkeen on yleensä kiire lentokentälle tai hotelliin. Koneessa ruoka on aina heti saatavilla, Maunula kertoo.

Onko joku erikoinen otteluruokailu jäänyt Venäjältä mieleen, jos vaikka ruoka ei ole maistunut?

– Ei ole jäänyt mieleen mitään huonoa. Joukkue asuu isoissa kansainvälisissä hotelliketjuissa, ruoka on juuri sitä mitä tilataan. Pelaajat syövät aina omassa kabinetissa.