Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Oliko pakettiautokuskilla kädessään puhelin vai ei? Käräjäoikeus vapautti, mutta hovi tuomitsi sakkoon

Helsingin hovioikeus antoi tällä viikolla tuomionsa kiistaan siitä, käyttikö 25-vuotias pakettiautokuski matkapuhelinta ajon aikana vai ei.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen liikennerikkomuksesta. Hovioikeus näki tilanteen toisin ja tuomitsi miehen liikennerikkomuksesta sadan euron rikesakkoon.

Poliisipartio pysäytti pakettiautolla liikkeellä olleen miehen Rajametsäntien ja Pakilantien risteyksessä toukokuussa vuonna 2019.

Helsingin käräjäoikeus oli viime vuoden helmikuussa hylännyt syytteen. Oikeuden mukaan tilanteessa jäi varteenotettava epäilys siitä, oliko kuljettajalla ollut kädessään matkapuhelinta. Mies kiisti syytteen ja kertoi, että hänellä oli tapahtumahetkellä ollut autossaan diagnostiikkatesteri, joka oli vikojen selvittämiseksi kytketty auton diagnostiikkaliitäntään. Oikeus katsoi, että pakettiauton viereen ajanut poliisipartio oli saattanut virheellisesti luulla laitetta kännykäksi ja hylkäsi syytteen.

Käräjäoikeuden mukaan miehen kertomaa heikensi se, että mies ei partion pysäyttäessä ottanut diagnostiikkalaitetta lainkaan puheeksi. Mies kertoi puolustuksekseen jäätyneensä tilanteesta, eikä osannut mainita laitetta lainkaan.

Oikeudessa kuullun poliisin mukaan mies piti kännykkää ajon aikana piuhan päässä rinnan korkeudella kasvojensa edessä.

Hovioikeuteen käräjäoikeuden tuomiosta valitti syyttäjä. Käräjäoikeus oli syyttäjän mukaan tullut väärään johtopäätökseen hylätessään syytteen. Asiasta ei ollut jäänyt varteenotettavaa epäily, oliko kuljettajan kädessä matkapuhelin vai ei.

Hovioikeuden mukaan viereisestä autosta poliisin tekemä havainto kännykästä miehen kädessä ajon aikana oli ollut luotettava. Poliisi kertoi oikeudessa myös, että ei ollut pysäytystilanteessa havainnut diagnostiikkalaitetta lainkaan, mutta kännykkä oli ollut latauksessa kuljettajan viereisellä penkillä. Oikeuden mukaan diagnostiikkalaite ja kännykkä eivät ole helposti sekoitettavissa toisiinsa.

Hovioikeus tuomitsi miehen liikennerikkomuksesta, koska miehen syyllisyydestä ei oikeuden mukaan jäänyt varteenotettavaa epäilyä.