Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pelastuskoulutus jatkuu Jätkäsaaressa sittenkin – sisäministeri Ohisalo myöntämästään toimiluvasta: "Ilman ammattitaitoisia pelastajia asemat eivät paranna palveluita"

Helsingin pelastuskoulun toiminta on turvattu ainakin lähivuosiksi. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi Twitterissä viikolla, että lopetusuhan alla olevalle koululle on myönnetty toistaiseksi voimassa oleva toimilupa.

– Suomea vaivaa pelastajapula. Sisäministeriön selvityksen perusteella tarvitsemme kymmenen vuoden aikana tuhat lisäpelastajaa ja myös eläkepoistuman myötä uusia ammattilaisia alalle. Toimilupa mahdollistaa Helsingille pelastajien kouluttamisen kaupungin kasvavaan tarpeeseen.

Ohisalo totesi Twitterissä myös, että täydentävässä talousarviossa lisärahoitusta on haettu myös Pelastusopistolle ja ruotsinkieliseen pelastajakoulutukseen.

– Jotta turvallisuusviranomaisten tosiasiallinen palvelukyky turvataan suomen ja ruotsin kielillä, kuten hallitusohjelmassa on sitouduttu.

Pelastuskoulu vastasi Twitterissä Ohisalon viestiin.

– Hieno, arvokas ja oikea päätös. Helsingin kaupungin pelastuslaitos kiittää!

Helsingin pelastuskoulun toimiluvan jatkuminen tuo helpotusta huutavaan palomiespulaan. Alan haasteena Helsingissä on ollut eläköitymisen myötä kasvanut rekrytointitarve sekä neljän uuden pelastusaseman perustaminen. Työvoimaa tarvitaan.

– Kaupunkiin on nousemassa neljä uutta pelastusasemaa, mutta ilman ammattitaitoisia pelastajia asemat eivät paranna kaupunkilaisten palveluita, Ohisalo jatkaa Twitterissä.

Koulun toiminta on jo pitkään ollut vaakalaudalla, sillä kaikkien Suomen palomiesten koulutusta ollaan oltu keskittämässä vuoden 2023 alussa Kuopioon, jossa toimii valtion ylläpitämä Kuopion pelastusopisto.

Jätkäsaaressa sijaitseva Helsingin kaupungin pelastuskoulu lakkautettaisiin saman vuoden alussa. Koulu on perustettu vuonna 1972.

Helsingin Uutiset haastatteli viime maaliskuussa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Jani Pitkästä, joka totesi haastattelussa, että jos koulun oma oppilastuotanto tyrehtyy, rekrytointiongelma kasvaa koko maassa vieläkin suuremmaksi kuin se tällä hetkellä on.

– Me menemme samaan prosessiin kuin kaikki muutkin. Palkkaamme pelastusopiston käyneitä tai jo työssä olevia palomiehiä muualta Suomesta, totesi Pitkänen alkuvuodesta.

Helsingissä akuutti tarve seuraavan viiden vuoden sisällä on saada rekrytoitua vajaat 60 uutta palomiestä.

– Tämä siksi, jotta pysymme suunnitelmassa parantaa toimintavalmiusaikoja, joita Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on uhkasakolla langettanut. Lisäksi meillä on suuret rekrytointitarpeet.

Lue: Mistä saadaan palomiehiä Helsinkiin kun pelastuskoulu lakkautetaan? – Viime vuonna oli ensi kertaa tilanne, että kaikkia virkoja ei saatu täytettyä