Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) puolusti kaupungin budjetin laatimisen uutta mallia torstain tiedotustilaisuudessa.
Mallia on kritisoitu siitä, että se ei mahdollista avointa asukaskeskustelua, kun budjetti tuodaan nähtäville jo ns. valmiina, puolueryhmien keskenään sopimana.
Vartiainen kertoi, että hän halusi hyödyntää hyväksi koettuja käytäntöjä aiemmin käydyistä Helsingin strategianeuvotteluista ja puolueryhmien välille syntynyttä luottamusta.
– Neuvotteluprosessia kehitettiin paremmin sopimaan nykyiseen pormestarimalliin, sanoi Vartiainen.
Helsinki siirtyi pormestarimalliin 2017 Jan Vapaavuoren (kok.) johdolla. Vapaavuorella oli tapana julkaista oma pormestarin talousarvioesitys nähtäville, jonka jälkeen joidenkin näkemysten mukaan "se revittiin kappaleiksi julkisuudessa" ja eri puolueryhmät tekivät siihen muokkauksiaan.
Vartiaisen mukaan aiemmin ei ollut samalla tavoin mahdollista päästä käsiksi esimerkiksi lukuihin ja laskelmiin, joita budjetin takana oli. Nyt kaikilla Helsingin puolueilla on ollut paremmat mahdollisuudet arvioida ja punnita vaihtoehtoja, kokee Vartiainen.
– Tokkopa tämäkään on täydellinen, mutta uskon että on vahvistettu demokraattista prosessia, kun aemmin pormestari valmisteli yksin ja nyt se on valmisteltu yhteistyössä päättäjien kesken, jotka kaupunkilaiset ovat valinneet ja vastuuttaneet, Vartiainen painotti tiedotustilaisuudessa.
Hän myös korosti, että ei sanellut eikä määrännyt, vaan kysyi kaikkien puolueryhmien näkemystä. Kaikki olivat uuteen malliin myös halukkaita lähtemään.
Vartiaisen mielestä aiempi malli loi taktisen asetelman ja pormestarin esittämä budjetti laadittiin jo lähtökohtaisesti sillä oletuksella, että sitä tullaan muuttamaan.
– Minulle taktikointi on vierasta ja vähän vastenmielistä, parempi että toimitaan tiiminä, sanoi Vartiainen.
Yhteisen näkemyksen saaminen on Vartiaisen mukaan onnistunut ja nyt talousarvioehdotus etenee kaupunginhallitukseen ja tavanomaisella prosessilla valtuustoon.
Vartiainen korosti myös lautakuntien aiempaa isompaa roolia: lautakunnissa on nyt merkittävä valta priorisoida rahan kohdentamista eri toimialoilla.
Vihreiden ja SDP:n apulaispormestarit kehuivat niinikään uutta budjettimallia. Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan ilmapiiri oli avoin ja luottamuksellinen ja myös ristiriitoja pystyttiin käsittelemään. Nasima Razmyar (sd.) totesi, että avoimuuteen ja luottamukseen kuuluu myös vastuu.
Apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) kehui saavutettua budjettineuvottelutulosta, mutta painotti, että demokratiaan kuuluu kansalaiskeskustelu ja mahdollisuus vaikuttaa, ja siksi hänen mukaansa mallissa on ensi vuodelle myös kehittämisen varaa.
– Miten henkilöstö ja helsinkiläiset voivat ottaa vahvemmin kantaa, Arhinmäki heitti ilmaan.
Arhinmäki muistutti niin ikään lautakuntien vallasta, sillä aiemmin resurssien käyttö toimialoilla oli varsin tarkoin määritelty ennakolta, toisin kuin nyt.
– Lautakunnilla on mahdollisuus miettiä, mihin lisäresurssia nyt suunnataan.