Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koiranpentujen tuonti Suomeen myytäviksi ollaan kieltämässä – Tätä mieltä eläinsuojelijat ovat tulevasta eläinten hyvinvointilaista

Koirien ja kissojen pentutehtailuun ja kauppaan ollaan Suomessa puuttumassa. Alle puolivuotiaiden pentujen tuonti kiellettäisiin, jos pentu ollaan myymässä eteenpäin kahden kuukauden kuluessa, esitetään hallituksen uudessa eläinten hyvinvointilaissa.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa kerrotaan, että kiellolla pyrittäisiin estämään ulkomailla huonoissa oloissa tuotettujen pentujen tuontia Suomeen.

Lisäksi koirien ja kissojen myynti-ilmoittelulle säädettäisiin vähimmäisvaatimukset. Ilmoituksista tulisi käydä ilmi muun muassa ammattimaisesti toimivan myyjän rekisterinumero ja maa, jossa myytävä eläin on syntynyt.

Lakiesitys pitää sisällään myös säännöksiä tuotantoeläinten kuten kanojen, lehmien ja porsaiden elinoloista ja kivunlievityksestä.

Suomen eläinsuojelu (SEY) kertoo tiedotteessa ensikommenteissaan, että lakiluonnos toisi merkittäviä parannuksia lemmikkieläinten hyvinvointiin. Toiminnanjohtaja eläinlääkäri Kati White sanoo, että suurin osa pentutehtailijoista myy eläimiä verkossa. Sen vuoksi lemmikkien verkkokaupan huomattavasti tiukempi säätely on hyvä asia.

Selkeä parannus nykyiseen on tiedotteen mukaan lakiehdotuksen eläimille haitalliseen jalostukseen puuttuminen.

– Kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti, joka tulisi voimaan vuonna 2026, on on merkittävä parannus ja yksi ratkaisu meneillään olevan kissakriisiin, White sanoo.

SEY näkee, että lakiehdotukseen tulee tehdä edelleen merkittäviä muutoksia ennen sen hyväksymistä. Varsinaisen lausuntonsa se antaa myöhemmin.

Myös eläinoikeusjärjestö Animalia näkee, että uudessa eläinsuojelulakiesityksessä on hyvää ja huonoa.

Eläinten jalostukseen entistä tiukempi puuttuminen nähdään hyvänä asiana. Myös kissarekisteriä, joka tulee koirien pakollisen rekisteröinnin rinnalle, pidetään hyvänä uudistuksena. Huonoa on muun muassa se, että turkistarhaus saa jatkua.

Lakiluonnos on lähtenyt lausuntokierrokselle. Eduskunnan käsittelyyn laki on tarkoitus saada ensi keväänä. Sen on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Löytötaloihin tulee lemmikkejä, joilla on mikrosiru, mutta omistajaa ei silti löydy – Älä tee tätä virhettä mikrosirutuksessa

Naapurusto seurasi koirien haukuntaa ja muiden eläinten hyvinvointia entistä tarkemmin – ilmoitukset eläinsuojeluun kasvoivat selvästi

Kolmen koirarodun jalostus voisi jopa loppua Suomessa – Viranomaisselvitys esittää rajuja rajoituksia liioitellun lyttykuonoisten koirien jalostukseen, jota pitää eläinsuojelulain vastaisena

Uusi tutkimus: nykymuotoisen turkistarhauksen hyväksyy yhä harvempi – IL: jo 74 prosenttia suomalaisista vastustaa