Lepakot viihtyvät nyt jo Helsingin keskustassakin – Tutkija paljastaa niiden yllättävän surmanloukun

Luonto: Näitkö Helsingissä lepakoita? Et ole suinkaan ainoa. Nahkasiipien elämä kiinnostaa nyt tavallisia kaupunkilaisiakin.

Helsingin lepakoiden salaisuudet alkavat vähitellen avautua. Vasta muutamia vuosia käynnissä ollut BatLab Finlandin lepakkotutkimus on tuottanut runsaasti uusia tutkimustuloksia.

– Monelle voi olla yllättävää se, että lepakot viihtyvät aivan Helsingin keskustassakin. Etenkin pohjanlepakko tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa, eivätkä ne kavahda esimerkiksi autoliikennettäkään, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon lepakkotutkija Veronika Laine.

Pohjanlepakot saalistavat hyönteisiä Helsingissä katulyhtyjen valossa. Teknologian muutos on vaikuttanut etenkin kaupungeissa yllättävästi lepakkojen elämään.

– Kun Ruotsissa on vaihdettu elohopealamppujen tilalle led-lamppuja, niiden valo ei enää houkuttelekaan hyönteisiä luokseen entiseen tapaan. Ja kun ravintomäärä vähenee, se on vaikuttanut myös kaupungin lepakkokantoihin.

– Todennäköisesti näin on tapahtunut myös Suomessa, vaikkakaan tarkkoja havaintoja emme ole vielä saaneet, Laine kertoo.

Helsingissä lepakot viihtyvät etenkin keskustan puistoissa, hautausmailla ja rauhallisilla pihoilla. Espoossa puolestaan Otaniemi, Kasavuori ja Keskuspuisto ovat olleet hyviä paikkoja lepakoille.

Osa pelkää lepakoita, osa taas on niistä innoissaan.

– Lepakot yöpyvät päivisin talojen savupiipuissa, ullakoilla ja vinttikerroksissa. On useamman kerran käynyt niin, että meille luonnontieteelliseen museoon on tuotu aivan nokisia lepakoita, jotka ovat hormeja lämmitettäessä kuolleet häkämyrkytykseen, Laine pahoittelee.

Pääkaupunkiseudun lepakoiden tarkka määrä ei ole vielä edes tutkijoiden tiedossa.

– Lepakoita toki rengastetaan samaan tapaan kuin lintuja, mutta työ on tavallista säädellympää. Lepakkorengastaminen vaatii sangen järeät luvat, eikä niitä myönnetä kuin tutkijoille, Laine muistuttaa.

Lepakoiden rengastustyö on haastavaa, sillä lepakoita on lintuihin verrattuna vaikeampaa pyydystää.

Pohjanlepakot ovat varsin paikkauskollisia, kun taas piippalepakot muuttavat talveksi Suomesta Keski- ja ehkä jopa Etelä-Eurooppaan saakka.

Suomalaisten suhtautuminen lepakoihin on yhä edelleen kaksijakoista.

– Osa pelkää lepakoita, mutta osa taas on niistä hyvinkin innoissaan. Populaarikulttuurissahan lepakot vilahtavat aina silloin tällöin esimerkiksi Batmanin ja vampyyrien muodossa.

– Jos joku kiinnostuu lepakoista vaikkapa sarjakuvien ansiosta, sehän on vain positiivinen ilmiö, Laine myhäilee.

Kuka?

Veronika Laine

Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkija vuodesta 2020.

Tutkii etenkin Helsingin lepakoita.

Väitteli tohtoriksi 2013.

37-vuotias, syntynyt Pyhtäällä, asuu Espoon Tuomarilassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut