Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vietnamista Suomeen muuttanut Lucas Hoang, 37, pyörittää nyt Helsingissä ravintolaa, joka on varattu 300 päiväksi eteenpäin – kertoo HU:lle isot suunnitelmansa tulevaisuudelle

Lucas Hoang on kiireinen mies. Hänellä on jatkuvasti täyteen buukattu sushiravintola Latitude 25 Korkeavuorenkadulla, sekä Bulevardille elokuussa avautunut Gari by Latitude 25.

Hoang paitsi pyörittää bisnestä, myös työskentelee itse yhtenä kokeista – Latitudessa se tapahtuu asiakkaiden edessä.

– Vaikka olisikin takana pitkä päivä, en tunne väsymystä, kun pääsen asiakkaiden pariin, kertoo Hoang Helsingin Uutisille ravintolassaan Korkeavuorenkadulla.

Hän muutti Vietnamista Suomeen, alunperin Kuopioon, vuonna 2008. Miehellä oli jo ravintola-alan kokemusta, mutta hän opiskeli Kuopiossa informaatioteknologiaa, sekä työskenteli samalla ravintoloissa.

It-ala ei tuntunut omalta.

– En halua istua vain tietokoneen ääressä, Hoang, 37, hymyilee.

Hän kertoo unelmoineensa ravintolasta, jossa on energinen tunnelma, ja jossa kokit ja henkilökunta ovat tiiviisti tekemisissä asiakkaiden kanssa.

Vuonna 2019 hän perusti Suomen ensimmäisen omakase-periaatteella toimivan ravintolan Latitude 25. Se on noussut niin suosituksi, että ravintola on täynnä seuraavat 300 päivää, eikä uusia varauksia oteta ennen kuin menu uudistuu – arviolta elokuussa 2022 .

Japanin termi ”omakase” tarkoittaa vapaamuotoisesti käännettynä ”jätä se kokille”. Latitudeen mennään syömään 20 ruokalajin sushiateria ja kokki loihtii ruoat esimerkiksi sen mukaan, mitä kalaa minäkin päivänä on saatavana, tai millä on juuri nyt paras sesonki.

Ravintolan verkkosivuilla todetaan, että ruokavaliotoiveita, kuten vegaaninen, tai ei raakaa kalaa tai äyriäisiä, ei voida ottaa huomioon. Latitudessa kokki saa päättää.

Sisarravintola Gari keskittyy samalla tavoin laatusushiin, mutta siellä istutaan yksityisemmin omassa rauhassa, eikä se toimi omakase-periaatteella.

Wolt-kuskit pähkäilevät välillä Helsingin outoja osoitteita – vaikeinta on silti parkkipaikan löytäminen: Said Hasan kertoo keinon, jolla yrittää välttyä parkkisakoilta

Ovatko ihmiset jo kyllästyneet sushibuffeteihin, joita on tusinoittain joka puolella?

– Luulen niin, naurahtaa Hoang.

Hän kuvailee, että ideana on maistella yhden suupalan verran kerrallaan.

– Riisi on lämmintä ja pehmeää, tavallisen etikan sijasta käytetään punaviinietikkaa.

Tänään Latitudessa on ollut tarjolla ruijanpallasta. Hoang nimeää omaksi suosikikseen keltapyrstöpiikkimakrillin.

– Se on rapea ja vähän makea, hän luonnehtii.

Modernien makujen lisäksi tärkeää on tarjota elämys – ja tietoa. Hoang kertoo henkilökunnan olevan pääosin Vietnamista.

Asiakkaiden kysymyksiin pitää pystyä vastaamaan, ja niitä ruoasta myös paljon esitetään. Ilmapiiri on kansainvälinen.

– Mitään hölynpölyä ei voi vastata.

Hoangilla on nyt kaksi ravintolaa, tähyääkö hän edelleen uusia paikkoja?

– Kyllä. Tavoitteena on laajentaa Espooseen ja muihin osiin Helsinkiä, ehkä Vantaallekin.

Liikeidea tavallista paremmasta sushista pysyy.

– Parasta on, kun näkee asiakkaiden reaktiot, Hoang tuumii.

Testissä Itäkeskuksen jäätelörobotti – Näin palvelee Kiki: "Näytät hyvältä tänään..."

Teemu Aura löysi Helsingistä paikan, jossa ravintolat ovat harvassa –  Mat Distrikt yhdistää kahden huippusuositun ravintolan parhaat puolet: "Tästä tuli erityisen hyvä tunne"

Helsingin ydinkeskustassa on kulma, jossa ravintolan nimi vaihtuu hämmästyttävän usein – nyt menestystä yrittää Ville Haapasalo

Helsingin hulppeaan lähiöön avataan vihdoin ensimmäinen ravintola – yrittäjä väisti "burger-virheen", joka olisi voinut käydä kalliiksi

Muusikko avaa trendiravintoloita pikavauhdilla Helsinkiin – yhtenä esikuvana Kallion legendaarinen Mäkikupla