Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Turistit palaavat katukuvaan, mutta kuinka moni liikematkustaja jumiutuu lopullisesti Teamsiin? – Tuoreet luvut Helsingin matkailusta paljastavat, että valoa tunnelin päässä on

Matkailu: Ala ui syvällä koronan jäljiltä. Onko normaaliin paluuta?

Rautatieaseman uuden hotellin Grand Central Helsingin aula on typötyhjä. Ravintolassakaan ei ole ketään.

Siirrymme kuvaajan kanssa ulos odottelemaan. Tovin kuluttua ovi käy ja kirkkaaseen syysaurinkoon astuu neljä energistä rouvaa.

– We are from Estonia, Kaja Toomla kertoo.

– Työskentelemme Viron Taideakatemian opetushallinnossa ja olemme menossa vierailulle Aalto-yliopistoon.

Helsinkiin pitäisi valmistua ensi vuonna 7 uutta hotellia – asiantuntija uskoo kysynnän elpymiseen: "Vieras joutui vuokramaan kesämökin, kun Helsingistä löytyi kaksi huonetta, toinen 760 euroa, toinen 660 e/vrk"

Matkailijoita Helsingissä siis jo näkee, ja vieläpä kaivattuja työmatkaajia, jotka tilastojen valossa tuovat rahaa kaupunkiin reilusti enemmän kuin lomamatkustajat.

Todellisuudessa Helsingin matkailu ui vielä syvällä koronan jäljiltä. Syyskuussa majoitusliikkeiden käyttöaste oli 35 prosenttia, kun ennen koronaa se ylitti 74 prosenttia.

Matkakohteiksi valitaan luotettavia paikkoja. Helsinki hyötyy tästä.

– Tunnelin päässä näkyy jo valoa. Ennakkotietojen mukaan lokakuun luvut ovat yli 40 prosenttia lähestyen jo 50 prosenttia, kertoo Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Helsinki kärsii etenkin venäläisten ja aasialaisten kadosta. Sputnik-rokote ei kelpaa vielä rajalla, joten venäläisiltä edellytetään koronatestausta maahan saapuessa. Aasialaisten reissaamista rajoittavat tiukat maahantulorajoitukset palatessa.

Esimerkiksi Finnair arvioi, että koronaa edeltävälle lentomatkustamisen tasolle tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna päästään vasta vuonna 2023.

Työ- ja elinkeinoministeriön, Tilastokeskuksen ja matkailualan toimijoiden yhteinen näkemys ensi vuodesta on, että ulkomaalaisten matkailu Suomeen on 15–26 prosenttia tavanomaista pienempää.

Kukaan ei vielä tiedä kuinka monen liikematkaajan tapaamiset jäävät pysyvästi etäyhteyksien varaan.

– Rokotustahti, matkustusrajoitukset, mahdolliset uudet virusvariantit ja pelko vaikuttavat matkailun elpymiseen, Vesterinen listaa.

"Vuoden 2019 tasolle on tosi pitkä matka" – Helsinkiin on varattu kansainvälisiä kokouksia vain 6% normaalista

Helsingillä on myös valttinsa tulevaisuuden matkakohteena.

– Matkailijat kiinnittävät varmaan vielä pitkään huomiota terveysturvallisuuteen. Kohteiksi valitaan luotettavia paikkoja, joissa yhteiskunta ja terveydenhuolto toimivat. Uskon, että Helsinki hyötyy tästä, Vesterinen sanoo.

Helsinki laatii uutta matkailun tiekarttaa, joka valmistuu alkuvuodesta.

– Tiekartassa otamme kantaa siihen, mitä uudistetaan ja miten matkailu saadaan elpymään koronan jälkeen. Näitä pohditaan yhdessä alan toimijoiden kanssa.

– Helsingin etu on, että meillä on kompaktilla alueella mahdollista kokea hyvinkin paljon. Meillä on monipuolinen tarjonta nähtävyyksistä ravintoloihin ja myös saunoja, jotka kiinnostavat tällä hetkellä kovasti.

Ruokamatkailu on kansainvälisesti kasvava trendi ja Helsinki aikoo pysyä mukana kilpailussa. Ravintola Finnjävelin uusi Michelin-tähti ja muut ravintola-alan tunnustukset ovat Helsingille tervetulleita.

Luonnonläheisyytensä ja merellisen sijaintinsa ohella Helsinki aikoo valloittaa matkailijat ekologisella kestävyydellään ja digitaalisilla palveluillaan.

Lisää pontta matkailun edistämiseen tuo syyskuussa toimintansa aloittanut kaupungin uusi matkailuyksikkö.

Eikä katukuvakaan näytä toivottamalta. Kotiin lähtiessä olen jäädä matkalaukkuja perässään vetävän turistikolonnan alle.

– Olemme kasvatusalan väkeä Turkista, ryhmänjohtaja huikkaa.

Päätoimittaja Kannala: Helsingin matkailu- ja kongressimarkkinan elpyminen on kriittisen tärkeä asia