Helsinki on merkittävä kongressikaupunki. Ennen koronaa Helsinki oli Euroopan 8. suosituin ja globaalistikin 12. suosituin järjestökongressien pitopaikka.
Ala odottaa varpaillaan, mitä liikematkailulle tapahtuu koronan jälkeen. Helsingissä yöpyjistä reilu puolet on turisteja ja lähes puolet liikematkaajia.
Kongresseja on vahvistunut ensi kesälle jo 22, ja niiden osallistujamäärä on yhteensä 12 000, kerrotaan Helsingin kaupungin matkailuyksiköstä.
Näillä luvuilla ollaan kuitenkin vielä kaukana vuoden 2019 luvuista, jolloin Helsingissä järjestettiin 395 kongressia. Ensi kesän varaukset ovat vain 6 prosenttia siitä. Tosin 2019 oli EU-puheenjohtajuusvuosi.
Kongressipalveluja tuottavat pelkäävät, että etäkokoukset rokottavat pysyvästi fyysisiä tapaamisia.
Liikematkustamisen palaamisarvioita on hankala tehdä, kertoo Suomea yritystapahtumiin markkinoivan Finland Convention Bureaun kongressipäällikkö Ines Antti-Poika.
– Näkemykseni on, että vuoden 2019 tasolle on tosi pitkä matka. Arvioisin, että etäkokousten lisääntyminen jää pysyväksi ilmiöksi fyysisten tapaamisten rinnalle.
– Bisneksen kannalta ehdottoman tärkeät ja pienten ryhmien tapaamiset säilyvät ennallaan. Verkostoitumista on vaikea korvata virtuaalisesti, sillä liikesuhteiden luominen ja epävirallinen tiedonvaihto tapahtuvat kasvotusten, Ines Antti-Poika uskoo.
Helsingin Messukeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue kuulostaa positiiviselta tulevaisuuden suhteen.
– Ensi vuosi on ennätystiivis vuoteen 2019 verrattuna. Halutuimmat ajat kevät ja syksy ovat jo täynnä. Ensi vuonna järjestetään useita sellaisia tapahtumia, joita on ollut kahden tai kolmen vuoden välein. Myös kansainvälisiä kongresseja on varattu.