Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa suomalaisista maksaa mielellään veroja – Yksi ryhmä kuitenkin hyväksyy harmaan talouden muita useammin

Selvästi suurin osa, 95 prosenttia, suomalaisista pitää verojen maksamista kansalaisen tärkeänä velvollisuutena. Useampi kuin kolme neljästä maksaa veronsa mielellään, selviää tuoreesta Verohallinnon teettämästä asennetutkimuksesta.

Verohallinnon palvelupäällikkö Janne Myyry kertoo, että kyselyn mukaan 96 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä siitä, että verojen kerääminen on tärkeää hyvinvointivaltion ylläpitämisen vuoksi.

– 79 prosenttia maksaa veronsa mielellään ja tuntee saaneensa vastinetta maksamilleen veroille, sanoo Myyry tiedotteessa.

Noin kaksi kolmasosaa haastatelluista toivoo, että kaikki verotus tapahtuisi automaattisesti, eikä itse tarvitsisi tehdä mitään.

Verotuspäätösten oikeellisuuteen luottaa reilu enemmistö (82 prosenttia) kyselyyn haastatelluista.

Tutkimuksessa mukana olleen nuorimman ikäluokan suhtautuminen veroihin on tiedotteen mukaan kaksijakoista. Nämä 15–24-vuotiaat pitivät keskimääräistä hyväksyttävämpänä sitä, että työn tekemisestä tai palvelujen ostamisesta ei makseta veroja.

Jos oma taloudellinen tilanne vaatii, pitivät nuoret muita useammin hyväksyttävänä sitä, että maksaa veroja myöhässä.

Tämän lisäksi nuoret kokevat keskimääräistä useammin, että Verohallinto puuttuu aktiivisesti väärinkäytöksiin.

Heiltä löytyy myös valmiutta maksaa enemmän veroja, jos he tietäisivät, että rahat menevät heille tärkeisiin tarkoituksiin. Erityisesti tässä ikäluokassa korostuu toive verotuksen automaatiosta.

Verohallinto teetti keväällä tutkimuksen nuorten asenteista. Silloin selvisi, että ne nuoret, jotka kokivat saavansa riittävästi hyötyä ja tietoa verorahojen käytöstä suhtautuivat myös myönteisemmin verojen maksamiseen.

Tuoreen asennetutkimuksen toteutti Verohallinnon toimeksiannosta Feelback Oy. Tutkimukseen haastateltiin 1 020 iältään 15–74-vuotiasta henkilöä puhelimitse syyskuussa 2021. Haastattelut kiintiöitiin asuinalueen, sukupuolen ja iän mukaan. Valtakunnallisen haastattelututkimuksen virhemarginaali on enimmillään kolme prosenttiyksikköä.