Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varo: Ladattavissa laitteissa piilee riski – Tämä virhe voi tuhota koko kodin

Monet kodin ladattavista laitteista toimivat litiumioniakulla, joka saattaa joskus vaurioitua. Viime vuosina LähiTapiolan kotivakuutuksesta on korvattu satoja vahinkoja, joissa laite akkuineen on esimerkiksi paisunut, ylikuumentunut ja pahimmillaan syttynyt tuleen. Yleisimpiä ovat kännyköiden vahingot.

– Jos kännykkä esimerkiksi yöllä latauksessa syttyy palamaan, seuraukset voivat olla vakavat. Pieni akku ei yleensä pala kauaa, mutta jos ympärillä on esimerkiksi paperia tai tekstiilejä, saattaa tuli levitä, kertoo tiedotteessa LähiTapiolan projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen.

Kännykkä kulkee mukana joka paikkaan, jolloin se saattaa helposti tippua, saada iskuja tai kastua.

Ylitarkastaja Karoliina Meurman Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista sanoo, että esimerkiksi isku, kosteus tai kuumuus voi aiheuttaa litiumioniakussa vaurion, jonka seurauksena se saattaa turvota, kuumeta, kärytä ja jopa syttyä.

– Toisinaan prosessi on hyvin nopea, mutta joskus se saattaa käynnistyä esimerkiksi vasta viikon päästä iskusta, Meurman selvittää.

LähiTapiolan havaintojen mukaan akun paisumis- tai kuumenemisreaktio voi saada alkunsa esimerkiksi kovasta kolhusta, kastumisesta tai korkeasta lämpötilasta. Laite on saattanut tippua veteen tai unohtua kuumalle liedelle.

Pullistunutta laitetta on kurottu umpeen teipillä tai käyttöä jatkettu pienistä sähköiskuista huolimatta.

Yleisesti akkuvian tai laitepalon taustalla voi tiedotteen mukaan olla esimerkiksi liian korkea latausvirta, viallinen laturi tai vika jossain muussa laitteen osassa kuin akussa. Jos suhteutetaan kodin akkukäyttöisten laitteiden suuri määrä niille sattuneiden vahinkojen määrään, tulipalot ovat kuitenkin harvinaisia.

Pieni lämpeneminen on normaalia litiumioniakuille latauksen aikana. Jos laite on silmin nähden turvonnut, siitä leviää hajua tai se merkittävästi kuumenee ladatessa, tulisi hälytyskellojen soida. Viallinen akku saattaa myös vuotaa tai pitää erikoista ääntä.

– Tiedossamme on esimerkiksi tapauksia, joissa pullistunutta laitetta on kurottu umpeen teipillä tai käyttöä jatkettu pienistä sähköiskuista huolimatta. Tämä voi olla hyvin vaarallista, kertoo Määttänen.

Tukesin Meurman muistuttaa, että jos akku on rikki, se ei korjaannut itsestään.

Jos laite tai sen akku alkaa toimia vaarallisesti, latauksessa oleva laite kannattaa mahdollisuuksien mukaan heti irrottaa latausvirrasta.

– Tehokas tapa litiumioniakkupalon sammuttamiseen on käyttää runsaasti vettä, sillä se jäähdyttää akkua. Sama viilentävä vaikutus on vaahtosammuttimella. Jauhesammutin tai esimerkiksi sammutuspeite eivät sen sijaan pysäytä akun sisäistä reaktiota. Niiden avulla liekit voi kuitenkin saada hetkeksi tukahdutettua, neuvoo Meurman.

Sisällä tulikuuman laitteen voi upottaa esimerkiksi vedellä täytettyyn sankoon tai tiskialtaaseen. Jos siirtäminen on turvallista, sen voi myös viedä ulos. Sammutuksen jälkeen laite kannattaa siirtää paloturvalliseen paikkaan, koska akku saattaa syttyä uudelleen.

– Kotona yksi mahdollisuus on hyödyntää kattilaa tai muuta metallista astiaa. Jos laite on vasta vähän turvonnut eikä aiheuta välitöntä palovaaraa, sen voi varotoimena laittaa esimerkiksi kattilaan ja kansi päälle. Kattila sitten palamattomalle alustalle, kuten pellille tai kaakelilattialle. Tämä on yksi varokeino esimerkiksi kerrostalossa, jossa ei ole parveketta. Myöhemmin laite voidaan viedä myyjäliikkeeseen tai esimerkiksi ongelmajätteen vastaanottopisteeseen, opastaa Määttänen.