Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä klassikko on koululaisten ylivoimainen toiveruoka Helsingissä – minne pizza hävisi listalta?

Helsingin kouluissa sekä päiväkodeissa vietetään tällä viikolla toiveruokaviikkoa.

Teemaviikon aikana tarjotaan oppilaiden ja päiväkoti-ikäisten äänestämiä ruokia. Näitä olivat muun muassa pinaattiohukaiset, broilericurry, kalakeitto sekä nakkikastike.

Koululaisten toiveruokalistan ykkösenä ovat kalapuikot. Päiväkotilapsille parhaiten maistuu makaronilaatikko.

Toiveruokia kysellään Helsingissä vuosittain. Kahden kärki ei koululaisten kohdalla muuttunut viime vuodesta. Viime vuonna kymmenenneksi sijoittunutta soijabolognesepizzaa ei top10-listalta kuitenkaan löydy? Eikö pizzaa tarjoilla enää koulussa?

– Soijabolognesepizzaa on yhä tarjolla koulussa. Se taisi jäädä hiuksen hienolla erolla pikkuisen viime vuotta matalemmalle. Kyse ei ole monen äänen eroista. Kalapuikot ovat kuitenkin ykkösenä huimalla erolla seuraaviin, sanoo Palvelukeskus Helsingin kehityspäällikkö Eeva Lappalainen HU:lle.

Pinaattiohukaisten jälkeen koululaisten toiseksi eniten toivoma kasvisruoka on neljänneksi sijoittunut tortillat quorn-kasvistäytteellä. Nakki- ja kebabkastikkeet tulevat vasta tämän jälkeen.

Päiväkotien toiveruokalistalla kasvisruokia ovat pinaattiletut ja kasvissosekeitto.

Uusia ruokia tuodaan ruokalistoille lukukausittain, mutta tutut suosikit pitävät sitkeästi pintansa asiakkaiden mielissä.

– Monet näistä ovat kestosuosikkeja, jotka muistan jo omista kouluajoistani. Uudemmillakin ruokalistatuttavuuksilla on kuitenkin mahdollisuus valloittaa vatsat ja sydämet. Tästä esimerkkinä vaikkapa koulujen ruokalistoilta löytyvät kasvistortillat, joka on tullut tarjontaamme vasta 2010-luvun puolella, kertoo tuotekehitystiimin suunnittelija Susanna Immonen kaupungin tiedotteessa.

Toiveruokakysely toteutettiin keväällä 2021 noin 140 koulussa ja oppilaitoksessa, joissa Palvelukeskus Helsinki toteuttaa ruokapalveluja. Kyselyyn vastasi yli 8300 oppilasta ja opiskelijaa. Päiväkotikysely toteutettiin otantana 50 päiväkodiss