Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Uudellamaalla lähes 40 prosenttia eläkeläisistä tekee palkkatöitä – Koko maassakin melkein joka kolmas halajaa sorvin ääreen

Uudellamaalla lähes kaksi viidestä eläkeläisestä kertoi tekevänsä palkkatyötä, Keva tiedottaa Kantar TNS Oy:llä teettämänsä tutkimuksen tuloksista.

Uudellamaalla asuvista eläkeläisistä 13 prosenttia tekee palkkatyötä säännöllisesti ja 25 prosenttia epäsäännöllisesti.

Valtakunnallisesti vastaavat prosenttiluvut ovat samassa järjestyksessä 9 ja 18 eli Uudellamaalla asuva eläkeläinen tekee selkeästi todennäköisemmin palkkatöitä kuin muualla Suomessa asuva eläkeläinen.

Ne vastaajat, jotka tekevät eläkkeen ohella työtä, kertoivat suurimmaksi kannusteeksi työnteolle lisätulojen ansaitsemisen sekä sen, että kokee olevan vielä annettavaa työelämässä.

Valtakunnallisesti kaksi viidestä (42 prosenttia) työelämässä mukana olevista eläkeläisistä mainitsi palkkatyön syyksi omalla kohdallaan sen, että työtä tekemällä saa lisätuloja, Keva tiedottaa.

Joka kolmas tuntee itsensä hyödylliseksi, kun tekee työtä. Ja joka kolmas kokee, että pystyy vielä antamaan itsestään työelämälle.

Paljon on puhuttu osaajapulasta.

Ismo Kainulainen

Runsas viidesosa tekee työtä, koska kokee nykyisen työnsä olevan henkisesti palkitsevaa, Keva tiedottaa.

Mahdollisuudella tehdä työtä on myös laajempia vaikutuksia, sillä 18 prosenttia vastaajista kokee työtä tekemällä olevansa osa yhteiskuntaa.

Kevan tiedotteessa kerrotaan, että 12 prosentille työnteko on taloudellinen välttämättömyys, sillä ilman lisätuloja joutuisi turvautumaan muiden apuun.

31 prosenttia Uudellamaalla asuvista vastaajista oli sellaisia, jotka eivät tehneet palkkatöitä eläkkeen ohella, vaikka heillä oli kiinnostusta siihen, Keva tiedottaa.

Valtakunnallisesti jopa 28 prosenttia eläkeläisistä, jotka eivät tee nyt työtä, on kiinnostunut työstä eläkkeen ohella, Keva tiedottaa.

Tässä tilanteessa olevien vastaajien joukossa suurin kiinnostus alueellisesti työntekoon on Keski-Suomessa (35 prosenttia) ja Kainuussa (34 prosenttia).

Lisäksi tutkimuksen perusteella selvisi suurimmat syyt sille, miksi eläkeläinen ei tee palkkatöitä siihen kokemasta kiinnostuksestaan huolimatta.

Nämä syyt ovat eläkeläisenä koettu vapaus ja se, että sopivaa työtä ei ole tarjolla.

Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen pitää työstä kiinnostuneiden eläkeläisten määrää huomattavana.

– Paljon on puhuttu osaajapulasta. Meillä näyttäisi olevan eläkeläisten joukossa paljon sellaisia osaajia, jotka olisivat kiinnostuneet jonkinlaisesta työnteosta, Kainulainen kertoo Kevan tiedotteessa.

– Olen aivan varma, että sopivien työmahdollisuuksien osuminen kohdalle voisi saada mittavan joukon tekemään työtä eläkkeen ohella. Tätä osaavaa eläkeläisten joukkoa kannattaisi työvoiman rekrytoijien varmasti jatkossa lähestyä tavalla, jos toisellakin.

Monet syyt vaikuttavat siihen, että työnteko ei maistu eläkeläisille.

Useampi kuin joka neljäs (29 prosenttia) kokee elämänsä sisällön muodostuvan nykyisin muista asioista kuin työstä, Keva tiedottaa.

Merkittävin peruste olla tekemättä työtä on eläkkeellä olemisen myötä saatu vapaus. 38 prosenttia ei halua sen vuoksi mukaan työelämään.

Kevan teettämään tutkimukseen haastateltiin yhteensä 4 357 suomalaista eri puolilta Suomea.

Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin työntekijöiden eläkeasioista.

Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta.