Nämä 6 paikkaa ovat helsinkiläisille erityisen tärkeitä – Vuosaaresta nousi yllätys

Kun helsinkiläisiä pyydettiin nimeämään paikkoja, jotka kuuluvat kaupungin kulttuuriympäristöön, eniten mainintoja määrällisesti saivat Malmin lentokenttä, Lapinlahden sairaala-alue, Kivinokka, Seurasaaren uimala, Laajasalon Stansvik ja Haagan Riistavuori.

Helsingin kaupunginmuseon Aarteeni Helsingissä -kyselyyn vastasi viime kesän aikana kaikkiaan reilut tuhat henkilöä. Megatrendeiksi aineistossa nousivat historia, luonto ja meri. Yksittäisiä kohteita nimettiin noin 300, kertoo kaupunginmuseon tiedote.

Nimetyt paikat olivat osin odotettuja ja tuttuja. Mainintoja saivat muun muassa Senaatintori, Hietalahti, jugend, Suomenlinna sekä kartanot ja kartanopuistot.

Nuoria kohteita ja uusia näkökulmia nousi esiin, kun kulttuuriympäristöön kuuluviksi miellettiin esimerkiksi Aurinkolahti, Tilkanniitty ja Siltamäen rantapuisto. Yksittäisiä paikallisia kohteita omasta ympäristöstä nimettiin eri puolilta kaupunkia, kuten Ruoholahden kanava, Päitsitie, Ourit-saari ja Tattarisuo.

Historia nähtiin kyselyn aineistossa identiteetin ja oman arjen rakennusaineena. Näkymä, maisema, rakennus tai esimerkiksi puisto arvioitiin ainutlaatuiseksi ja nimenomaan helsinkiläiseksi kohteeksi. Helsingistä oltiin ylpeitä, mutta samaan aikaan tuotiin esiin huoli sen säilymisestä.

Lapsuus ja lapsuusmuistot tulivat esiin monella: vastaajien muisteloissa palattiin perheiden yhteisiin kokemuksiin, joita oli itse koettu lapsina. Vastaavasti omia lapsia ja lapsenlapsia tuodaan nykyisin tärkeiksi ja merkittäviksi koetuille paikoille. Tarinoista välittyy myös se, että kiintymyssuhde johonkin paikkaan syntyy usein oman asuinhistorian tuloksena.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut