Näin Oulunkylän keskustaa myllätään uusiksi –  asukkaat odottavat ostarin purkua, suunnitteilla jopa 11-kerroksisia asuntoja

Asuminen: Tällaista Oulunkylässä nyt suunnitellaan. Jopa 11-kerroksisia taloja on suunnitelmissa tulossa myös tien toiselle puolelle. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

Raidejokeri tulee. Tarvitaan lisää asuntoja. Myös nykyisten palveluiden tulisi säilyä. Tähän suuntaan Oulunkylän keskustaa ollaan lähivuosina kehittämässä.

Kulmakivi Ky hakee parhaillaan kaupungilta alueelle kehittämisvarausta. Alustavissa suunnitelmissa vanha ostoskeskus puretaan. Tilalle rakennetaan asuntoja, joiden kivijalkaan liiketiloja.

– Ostarin liiketilat jaetaan kivijalkaliiketiloiksi kahteen suurkortteliin länsi- ja itäpuolelle Oulunkyläntietä. Liiketilaa on tulossa enemmän kuin sitä tällä hetkellä on. Päivittäistavarakaupan palvelut eivät katkea. Rakentaminen tapahtuu vaiheittain, luettelee yksi Kulmakiven perustajista Kim Bono.

Kulmakivi on tunnetun kiinteistösijoitusyhtiö NREPin ja Kulmakivi GP:n yhteisyritys.

Rakentamista tulisi myös ostariristeyksen toiselle puolelle, Siltavoudintiellä, josta kaupunki on lunasti jo aiemmin kerrostalon. Uudet talot ovat alustavissa suunnitelmissa 11-kerroksisiksi ja ne nousevat matalan liiketilakerroksen päältä. Samaan yhteyteen on suunniteltu tiloja kirjastolle, nuorisotoimelle ja työväenopistolle. Tapio Rautavaaran puisto on siirretty lähemmäksi vanhaa asemarakennusta.

Rakentamista tulisi myös Mäkitorpanpuistoon, jonne kahdessa eri ratkaisumallissa tulisi joko asuntoja tai uusi terveys- ja hyvinvointikeskus. Sen rakentamisesta vastaa kaupunki. Toisessa vaihtoehdossa terveyskeskus on sijoitettu ostaritontille.

Uusien asuntojen määrä alueella ei ole vielä tiedossa. Päätöksiä rakentamisesta ei ole vielä tehty.

Oulunkylän nuhjuisella ostarilla purkamiseen suhtaudutaan pääsääntöisesti positiivisesti, mutta keskusteluun aiheesta ollaan jo kyllästytty.

– Ai koska puretaan? Olisi kiva saada faktatietoa. Asiakkaat kyselevät sitä koko ajan. Tietoa tulee joka tuutista, toteaa kauppakeskuksessa työskentelevä nainen.

Purkamisesta on puhuttu jo vuosia. Ostarilla asioiva Kaarina Pursiainen toivoo, että alueelle tulisi jatkossa muitakin ruokakauppoja ja että uusien asuntojen hinnat pysyisivät kohtuullisina.

– Ei sitten mitään hel...tin kallista, kuten radan toisella puolella jo on.

Ostarin Lankamaailman myymäläpäällikkö Katariina Tiainen pitää uudistamista hyvänä asiana ja Oulunkylää erinomaisena paikkana lankakaupalle.

– Kyllä uudistua pitää. Se on selvä. Meidän täytyy löytää sitten uudet tilat täältä jostain. Asiakkaita on riittänyt ja he ovat selkeästi löytäneet meidät.

Liike on ostarilla vuokralaisena Hok-Elannon tiloissa.

Kulmakivi Ky on tehnyt ostariosakkaiden kanssa esisopimuksen purkamisesta ja uusien liiketilojen rakentamisesta. Yhteistyö kauppakeskuksen kanssa on oleellista, sillä maanvuokrasopimus on voimassa vuoteen 2045 asti.

– Ylivoimainen enemmistö on lähtenyt mukaan. Nyt kerätään palautetta. Sen pohjalta lähdetään tutkimaan, miten edetään, Bono toteaa.

Ostariyrittäjille tullaan tarjoamaan liiketiloja tulevista kivijalkaliiketiloista.

Kaupungin kiinteistökehityspäällikkö Ilkka Aaltosen mukaan muutoksilla halutaan kehittää Oulunkylän keskustaa rakentamalla asuntoja ja palveluita, koska liikkuminen tulee tukeutumaan raidejokerin varaan.

– Vaihtoehdossa, jossa terveysasema sijoittuisi Mäkitorpantien pohjoispuolelle, voisi asumista olla ehkä hieman enemmän kuin toisessa. Tarkkaa määrää vaikea arvioida.

Tavoitteena on, että asemakaava olisi lainvoimainen vuosina 2023–24. Rakentaminen voisi käynnistyä aikaisintaan vuonna 2024.

Päätöksen kehittämisvarauksesta tekevät palautteen pohjalta kaupunkiympäristölautakunta ja kaupunginhallitus.

Myös soraääniä rakentamisesta on kuulunut. Osan asukkaiden mielestä korkea ja massiivinen rakentaminen ei sovi 1960-luvulla rakennettuun Oulunkylään. Eräs nainen toivoo, ettei Oulunkylästä tehtäisi uutta Kalasatamaa.

– Ostoskeskus on kyllä rapistunut ja rähjäinen, mutta nämä suunnitelmat eivät ole sopivia. Uudisrakennukselle on löydyttävä toinen ratkaisu, nainen toteaa.

Ogelin kehittäminen

Suunnitelmat kommentoitavana 28.11. asti – verkkotilaisuus torstaina

Oulunkylän keskustaan aiotaan muuttaa tiiviimmäksi.

Alueelle rakennetaan raidejokeria.

Kahteen keskustakortteliin on tulossa asuntoja ja liiketiloja.

Kaavoittaminen ei ole vielä alkanut.

Alueelle haetaan nyt kehittämisvarausta.

Verkkotilaisuus suunnitelmista 11.11. kello 17–18.30.

Osallistumislinkki lisätään sivulle hel.fi/asukastilaisuudet.

Luonnoksia voi kommentoida Kerrokantasi-palvelussa 28. marraskuuta asti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut