Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätkäsaaressa liikkuu nyt erikoinen pakettirobotti – ei pelkää sadetta, mutta tällainen keli on ylivoimainen este

Automaatio: Jätkäsaaressa kokeillaan parhaillaan pakettien kuljetusta ilman kuljettajaa liikkuvan robotin avulla. Liukas keli voi kuitenkin tuoda ongelmia.

Seuraavan kuukauden ajan Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistossa liikkuu tavallista erikoisempi kulkija. Kyseessä on lähettirobotti, joka kuljettaa DB Schenkerin paketteja asiakkaille.

Itse robotti on puolitoista metriä korkea ja sen uumenissa on kolmetoista eri kokoista lokeroa, joista suurimmat ovat lentokoneen käsimatkatavaralaukun kokoisia.

Lähetyksen saaja saa tekstiviestillä pin-koodin, jota käyttämällä lokero avautuu.

Robotin reitin varrella on Jätkäsaaressa kymmenkunta noutopistettä, josta paketinsaajat voivat noutaa heille osoitetut lähetykset.

Robotti odottaa jokaisessa noutopisteessä puolisen tuntia, kunnes lähtee jatkamaan matkaansa.

Hakematta jääneet paketit voi noutaa Välimerenkadun R-kioskista.

Kokeilu on osa Last Mile Autonomous Delivery -hanketta.

Robottikokeilussa ovat mukana operoinnista vastaava startup-yritys LMAD, GIM Robotics, Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki sekä DB Schenker, jonka noutopisteenä robottilähetti toimii.

– Jätkäsaari on tiiviisti rakennettu ja se toimii nyt kokeilualueena monenlaisille liikkumis- ja logistiikkapalveluille, kertoo Forum Viriumin projektisuunnittelija Matias Oikari.

Nyt käyttöön otettu robotti ei kulje autoliikenteen seassa, vaan turvallisesti jalkakäytävillä.

– Sadesää ei ole este robotin toiminnalle, mutta sen sijaan lumen ja jään tuoma liukkaus tuo sille haasteita. Liian liukkaalla kelillä robottia ei laiteta liikenteeseen, Oikari kertoo.

– Robotti ei myöskään ylitä katukiveyksiä, eikä kulje esimerkiksi keskustan mukulakivikaduilla.

DB Schenker ja Forum Virium keräävät kokemuksia 10. joulukuuta saakka kulkevan robotin liikkeistä ja helsinkiläisten suhtautumista palveluun.

– Ainakin tähän mennessä ihmiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita ja innostuneita robottilähetistä, Oikari kertoo.

Lähettirobottia seuraa jonkin matkan päässä operoija, joka seuraa robottia. Itse robotti on varustettu sensoreilla, jotka havainnoivat ympäristöä koko ajan. Robotti pysähtyy heti, jos sen tielle tulee esteitä.

– En usko, että Jätkäsaaren kokeilu on suinkaan viimeinen laatuaan, päinvastoin. Ja jos kysyntää tälle palvelulle riittää, silloin viikoittaisia kulkukertoja voidaan hyvinkin lisätä jo tämän kokeilun aikana, Oikari pohttii.

Kokeilu ei ole laatuaan aivan ensimmäinen Helsingissä. Viime joulukuussa lähettirobotti kuljetti paketteja yritysten välillä keskustassa Baanaa pitkin.

Huhtikuussa oli puolestaan vuorossa kokeilu lakaisukoneen parissa.