Suosittu töölöläisravintola otti riskin ja muutti uuteen osoitteeseen – yrittäjä kertoo nyt, kannattiko

Kun Trattoria Sogno muutti vuonna 2019 vanhasta suojeluskuntatalosta, moni töölöläinen suri aidosti.

Uusi tila löytyi lopulta Runeberginkadulta.

– Oli todella stressaavaa pyrkiä löytämään valmis ravintolatila läheltä vanhaa Sognoa. Tavoitteena oli liiketoiminnan mahdollisimman lyhyt seisahdus, kertoo ravintoloitsija Mikko Olanterä.

Vietnamista Suomeen muuttanut Lucas Hoang, 37, pyörittää nyt Helsingissä ravintolaa, joka on varattu 300 päiväksi eteenpäin – kertoo HU:lle isot suunnitelmansa tulevaisuudelle

Mentiinkö muutossa kalustus ja muut kamat edellä, vai oliko henkinen pääoma ja brändi tärkeimmät?

– Henkinen pääoma ehdottomasti. Vahva usko liikeideaan ja siihen, että se kantaa myös uudessa osoitteessa.

Hän muistuttaa, että muutossa oli paljon avoimia kysymyksiä, joihin ei ollut vastauksia etukäteen:

Tavoitteena oli liiketoiminnan mahdollisimman lyhyt seisahdus.

– Pelottavinta luonnollisesti oli juuri epätieto siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olihan kaikki henkilökohtaiset voimavarat kiinni Sognossa.

Olanterä joutui pohtimaan, miten varmistaa työntekijöiden toimeentulon jatkumisen, miten välttää irtisanomiset, miten tässä mylläkässä pärjää henkilökohtaisesti, löytävätkö asiakkaat uuteen Sognoon.

Ville Haapasalo avaa uuden ravintolan Helsinkiin – jos tilaat vodkaa, muista tämä sääntö

Nyt, koronan jälkeen, Sognossa voi käydä toteamassa, että kanta-asiakkuudet ovat pitäneet ja uusia on tullut. Sana sogno on italiaa ja tarkoittaa suomeksi unelmaa.

Brändin hän on halunnut säilyttää sellaisenaan. Vahva usko siihen näkyy jokapäiväisessä tekemisessä.

– Ei ole tarvetta uusiutua vaan pyrkiä toimimaan brändin mukaisesti. Olla ja tulla yhdeksi Töölön klassikkopaikaksi. Toki brändiä pitää tarkastella myös kriittisestikin. Mitä asioita voisi kehittää ja parantaa, jotta asiakaskokemus olisi vieläkin mieleenpainuvampi ja aina yhtä onnistunut.

– Sogno on edelleen se rennompi italialainen Töölössä, ravintola, jonne on helppo saapua vaikka vain viinille ja risotolle… tai vain viinille.

Jotain kuitenkin meni muuton myötä, kuten varjoisa terassi. Se on nyt vain haikea muisto ratikkatyömaan myllerryksen keskellä. Vilkas katuosuus on juuri nyt kuin sotatanner.

– Itsellä suurin pelko muutossa olivat juuri nämä seikat. Miten asiakkaat suhtautuvat uuden Sognon sijaintiin sekä siihen, ettei lasitettua terassia enää uudessa paikassa ole. Onneksi pelko on osoittautunut turhaksi ja niin vanhat kuin uudetkin asiakkaat ovat löytäneet tänne.

Oliko uusi katuosoite sittenkin parempi kuin entinen?

– Olen tätä pohtinut usein. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nykyinen sijainti on asiakkaiden kannalta selkeästi parempi. Sogno on nyt liikenteellisesti solmukohdassa, helposti saavutettavissa. Lähempänä oopperaa, Finlandia-taloa, stadionia ja jäähallia. Mannerheimintien sekä Runeberginkadun ratikkalinjat pysähtyvät aivan Sognon läheisyydessä, Olanterä listaa.

Ja onhan ravintolan osoitekin vanhastaan tuttu helsinkiläisille. Paikalla on vuosikymmeniä ollut jokin ravintola – niistä pitkäikäisimpiä oli pääkaupungin viimeinen unkarilainen: Pannonia.

Helsingin hulppeaan lähiöön avataan vihdoin ensimmäinen ravintola – yrittäjä väisti "burger-virheen", joka olisi voinut käydä kalliiksi

Testissä Itäkeskuksen jäätelörobotti – Näin palvelee Kiki: "Näytät hyvältä tänään..."

Helsinkiläisravintolan tarjoilija palkittiin Suomen parhaana asiakaspalvelijana – näin asiakkaat ylistävät 53-vuotiasta Nikosia: ”Sydämellisin ja asiallisin”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut