Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suosittu ulkoilureitti sai äänestyksessä yli puoli miljoonaa euroa – Reitti säilyy vain osittain, uusi kuntoilupaikka oli tulossa ilman äänestystäkin

Omastadi -äänestyksessä mukana olleet ehdotukset ovat herättäneet hämmennystä. Koillis-Helsingin ehdotusten joukossa oli muun muassa ehdotus Ylä-Malmin torin suihkulähteen kunnostamisesta, vaikka kaupunki on ilmoittanut kunnostavana altaan ensi vuonna.

Toteutukseen asti äänestyksessä eteni ehdotus Malmin entistä lentokenttää kiertävän ulkoilureitin palveluiden parantamisesta. Reitin varrelle ehdotettiin lisää ulkokuntoiluvälineitä, lintutornia tai -lavaa, vessoja, penkkejä ja parkkipaikkoja. Ehdotuksen budjetti on 558 000 euroa, mikä on puolet koko Koillis-Helsingin osallistuvan budjetoinnin varoista. Ehdotus sai 977 ääntä, viidenneksi eniten Koillis-Helsingin ehdotuksista.

Ehdotustekstissä todetaan, että ulkoilureitti on tarkoitus säilyttää kentän tulevasta asuntorakentamisesta huolimatta. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkansa. Kaupungin asemakaavoituspalvelun Malmi-tiimistä kerrotaan, että nykyinen ulkoilureitti säilyy vain osittain. Kentän sisäpuolelle rakennetaan uusi kehämäinen reitti.

Ehdotuksessa ei myöskään mainita, että kaupunki on jo rakentanut kaksi uutta kevyen liikenteen väylää kenttäalueelle ja ensi vuonna alueelle on tarkoitus rakentaa ulkokuntoilulaitteet ja leikkipaikka. Alue avautuu yleisölle ensi vuoden alkupuolella. Olivatko nämä suunnitelmat ehdotusta äänestäneiden tiedossa?

Epätarkan ehdotuksen eteneminen äänestykseen asti ärsyttää naapurissa Puistolassa.

– Ihmettelen, kuinka epämääräisesti valmisteltu ehdotus on päästetty jatkoon, vaikka se on kaupungin itsensä asettamien kriteerien vastainen. Lisäksi kentän väliaikaisen ulkoliikuntapiste on jo päätetty budjetissa, sanoo Maija Kallis.

Kaupungin oman määritelmän mukaan ” ehdotusten toteutuskelpoisuutta tarkasteltaessa huomioidaan yleis- ja asemakaavan lisäksi kunnan toimielimen vahvistamat palvelulinjaukset ja suunnitteluperiaatteet sekä olemassa oleva palvelu- ja tilaverkosto.[..] Lisäksi osallistuvasta budjetoinnista rajataan pois ne kohteet, joille on varattu määrärahat kaupungin talousarviossa.”

Osa saaduista ehdotuksista hylättiinkin, muun muassa sen takia, että ehdotus mukainen hanke oli jo valmistumassa tai sen toteutus oli käynnistymässä.

– Menettelyn vuoksi kaupunkilaiset on asetettu eriarvoiseen asemaan. Äänestäjiäkin on helpompi houkutella ehdotuksilla, jossa luvataan paljon kaikkea.

Kallis oli laatimassa ehdotusta Puistolan lasten ja nuorten liikkumismahdollisuuksien parantamiseksi. Ehdotus hävisi niukasti kymmenelle äänellä lentokentän ulkoilureitin kohentamiselle.

– Jouduimme selvittämään hyvin tarkasti liikunta- ja leikkivälineiden sijoittelun ja karkeasti kustannukset. Käsitykseni on, että, jos emme olisi liittäneet kaupungin asiantuntijan aluepajassa vaatimaa lisäselvitystä, ehdotustamme ei olisi hyväksytty.

Alueosallisuuspäällikkö Johanna Sinkkonen vastaa Omastadi-äänestyksen saamaan kritiikkiin sähköpostitse.

– Osallistuva budjetointi tarkoittaa, että kaupunkilaisten esiin nostamat ehdotukset yhteen sovitetaan kaupungin muuhun suunnitteluun. On mahdollista, että sekä kaupungin suunnitelmat ja kaupunkilaisten ehdotukset koskettavat samaa aluetta, toimintaa tai palvelua.

– Ehdotukset olivat hyvin erilaisia ja osa oli lähtökohdiltaan sellaisia, että niitä oli helppo täsmentää yhteiskehittämisen aikana.

– Kaikkia ehdotuksia ei ole myöskään resurssiviisasta kovin tarkasti suunnitella, sillä vain osa ehdotuksista äänestetään toteutukseen.

– Haluamme tätä jatkossa kehittää niin, että ehdotuksien sisällöllinen yhteiskehittäminen ja kustannuslaskenta olisi mahdollisimman yhdenmukainen. Hankkeen toteutuksesta vastaava toimiala päättää suunnitelmien toteutuksen yksityiskohtaisesta valmistelusta, tarkemmasta kustannuslaskennasta ja toimeenpanosta.

Sinkkonen viestii, että kaikille ehdotuksille tullaan tekemään tarkemmat suunnitelmat ensi vuoden aikana. Kaupunki huolehtii siitä, että toteutus on kaavan mukainen.

Miten Malmin lentokentän kiertävää ulkoilureittiä sitten kehitetään 558 000 eurolla ottaen huomioon tuleva rakentaminen?

–Etsimme ehdotetuille toiminnoille paikat, jossa ne voisivat olla mahdollisimman pitkään. Päällekkäisiä toimintoja ei tietenkään kannata tehdä, vastaa kaupunkiympäristön tiimipäällikkö Anni Tirri viitaten kaupungin suunnitelmiin ulkoliikuntapaikan rakentamisesta.

Tirrin mukaan Omastadi-rahoituksella voitaisiin esimerkiksi tuoda Helsinki Huussi alueelle. Uudet palvelut sijoitetaan todennäköisesti nykyisen lentokentän alueelle.

Lue vielä:

Pian äänestetään taas ideoista – Helsingissä jaossa 8,8 miljoonaa asukkaiden päättämiin kohteisiin

Harvempi kuin joka kymmenes helsinkiläinen äänesti kaupungin rahanjaosta – tämä asia ihmetytti ehdotuksissa

Asukkaat haluavat kotieläimet takaisin suosittuun leikkipuistoon Helsingissä – "Se oli ainutlaatuinen mahdollisuus"