Verokoneesta löytyvät yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneiden suomalaisten tiedot.
Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta katsoo, että verotustietojen julkisuudella ja niiden julkaisemisella on tärkeitä vaikutuksia.
– Verotietojen avulla herätetään yhteiskunnallista keskustelua muun muassa tuloeroista, hyvätuloisten verotukseen liittyvistä epäkohdista ja eriarvoistumisesta, Voutilainen sanoo.
– Niiden avulla on esimerkiksi arvioitu pääomatuloverotusta ja tehty siihen korjausliikkeitä.
Pääomatuloverotus on kevyempää kuin ansiotuloverotus.
Voutilaisen tiedossa ei ole, että julkisten verotustietojen julkaisemisesta seuraisi erityisiä ongelmia.
– Jos on ollut ongelmia, niitä on korjattu. Esimerkiksi kotikunta poistettiin julkisista verotustiedoista, ja tilalle tuli tieto (veronmaksajan) maakunnasta.
Avoimessa yhteiskunnassa tiedon pitäisi olla positiivinen asia.
journalistinen johtaja, päätoimittaja Pekka Mervola
Muutos tehtiin noin kymmenen vuotta sitten. Sillä haluttiin kohentaa turvakiellon antamaa suojaa.
Verohallinto julkistaa tuloverotuksen tiedot viime vuodelta keskiviikkona.
Keskisuomalainen-konsernin kaikissa verkkolehdissä avataan verokone keskiviikkona aamulla. Tämä lehti on osa konsernia.
Verokoneesta löytyvät yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneiden suomalaisten tiedot.
– Tiedot ovat läpileikkaus yhteiskunnan rakenteesta. Ne kertovat esimerkiksi tulotasoista eri puolilla maata, verojen maksamisesta ja eri ikäisten tuloista, sanoo Keskisuomalainen-konsernin journalistinen johtaja, päätoimittaja Pekka Mervola.
– Ilman julkaistavia tietoja saisimme verotuksesta vain keskiarvo- ja tutkimustietoa. Avoimessa yhteiskunnassa tiedon pitäisi olla positiivinen asia.
Verokoneesta voi etsiä tietoja esimerkiksi maakunnittain sekä nimen perusteella. Tietoja voi järjestää myös pääomatulojen, ansiotulojen tai kokonaistulojen mukaan.
Koneessa on lisäksi 100 000 euron tienestirajan ylittäneiden suurituloisten tietoja useammalta aikaisemmalta vuodelta.
Vapaasti kaikkien käyttäjien luettavissa oleva verokone toimii sekä mobiililaitteilla että pöytätietokoneilla. Pääset koneeseen täältä.
Vuoden 2020 verotietojensa antamisen medialle halusi Verohallinnon mukaan kieltää 2 353 henkilöä. Verohallinto hyväksyi 2 332 henkilön salauspyynnön ja epäsi 21 henkilön pyynnön.
Keskisuomalainen-konsernin verokonetta päivitetään tulojensa julkaisun kieltäneiden tiedoilla sitä mukaa, kun niitä saadaan selville.
Suurituloisilla on viime vuosina ollut mahdollisuus pyytää tietojensa poistamista medialle lähetettävältä listalta.
Helsingin hallinto-oikeus päätti tämän vuoden huhtikuussa, että tiedotusvälineillä on oikeus saada tietoonsa verotietonsa julkaisun kieltäneiden nimet. Tämä koskee paitsi verovuotta 2020 myös aiempia vuosia.
Verottaja tyytyi hallinto-oikeuden päätökseen.