Viime viikon aikana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sairaalahoitoon otetuista koronapotilaista lähes puolet oli saanut kaksi rokoteannosta. Uudellamaalla koronavirusepidemian tilanne on huonontunut ja virusta on runsaasti liikkeellä, kertoo Husin tiedote.
Deltavariantti aiheuttaa valtaosan koronavirustartunnoista tällä hetkellä. Sillä on voimakas kyky tartuttaa. Sen vuoksi kahden rokotuksen jälkeen ilmaantuvat tartunnat eli läpäisyinfektiot ovat lisääntyneet. Rokotukset eivät estä tartuntoja kokonaan, mutta niiden ansiosta suurin osa tartunnan saaneista sairastaa oireettoman tai lievän taudin.
– Läpäisyinfektioiden lisääntyminen johtuu nykyisestä epidemiatilanteesta, jossa virusta on paljon liikkeellä. Rokotteiden teho on hyvä, mutta se ei ole sata prosenttia. Rokotteiden hyödyt ovat kiistattomat. Suurin osa rokotetuista tartunnan saaneista saa vain lieviä oireita tai ei saa oireita lainkaan. Jos rokotettu saa tartunnan, oireettomana hän tartuttaa lyhyemmän aikaa kuin rokottamaton, sanoo tiedotteessa vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.
Kaksi rokoteannosta saaneiden potilaiden määrä oli Husin sairaaloissa lokakuussa suhteellisen tasainen, noin kymmenen potilasta viikossa. Viime viikolla näiden potilaiden määrä kasvoi kuuteentoista. Viime viikolla uusia koronaviruspotilaita otettiin hoitoon yhteensä 34.
Suurin osa kahdesti rokotetuista sairaalahoitoa tarvitsevista koronaviruspotilaista on tiedotteen mukaan hoidettu vuodeosastoilla.
Teho-osastoilla kahdesti rokotettuja potilaita on ollut vain yksittäisiä. Heillä tehohoidon tarpeeseen on vaikuttanut perussairaus.
Teho-osastoilla hoidetuista koronapotilaista lähes kaikki ovat olleet rokottamattomia.
– Husissa hoidossa olleista ja olevista kaksi kertaa rokotetuista potilaista suurin osa kuuluu johonkin koronavirustaudin riskiryhmään tai he ovat ikääntyneitä. Tiedossa on, että näillä ryhmillä rokotteen suoja on heikompi kuin perusterveillä työikäisillä ja nuorilla. Näille yli 60-vuotiaille ja sairautensa tai lääkehoitonsa takia riskiryhmiin kuuluville kolmannet rokoteannokset ovat tarpeelliset. Kaikkien, joille kolmatta rokotusta suositellaan, tulisi se ottaa nyt, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.
Nykyisten linjausten mukaisesti yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat saada kolmannen rokoteannoksen jo kahden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta. Muille ryhmille kolmas rokote annetaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta.
Hus on kehottanut rokottamattomia ja rokotettuja käyttämään kasvomaskia joukkoliikennevälineissä ja kaikissa yleisissä tiloissa, joissa ihmisiä liikkuu. – On huolestuttavaa, että kasvomaskin käyttö on vähentynyt, vaikka epidemiatilanne on huonontunut, sanoo Ruotsalainen.
Mäkijärvi muistuttaa vielä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen ottamisen tärkeydestä.