Autopesulat lotraavat yhä pienemmällä määrällä puhdasta vettä – näin monta litraa Kannelmäen ABC käyttää yhteen autoon

Autopesula: Kaksi vuotta sitten autonpesuun saattoi kulua 500 litraa puhdasta vettä. Määrä on kutistunut jopa 90 litraan. Veden puhdistukseen käytetään muun muassa bakteereja.

Autopesuloissa tehdään pesuaineiden ja veden käytössä tärkeitä ympäristöratkaisuja.

Vedenkulutusta voidaan vähentää biologisten kierrätysjärjestelmien avulla. Esimerkiksi Neste ja ABC käyttävät autonpesukoneissaan joutsenmerkittyjä biohajoavia kemikaaleja ja puhdistavat veden uudelleen käytettäväksi.

ABC:n vedenkierrätysjärjestelmässä on noin viiden metrin syvyydessä bioreaktoreita, joissa elävät bakteerit käyttävät pesuaineen kemikaalia ravinnokseen. HOK-Elannon kenttäpäällikkö Riikka Granath kertoo, että kierrätyksen ansiosta puhtaan veden kulutus putoaa autoa kohden noin 500 litrasta 90 litraan. Muutos on tapahtunut kaksi vuotta sitten, kun ABC-pesukatujen nykyinen vedenkierrätysjärjestelmä otettiin käyttöön.

– Kaikesta meidän pesukatumme käyttämästä vedestä 80–90 prosenttia on vedenkierrätysjärjestelmän puhdistamaa vettä.

Nesteen biologinen vedenkierrätysjärjestelmä toimii samoilla pääperiaatteilla. Helsingissä ei ole tällä hetkellä yhtiön operoimia pesuasemia, mutta Suomen kuluttajamarkkinoinnista vastaava Tytti Stranding kertoo, että Suutarilan huoltoaseman yhteyteen avataan Neste Easy Wash -pesuasema vuodenvaihteessa.

– Meillä on tällä hetkellä Vantaan Kaivokselassa vedenkierrätyspilotti menossa. Tavoitteena on päästä 80 prosentin vedenkierrätysasteeseen aseman ensimmäisen kalenterivuoden aikana.

ABC:llä on Helsingissä kolme pesukatua, joista ensimmäinen rakennettiin ABC Prisma Kaareen kaksi vuotta sitten. Kuljetin liikuttaa auton 40 metriä pitkän pesukadun lävitse, ja tässä käytetään sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä.

Pesu kestää kesällä viisi minuuttia, talvella kuusi, koska kemikaalien annetaan vaikuttaa pidempään. Kenttäpäällikkö Riikka Granath korostaa myös auton puhtaudessa ympäristönäkökulmaa.

– Suolaus on tosi paha, se ruostuttaa autoa. Sen takia olisi todella tärkeää, että ihmiset pesisivät autojaan säännöllisesti.

Jos jätevesi sisältää haitallisia pitoisuuksia esimerkiksi hiekkaa, lietettä, öljyä tai muita ympäristölle haitallisia aineita, ympäristöministeriön asetuksen mukaan jätevesilaitteisto on varustettava tarpeellisin erotin- ja käsittelylaittein.

Fortumin aluemyyntipäällikkö Henri Jokinen kertoo, että hiekan- ja öljynerotuskaivon jätteitä käsitellään esimerkiksi Espoossa Juvanmalmin laitoksella.

– Laitoksella erotellaan nestemäiset ja kiinteät jätteet toisistaan ja ne käsitellään asianmukaisesti jätteen ominaisuuksien vaatimalla tavalla.

Uudenmaan Autospan toimitusjohtaja Besim Nura kertoo, auto pestään shampoolla ja painepesurilla, ja pesuvesi menee kaivoon, joka tyhjennetään kerran kuussa imuautolla.

Kärcherin avainasiakaspäällikkö Tomi Peltomäki kertoo, että myös painepesureihin löytyy biologisia vedenkierrätysjärjestelmiä, joilla päästään hyvään kierrätysasteeseen, mutta ne ovat kohtuullisen suuria investointeja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut