Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannele, Seija ja Elli koristelevat Kontulaa graffiteilla – nyt työkaluna onkin virkkuukoukku

Taide: Graffitit ovat seiniin spreijattuina tuttu näky Itä-Helsingissä. Nyt graffiteja tekevät Mellunmäessä myös varttuneemmat naiset – neulomalla ja virkkaamalla.

Itä-Helsingissä syntyy parhaillaan harvinaista tilataidetta. Naapuruustalo Mellarissa kokoontuu joka toinen torstai käsityöryhmä, jonka tarkoituksena on virkata ja neuloa omaperäinen neulegraffiti Mellunmäkeen.

Kyseessä on joukko isoäidinneliöistä ja muista kangastöistä koostuvia sukkamaisia putkia, jollaisia kiinnitetään katulyhtyjen pylväisiin Korvatunturinpolun varrelle Mellunmäen metroasemalta kohti Mellaria

– Työstä on jo varsin paljon tehtynä, mutta kuukauden kuluttua pitäisi olla kokonaan valmista, kertoo Mellarin yhteisökoordinaattori Mervi Karttunen.

Villalangat on saatu työhön lahjoituksena, ja ne ovat osin myös muista virkkauksista yli jääneitä lankoja.

Yksi projektin osallistujista on Elli Ahonen, joka on innokas kutoja. Hänen puikkonsa ovat kilisseet sukkien parissa jo kuusi vuotta, ja nyt on vuorossa nykyinen yhteisötaide.

– Käytän näissä töissäni iloisia, värikkäitä lankoja, koska en oikein pidä tummista väreistä. Kotona televisiota katsellessa on mukava kutoa, Ahonen kertoo.

– Olen kutonut paljon tätä projektia varten myös kotonani ja tuon valmiit työt sitten tänne Mellariin. Oikeat graffitit ovat kunnolla tehtyinä aika hienon näköisiä ja niitähän näkyy Kontulassakin.

Mukana yhteisötaidehankkeessa ovat myös Kontula Art Schoolin taiteilijat Henna Sahlstedt ja Niina Häkkinen.

– Minä kudon mielelläni mandaloita, koska niiden tekeminen ja katseleminen on rauhoittavaa, melkein kuin meditaatiota, Sahlstedt kertoo.

Hän on myös suunnitellut ja piirtänyt valmistamansa mandalat itse.

Kun Mellarin väki saa graffitiprojektin valmiiksi, villalankatyöt kiinnitetään katulyhtypylväisiin. Näyttelyn avajaiset pidetään 10. joulukuuta ja työt ovat esillä ainakin tammikuuhun saakka.

– Tarkoituksena on tuoda pimeimpään vuodenaikaan iloa ja piristystä ohikulkijoille, kertoo Mervi Karttunen.

Tekeillä oleva projekti on helsinkiläisittäin varsin harvinainen, mutta vastaavanlainen taideteos on tätä aiemmin nähty Tapulikaupungissa.

Naapuruustalo Mellari ottaa myös vastaan villalankalahjoituksia, neulottuja ja virkattuja neliöitä tai muita virkkaamalla tehtyjä yksityiskohtia.

Keväästä saakka Mellariin on kerätty lahjoituslankaa, joista tähän mennessä on neulottu myös 50 villasukat. Projekti on ollut asukkaiden yhteinen ponnistus ja valmiit sukat lahjoitetaan joululahjoina Mellunmäen palvelutalon asukkaille.

Käsityökerho kokoontuu parillisten viikkojen torstaina alkaen kello 12.