Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maksatko lastenvaunuista 550 vai 2500 euroa – myyjä kertoo mitä eroa niillä on: "Alle tonnin vaunu on usein 10-15 vuotta vanha malli"

Helsinkiläiset Auli Luoma-aho, 35, ja Pauliina Vähäpesola, 36, ovat juuri tulleet vauvajumpasta keskustakirjasto Oodista. Vähäpesolan vaunuissa huilailee Veijo, 5 kk. Luoma-ahon vaunuissa koirantassu-kuosillisen suojaverhon alla tuhisee Onni, 2 kk.

Luoma-ahon viime kesänä hankkimien vaunujen valintaan vaikutti perheen toinen ulkoilutettava.

– Lenkkeilen paljon koiriemme kanssa, mihin kevytrakenteiset ja ketterät vaunut soveltuvat hyvin. Esikoistani työntelin erilaisilla vaunuilla. Ne olivat sellaiset jykevät hyökkäysvaunut.

Vähäpesola hankki ensimmäiset vaununsa viime keväänä.

– Näillä on myös helppo liikkua julkisilla.

Yhdistelmävaunujen hintahaarukka helsinkiläisissä lastenvaunuliikkeissä liikkuu parista sadasta eurosta vajaaseen 2 000 euroon. Vaunujen sähköavusteinen ylä- ja alamäkiominaisuus voi nostaa hinnan miltei kahteen tonniin.

Hintoihin vaikuttavia tekijöitä joutuu usein avaamaan asiakkaille.

Luoma-aho maksoi harmaakankaisista vaunuistaan adapterin kera 1 300 euroa. Vähäpesolan mustakankaiset vaunut turvakaukalon kanssa maksoivat satasen enemmän.

Äidit pitävät lastenvaunujen hintatasoa kovana.

– Käytettyinäkin niiden hinta on kova, Luoma-aho toteaa.

Ruoholahdessa sijaitsevan Vaunuaitan myymäläpäällikkö Karoliina Renholm laittaa vierekkäin 700 euron ja 1 900 euron yhdistelmävaunut. Vaunut ovat näennäisesti melko samanlaisia.

– Niitä, joita 30 vuotta sitten ostettiin lapsille vaunuiksi, ei enää ole. Nykyään ostetaan yhdistelmävaunuja, Renholm kertoo.

Tämän päivän vaunushoppailu on tietynlaista irtokarkkipussin täyttämistä tai autokauppojen tekoa.

Vaunuja valitessa kootaan omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin soveltuva kokonaisuus. Lisävarusteita on valittavana laidasta laitaan; älypuhelinpidikettä, vaunutarjotinta, aurinkovarjoa, suksia,… Niistä voi todellakin joutua lohkaisemaan melkoisen siivun lompakostaan.

Itähelsinkiläisessä Lastentarvike-liikkeessä yhdistelmävaunujen hintahaarukka on 550 eurosta noin 2 500 euroon. Hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi malli, materiaalit ja se, valmistetaanko vaunut Euroopassa vai Aasiassa, kertoo Aino Lehtonen Lastentarvikkeelta.

– Kääntyvät etupyörät ovat ehdoton numero yksi kaupunkiasujalle. Maailmantähtien suunnittelemat kuosit tai erityiset kankaat vaikuttavat hintoihin. Jälleenmyyntiarvo on myös vanhempien mielessä vaunuostoksilla, Lehtonen kuvailee.

Vaunumallin hintaa puolestaan saattaa pudottaa sen ikä.

– Alle tonnin vaunu on usein 10-15 vuotta vanha malli, jossa kehitystyötä tuotteen ympärillä ei ole viety niin laajalle kuin muilla. On malleja, jotka eivät pyri olemaan Porscheja, vaan se turvallinen Volvo. Kaikkien mallien ja merkkien kohdalla hinta ei kuitenkaan laske niiden vanhenemisen myötä, myymäläpäällikkö Ruoholahdessa kuvailee.

Vaunujen hintoihin saattavat vaikuttaa myös brändit, ympärille kehitetyt tuotteet ja rungon väri. Renholmin mukaan asiakkaat ovat kuitenkin harvemmin tietoisia hintojen taustatekijöistä. Vaunukauppoja tullaan tekemään useimmiten ystävien suositusten ja oman käyttötarvearvioinnin perusteella.

– Hintoihin vaikuttavia tekijöitä joutuu usein avaamaan asiakkaille, kun he ihmettelevät korkeita hintoja. Toki on luksussuunnittelijoiden kanssa yhteistyötä tekeviä vaunumerkkejä, mutta itse kiinnittäisin huomiota ensisijaisesti käyttömukavuuteen, kuten sopivan korkuiseen työntöaisaan ja esimerkiksi siihen, asunko hissillisessä talossa tai käytänkö julkisia.

Sometähti Natalia Salmelalle ilmoitettiin, että 1-vuotias pitäisi hakea aiemmin päiväkodista hoitajapulan takia – Nasima Razmyar Ylelle: "Voidaan puhua jopa korttitaloefektistä"

Helsinkiin avattiin kaksi uutta kierrätysmyymälää – lahjoittajilta toivotaan erityisesti näitä lastentuotteita