Kuusi kirkkoa joutui liipasimelle Helsingissä: Kalliossa erityisen vaikea tilanne - syynä seurakuntien talousvaikeudet

Kiinteistöt: Talousahdingossa olevat seurakunnat luopuvat tiloistaan.

Kallion seurakunta saattaa luopua Siltasaarenkadun varrella olevista Seurakuntakodin tiloista. Päivi Tuovinen

Marjo Rämö

Helsingin seurakunnille on asetettu tavoitteeksi luopua noin neljänneksestä tiloistaan vuoteen 2030 mennessä.

Luopumisehdotus koskee muun muassa kuutta kirkkoa: Alppilan, Herttoniemen, Munkkiniemen, Oulunkylän, Pihlajamäen ja Tammisalon kirkkoja.

Luopumisehdotus koskee myös muun muassa Meritullin seurakuntatalo, Merirastin kappeli, Jakomäen seurakuntatalo(tunnetaan myös Jakomäen kirkkona), Laajarannan kerhotalo, Kallion seurakuntakoti ja Porkkalan leirikeskus. Kaikkiaan listalla on kolmisenkymmentä tilaa, mukaan lukien nykyiset väistötilat ja kauppakeskustilat.

Kalliossa sijaitseva virastorakennus Seurakuntien talo muodostaa noin kolmanneksen luovuttavaksi ehdotettujen kiinteistöjen pinta-alasta.

– Käytännössä tilasta luopuminen tarkoittaa joko myyntiä, purkua tai tilojen kehittämistä niin, että tila jäisi yhtymän omistukseen, mutta se vuokrattaisiin ulkopuoliselle toimijalle, toteaa kiinteistöpäällikkö Osmo Rasimus.

Pihlajamäen kirkko valmistui vuonna 1976. Myös tässä kirkossa on kärsitty sisäilmaongelmista. Marjo J. Rämö

Päätöksiä kiinteistöistä luopumisista ei ole vielä tehty.

Kiinteistöjen vähennystarve ja luovuttavien kohteiden lista on esitelty seurakuntien luottamushenkilöille osana seurakuntien laajaa Rohkeasti yhdessä -prosessia, jonka avulla seurakunnat pyrkivät sopeuttamaan toimintansa väheneviin jäsenmääriin ja tuloihin.

Seurakuntaneuvostot ovat antaneet omat lausuntonsa asiassa.

Seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto käsittelee asiaa ja tekee lopullisen esityksen luovuttavista kiinteistöistä yhteiselle kirkkovaltuustolle.

– Joidenkin tilojen osalta päätöksiä saatetaan tehdä tämän vuoden puolella, Rasimus arvioi.

Suurin osa päätöksistä tehdään ensi vuonna. Luopumiset tapahtuvat asteittain vuoteen 2030 mennessä.

Kirkkorakennusten osalta prosessi on pitkä ja monivaiheinen. Selvitettävä on muun muassa museaaliset arvot. Lopullinen sanavalta asiassa on kirkkohallituksella.

Oulunkylän punatiilinen kirkko on rakennettu vuonna 1972. Oulunkylässä on myös ns. vanha kirkko, joka valmistui alkujaan rukoushuoneeksi vuonan 1905. Sanna Jompero

Seurakunnat vuokraavat käytössään olevia kiinteistöjä Helsingin seurakuntayhtymältä. Vuonna 2020 yhtymän omistamien, seurakuntien käytössä olevien tilojen määrä oli yhteensä 147 000 neliötä. Pelkästään kirkkorakennuksia yhtymällä on 39.

Kiinteistöillä on merkittävä rooli talouden tasapainottamisen kannalta, sillä rakennuskanta on vanha.

Ehdotuksen mukaisista kiinteistöluopumisista aiheutuisi noin neljän miljoonan euron vuosisäästöt ylläpitokuluissa. Kyseisten kiinteistöjen korjauskulut olisivat varovaisen arvion mukaan noin 76 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteena on myös pidettävien tilojen käyttöasteen nostaminen kehittämällä tiloista entistä monikäyttöisempiä, Rasimus kertoo.

Vuonna 1958 valmistunut Herttoniemen kirkko on ollut suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi. Arkisto/Sanna Jompero

Kiinteistöluopumiset koskevat eritoten Kallion seurakuntaa. Alppilan kirkon lisäksi luovuttavien kiinteistöjen listalla on Siltasaarenkadulla sijaitseva Kallion seurakuntakoti ja sen yhteydessä oleva kerhotila, Suonionkadun kerhotilat, seurakuntien yhteinen nuorisotila Toisella Linjalla sekä kauppakeskustila Redissä.

Kallion seurakuntaneuvosto on omassa lausunnossaan ilmoittanut, että seurakunta voi luopua kaikista muista tiloistaan paitsi Kallion kirkosta siinä tapauksessa, että Kalasataman ja Alppilan alueille turvataan monikäyttöiset ja esteettömät tilat.

–Vaikein asia meille on Alppilan kirkko, kirkkoherra Riikka Reina toteaa.

Peruskorjausiässä olevan kirkon remontin hinnaksi on arvioitu noin 20 miljoonaa euroa.

– Yhtymä on meille varsin selkeäsanaisesti ilmoittanut, että siihen ei ole varaa.

Reina toteaa, että tila on haasteellinen. Neliöitä on liikaa seurakunnan tarpeisiin nähden. Seurakunta on jo aiemmin luopunut kirkon kolmannesta kerroksesta.

Reina toteaa, että tiloista luopumiseen liittyy paljon tunteita, silti kiinteistöverkkoa on järkevää päivittää.

– Nykyiset tilat ovat historian saatossa muodostuneet jollekin tietylle alueelle ja jonkinlaiseksi. Välttämättä kaikki eivät ole käyttökelpoisia.

Alppilan kirkko valmistui huhtikuussa 1957. Kirkko on Kallion seurakunnan käytössä. Päivi Tuovinen

Alppilan kirkon lisäksi hän mainitsee esimerkkinä Kallion seurakuntakodin, jossa on juhlavat puitteet, mutta tila ei ole esteetön. Toisella Linjalla oleva Nuorten talo on päivisin pääasiassa tyhjillään.

Kallion seurakuntaan kuuluvasta Kalasatamasta on tulossa 25 000 asukkaan kaupunginosa. Sinnekin tarvitaan tiloja, joissa kokoontua ja kohdata alueen asukkaita.

Reina arvioi, että vanhoista tiloista luopumalla ja uusien tilojen tehokkaalla käytöllä saadaan aidosti säästöjä ja seurakunnan palveluja sinne missä palveluja tarvitaan.

Munkkiniemen kirkko on valmistunut vuonna 1954. Anneli Tuominen-Halomo

Seurakuntien ohella seurakuntien kiinteistöluopumiset koskevat lukuisia muita toimijoita.

– Meidän tiloissa harjoittelee 18 kuoroa, yhteensä 400 laulajaa. Tiloissamme toimii lukuisia yleishyödyllisiä toimijoita kuten Keski-Helsingin seniorit, Kallion kulttuuriyhdistys, lapsiperheiden eroryhmät..

Useat seurakunnat ovat todenneet kirkkoneuvostolle antamissaan lausunnoissa, että kiinteistövähennysten vaikutukset lapsiin ja nuoriin tulisi selvittää.

Kallion seurakuntaneuvosto toetaa lausunnossa, että se voi luopua kaikista muista kiinteistöistään paitsi Kallion kirkosta, kunhan seurakunta saa tiloja käyttöönsä tiloja Alppilan ja kasvavan Kalasataman alueilta. Kuvassa kirkkoherra Riikka Reina. Päivi Tuovinen

Kallion seurakunta järjestää kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia seurakuntaan kohdistuvista muutospaineista. Tilaisuudet järjestetään 29.11. kello 19–20 Seurakuntakodin pienessä salissa (Siltasaarenkatu 28), 30.11. kello 19–20 Alppilan kirkolla (Kotkankatu 2) ja 2.12. kello 15–16 Silta-tilassa (kauppakeskus Redi).

Roihuvuoren seurakunnan käytössä oleva Tammisalon kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1966. Jari Pietiläinen

Oikaisu: Juttua korjattu 11.11. klo 9.35. Munkkiniemen kirkon kuvatekstin yhteydessä oli virheellinen tieto, että kirkossa olisi ollut sisäilmaongelmia. Sisäilmaongelmia on ollut Munkkivuoren kirkossa.

Lue vielä:

Sisäilmaongelmainen Herttoniemen kirkko siirtyy toimistotiloihin teollisuusalueelle – "Purkamisesta ei ole päätöstä"

Käyttökiellossa olevan kirkon kohtalo edelleen auki – Korvaavia tiloja ei Jakomäestä ole löytynyt

Olutpanimo kirkon tiloihin? – Seurakunta etsii kumppania tyhjän rakennuksen kunnostukseen

Paloheinä myytiin jo – Säästöpaineet saattavat sulkea lisää kirkkoja Helsingissä

Kappeli välttyi purkutuomiolta Helsingissä – kirkkosalissa jumppaavat pian seniorit

Helsinkiläistä maamerkkiä uhkaa purku – seurakunta ei puoltanut 2,7 miljoonan euron ostotarjousta

74-metriä korkean kirkon petoaiheiset patsaat vaarassa pudota ihmisten päälle Helsingissä – "Voivat murentua"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut