Jääkö AB-lippu historiaan? – näin paljon HSL-lipun hinta voi nousta, jos uusi ehdotus toteutuu

HSL uudistaa lippujen hinnoittelua. Nykyisestä vyöhykemallista saatetaan luopua, jolloin tilalle tulisi esimerkiksi tasahinnoittelu. Kaikki matkat maksaisivat silloin yhtä paljon pituudesta riippumatta.

Tasahinnoittelu on esillä suunnitelmassa, jossa selvitetään, jatketaanko nykyisen vyöhykemallin käyttöä vai otetaanko tilalle uusi. Yhtenä vaihtoehtona on myös nykyisten neljän vyöhykkeen yhdistäminen esimerkiksi kolmeksi. ABCD-vyöhykkeisiin perustuva malli otettiin käyttöön vuonna 2019.

HSL pitää tasahinnoittelua kaikkein yksinkertaisimpana vaihtoehtona, koska koko HSL-alue olisi yhtä vyöhykettä.

Muutos kuitenkin nostaisi esimerkiksi AB-lipun hintaa.

HSL:n mukaan korotus ei olisi niin suuri kuin helposti voisi luulla. Ensi vuoden alusta AB-kausilippu maksaa 65,30 euroa. HSL:n arvion mukaan korotus olisi noin kahdeksan prosenttia. Tasahintamallissa kausilipun hinnaksi tulisi noin 70,50 euroa. Tällä hetkellä AB-lippu maksaa 62,70 euroa.

Tasahinnoittelu on käytössä tällä hetkellä Turussa.

HSL-alueen asukkailla on mahdollisuus kommentoida ja vaikuttaa HSL:n suunnitelmiin tammikuussa. Sitä ennen HSL tekee asiakashaastatteluja. Lopullinen päätös hinnoittelumallista on odotettavissa syksyllä 2022.

HSL selvitti myös kilometripohjaista hinnoittelua, joka on tuttua esimerkiksi pitkän matkan busseista. Monen matkustajan mielestä kilometrihinnoittelu olisi oikeudenmukaisin vaihtoehto. HSL:n mukaan se voisi kuitenkin vähentää joukkoliikenteen käyttöä erityisesti kausilippuihin tottuneilla, koska jokainen lippu pitäisi ostaa erikseen. Malli ei ole myöskään yleistynyt maailmalla.

Myös malli, jossa matkustaja määrittää vyöhykkeen itse, on jätetty pois. Tällöin käytössä olisi rajaton määrä erilaisia vyöhykkeitä. HSL:n mukaan se osoittautui asiakastestauksissa liian monimutkaiseksi ja teknisesti monimutkaiseksi.

Nykyisessä vyöhykemallissa A- ja B-vyöhykkeellä asuvat ovat tyytyväisimpiä. Eniten kritiikkiä tulee C-vyöhykkeeltä. Erityisesti vyöhykerajan "väärälle puolelle" jäävät kokevat mallin epäreiluksi.

Juttua muokattu: Lisätty tieto ensi vuoden AB-lipun hinnasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut