Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjastovanhuksessa on tilaa luovuudelle, lukemiselle  ja jopa jameille – Pohjoismaiden vanhin kirjasto Rikhardinkadulla täyttää ensi vuonna 140 vuotta

Lukiolaiset Iida Maukkonen, 18, ja Anna Ahonen, 18, istuvat marraskuisena maanantaina Rikhardinkadun kirjaston toisessa kerroksessa. Salmiakkikuvioiselle lattialle asetellun pöydän päädyssä Maukkonen ja Ahonen pohtivat yhdessä matematiikan tehtäviä. Nämä lukiolaiset ovat melkeinpä kirjaston vakiokävijöitä.

– Käymme täällä usein opiskelemassa, sillä koulumme on tässä lähellä. Täällä on rauhallista, he kertovat.

Samassa pöydässä istuu neljä yliopisto-opiskelijaa.

– Tulimme tänne, koska Kaisa-kirjastossa oli taas täyttä, Venla Hautala, 22, naurahtaa.

Hautala suunnittelee englannin kielen kandidaatin tutkielmaansa. Emma Ahonen, 23, Iina Vertio, 25, ja Vilma Heinonen, 22, hiovat ryhmätyötä.

Opiskelijoita ja muita omaa rauhaa ja keskittymistä kaipaavia näkyy jokaisessa kerroksessa ja lähes jokaisessa mahdollisessa kohdassa, jossa on jonkinlainen tuoli ja pöytä.

Lukukoira ei arvostele. Se ottaa lukijan sellaisena kuin se on.

– Opiskelijat ovat hyvin löytäneet täältä omat nurkkauksensa, Rikhardinkadun kirjaston työntekijä Leeni van Tulder toteaa.

Rikhardinkadun kirjastolla on tarjota monipuolisesti tehtävää, nähtävää ja koettavaa laajalle kävijäkunnalle. Etenkin taidetta on painotettu niin hyllyissä olevan aineiston kuin Käytävägallerian kuukausittain vaihtuvien näyttelyiden puolesta. Taiteilijakirjoille on varattu oma paikkansa Taidekerroksesta.

– Kuka tahansa voi varata näyttelytilaa. Tällä hetkellä kalenteri on varattu jo ensi vuoden puolelle alkuvuoteen saakka, van Tulder sanoo.

Ympäri kirjastoa levittäytyy myös Peppi Pitkätossu -aiheinen näyttely, joka päättyy 25. marraskuuta. Lastenosastolla osaksi Peppi-näyttelyä sisustettu nurkkaus vapautuu näyttelyn päätyttyä oleskelutilaksi lapsiperheille. Lastenosastolle on tulossa muutenkin enemmän oleskelutilaa.

Hiljaisessa lukusalissa pidetään esitelmiä ja luentoja yhteiskunnasta, historiasta ja kulttuurista. Myös musiikkitapahtumia kirjastossa on laajalla skaalalla. Koko Helsingin kaupunginkirjasto on tehnyt yhteistyötä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa ja Rikhardinkadulla on ollut sen tiimoilta pari konserttia.

Kirjastossa on kuultu myös sen omien yhteistyöprojektien myötä esimerkiksi improvisoitua elektronista musiikkia. Syksyllä Kirjatornissa käynnistettiin Runolaulujamit. Tornissa kuulee joulukuussa myös vanhan musiikin uusien toivojen musisointia lounasaikaan.

Kattavan tapahtumatarjonnan lomassa kirjastoa käytetään ahkerasti myös perinteiseen tapaan; teosten etsimiseen, hakemiseen, lainaamiseen ja noutamiseen. Perinteisiä lukupiirejäkin on – jopa italian kielellä.

– Noudot pyörivät vilkkaasti, van Tulder kertoo.

Viikkoaikataulua rytmittävät perjantaisin vierailevat digitalkkarit eli datanomiopiskelijat, joilta kävijä saa tarvitessaan neuvontaa. Senioreille vertaisopastusta tietotekniikka-asioissa antavat Enter ry:n vapaaehtoiset tiistaisin.

Lastenosastolla paikalla on tiettyinä päivinä kirjaston lukukoira Häxa. Kennelliiton lukukoiralle voi varata ajan vartin lukuhetkeen, jos kaipaa harjoittelua ääneen lukemisessa. Häxa ja ohjaaja kuuntelevat, eivät ohjaile.

– Kennelliiton lukukoira on kärsivällinen kuuntelija, jonka kanssa lukemista ei tarvitse jännittää. Lukukoira ei arvostele. Se ottaa lukijan sellaisena kuin se on, Chris Gurney, van Tulderin kollega toteaa.

Historiallinen kirjasto täyttää ensi vuonna 140 vuotta.

– Rikhardinkadun kirjasto on Pohjoismaiden ensimmäinen yleiseksi kirjastoksi suunniteltu rakennus, van Tulder kertoo.

Nyt Rikhardinkadulla valmistaudutaan jouluun.

– Olemme jouluaaton auki. Olemme jo puuhastelleet jouluikkunaa kivijalkaan.