Helsingin valtuusto hyväksyi ensi vuoden kunnallisveroprosentiksi 18,0 eli prosentti pysyy ennallaan. Myös kiinteistöveroprosentit pysyivät ennallaan.
Apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) ehätti kehaisemaan Helsingin hyvää taloudenpitoa.
– Erinomaista, että Helsinki kykenee politiikkaan, jossa tuloveroprosentti pysyy ennallaan. Kaupunkistrategiassa on myös todettu, että se pysyy sellaisenaan koko valtuustokauden.
Sazonov ei malttanut olla heittämättä piikkiä vasemmiston suuntaan:
– Näin torjumme valtion kiristävän veropolitiikan vaikutuksia helsinkiläisten arkeen.
Heitosta kirposi vilkas keskustelu, jonka aikana oli vaikea uskoa, että vasemman ja oikean laidan suurimmat puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta olivat äskettäin sopineet budjettisovusta.
Lue koko talousarvioehdotuksesta täältä.
Vasemmistopuolueet vihjasivat, että tarvittaessa veroäyriä on jopa voitava korottaa.
Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo laskeskeli, että aiemmalla valtuustokaudella toteutettu puolen veroprosentin lasku tarkoittaa rahassa noin 50–70 miljoonaa euroa.
– Tämä on juuri se summa, josta väännetään kättä joka kerta, kun pitäisi löytää lisää rahaa lapsille ja vanhuksille. Esimerkiksi koulutus olisi tämän rahan turvin voitu resursoida juuri tarpeiden mukaan.
Oikeistopuolueista taas kuului ääniä, että veroprosenttia pitäisi voida alentaakin.
Tähän kuitenkin kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara totesi, että nyt ei pidä pienentää verotusta.
– Sote-uudistuksen jälkeen Helsingin kunnallisvero on 5,5 prosenttia. Miten sillä kustannetaan kaikki se mitä pitää, hän päivitteli.
– Helsinkiläisten on voitava luottaa siihen, mitä strategiaan on kirjattu eikä pormestaristosta alkaen pidä ryhtyä vesittämään sovittua, kokoomuksen Matias Pajula lisäsi.
Vihreiden valtuutettu Mari Holopaisen mielestä Helsingin taloudellinen tilanne on kehittynyt suhteellisen hyvin.
– Mutta esimerkiksi varhaiskasvatukseen satsataan liian vähän verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin, samoin nuorisotiloja on liian vähän.
Vihreiden Reetta Vanhanen komppasi:
– Olemme tekemässä perusteltua ja yhteisesti sovittua päätöstä. Nyt ei ole akuuttia tarvetta korottaa työn verotusta. Tarpeen tullen meidän on mahdollista korottaa kiinteistöveroa, mikä ei ole niin haitallista kuin työn verotuksen korottaminen.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho totesi, että tärkeintä helsinkiläiselle ei ole veroprosentti, vaan se mitä välttämättömien menojen jälkeen jää käteen.
– Asumisen korkeaan hintaan meidän pitäisi pystyä vaikuttamaan.