Yli puolet, 56 prosenttia, pienten lasten vanhemmista on miettinyt eroa jossain kohtaa nykyistä parisuhdettaan, Ensi- ja turvakotien liitto tiedottaa.
Yleisimmin eroa on pohdittu vauvavuoden jälkeen. Taustalla on erityisesti ajankäyttöongelmat ja niihin liittyvä tyytymättömyys.
Edellä mainitut tiedot käyvät ilmi Ensi- ja turvakotien liiton, Parisuhdekeskus Kataja ry:n ja Väestöliiton tekemästä kyselystä vanhemmille, joilla on alle kouluikäisiä lapsia.
Parisuhdepulmia kokeneista kolmasosa arvioi jääneensä ilman tarvitsemaansa tukea.
– Julkinen järjestelmä ei kykene yksin vastaamaan perheiden avuntarpeeseen, vaan järjestöjen ja perhepalveluiden yhteistyötä tarvitaan, Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Laura Huuskonen sanoo Ensi- ja turvakotien liiton tiedotteessa.
Kyselyyn vastanneista neljännes oli eronnut lasten ollessa pieniä. Eropäätökseen vaikuttivat esimerkiksi kommunikaatiovaikeudet, tunneyhteyden, läheisyyden ja seksin puute sekä henkinen ja fyysinen väkivalta.
Palvelut näyttävät edelleen olevan vaikeasti saavutettavia.
Tanja Koskinen
Vain 7 prosenttia vastaajista koki, että parisuhteen ongelmiin on helppo hakea apua.
– Palvelut näyttävät edelleen olevan vaikeasti saavutettavia tai niistä ei ole riittävästi tietoa, Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tanja Koskinen kertoo.
Lisäksi Ensi- ja turvakotien liitto tiedottaa, että kyselyn perusteella parisuhteen voinnista kysytään erityisen paljon neuvolassa, mutta muissa palveluissa selkeästi vähemmän.
Kysely toteutettiin verkkokyselynä kevään ja syksyn 2021 aikana. Kyselyyn vastasi 225 alle kouluikäisten lasten vanhempaa.
Valtakunnallinen parisuhdeviikko 8.-14.11. nostaa esille hyvinvoivan ja turvallisen parisuhteen merkitystä perheen ja yksilön hyvinvoinnille.
Ensi- ja turvakotien liitto, Väestöliitto ja Parisuhdekeskus Kataja tarjoavat matalan kynnyksen toimintoja kaikenlaisten parisuhteiden, eron pohdinnan, eron ja uusperheiden tueksi.