Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotuskattavuus ei yksin riitä koronan nujertamiseen – "Tilanne on nyt herkkä"

Suomessa saavutettiin keskiviikkona 80 prosentin rokotuskattavuus.

– Rokotuskattavuus eikä mikään muukaan yksittäinen toimenpide ei yksin riitä estämään tartuntojen kasvua ja pienentämään sairaalahoidon tarvetta, korostaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Koronatilanne on pahentunut Suomessa. Uusia tartuntoja oli viime viikolla enemmän kuin edeltävällä viikolla, kerrotaan STM:n sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa torstaina.

– Viikolla 44 meillä oli vuorokaudessa vähän yli 5 000 uutta tartuntaa, mutta todennäköisesti niitä on enemmän. Kolmella edeltävällä viikolla tapauksia oli noin 3 700–4 200 viikossa. Tilanne on nyt herkkä, toteaa Voipio-Pulkki.

Hän tietää, että syksyn aikana kontaktien määrä on lisääntynyt, kun esimerkiksi kouluilla oli syyslomaa.

– Kun säät ovat huonontuneet, ollaan enemmän sisällä, miettii Voipio-Pulkki syitä koronatilanteen heikkenemiseen.

Hän muistuttaa, että tavoitteena on pitää yhteiskunta avoimena ja samaan aikaan pienentää virustaakkaa.

– Rokotusten ottaminen kannattaa.

Lisäksi hän neuvoo kaikkia muihin jo tuttuihin henkilökohtaisiin toimiin. Niistä tärkeimpiä ovat hänen mukaansa väentungoksen välttäminen, maskin käyttäminen ja oireisena kotona pysyminen.

THL:n ylilääkäri Otto Helve muistutti tiedotustilaisuudessa, että jo pitkään rokottamattomien riski joutua osastolle on ollut selvästi suurempi kuin rokotettujen.

– Tänä syksynä elo–lokakuussa rokottamattomat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin kaksi kertaa rokotetut, kertoo Helve.