Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reilu miljoona hoitokäyntiä jäi tekemättä suun terveydenhuollossa koronan takia – Velan purkaminen kestää pahimmillaan vuosien ajan

Koronapandemian vaikutukset näkyvät suun terveydenhuollossa erityisesti hoitovelkana, joka voi kestää vielä vuosia, Suomen hammaslääkäriseura Apollonia tiedottaa.

– Suun terveydenhuollon alasajo keväällä 2020 ja muut epidemian vaikutukset saivat aikaan noin 1,1 miljoonan käynnin hoitovelan, hammaslääkäriseuran tiedotteessa kerrotaan.

– Pohjalla oli jo valmiiksi melko paljon vanhaakin hoitovelkaa.

Pula henkilökunnasta hidastaa jonojen purkua.

Syksystä 2020 alkaen vastaanotot ovat toimineet jo lähes täydellä kapasiteetilla, mutta hoitokäyntien määrissä ei ole päästy vieläkään pandemiaa edeltävälle tasolle.

Syynä tähän tilanteeseen on Apollonian tiedotteen mukaan muiden muassa henkilökunnan karanteenit ja sairauslomat sekä henkilökuntapula.

Velkaa on pyritty kuromaan kiinni lisätöillä, ostopalvelutoiminnalla, vuokratyövoimalla ja etäpalveluja kehittämällä.

Lisäksi Apollonia tiedottaa, että hoitovelka keskittyy erityisesti pahimpien epidemia-alueiden suuriin kuntakeskuksiin.

– Pula henkilökunnasta, erityisesti hammashoitajista, vaikeuttaa hoitojonojen purkua. Pahimmassa tapauksessa hoitovelan purkaminen tulee kestämään vielä vuosia, THL:n ylihammaslääkäri Ulla Harjumaa sanoo Apollonian tiedotteessa.

Epidemia on myös viivästyttänyt joidenkin suusairauksien hoitoa, ja odotusaikana pahentuneet oireet vaativat nyt vaativampaa hoitoa.

Viivästymistä on havaittu esimerkiksi suusyöpien diagnosoinnissa, Apollonia tiedottaa.

Vuonna 1892 perustettu hammaslääketieteellinen seura nostaa esille myös sen, missä alalla on onnistuttu hyvin korona-aikana.

– Potilastyössä koronatartunnoilta on vältytty lähes kokonaan suun terveydenhuollon hyvien suojaus- ja hygieniakäytäntöjen ansiosta, seura tiedottaa.

– Epidemian alkuvaiheen pelot henkilökunnan tartunnoista eivät onneksi ole toteutuneet Suomessa eikä muuallakaan maailmassa, Ulla Harjunmaa sanoo Apollonian tiedotteessa.