Osaavatko Oodin tekoälyhahmot suositella parempaa luettavaa? – "Scarlet" etsii uusia kirjoja romantiikan nälkään
2
Lyyra Virtanen toivoi Obotin ehdottavan fantasiakirjallisuutta. Katinka Sarjanojan teos Karhuneito löytyi muutaman sovelluksen painalluksen jälkeen. Mika Hamari
Katso isompi kuvaSovellus auttaa löytämään isosta kokoelmasta luettavaa. Mika Hamari
Onko kirjaston hyllystä hankala löytää sopivaa luettavaa? Obotti on puhelimeen ladattava maksuton tekoälysovellus, joka suosittelee Helsingin keskustakirjasto Oodin hyllyistä löytyviä kirjoja. Kun käyttäjä valitsee, haluaako hän lisää tällaista vai jotain muuta, tekoäly muokkaa ehdotuksiaan tältä pohjalta.
Parhaassa tapauksessa tekoäly vinkkaa Oodin kymmenien tuhansien kirjojen joukosta jotain sellaista, mitä käyttäjä olisi itse hakenut, jos olisi tiennyt hakea. Älykkään aineistonkäsittelyn ansiosta kokoelma on kelluva.
– Aina kun meiltä lainataan jotain, niin meille tulee sitten palautuksissa täydennyksiä ja aineistomme vaihtuu päivittäin. Aina siellä on jotain uutta, tänä keväänä käyttöön otetun Obotin kehitystyöhön osallistuva Oodin kirjastonhoitaja Paula Laaksonen kertoo.
Kirjaston henkilökunta on sovittanut HeadAI:n kehittämää tekoälyä käyttäjien tarpeisiin. Obotin kuudesta tekoälyhahmosta esimerkiksi Scarlett on valmennettu löytämään etenkin romanttista kirjallisuutta. Kirjojen keskinäisen läheisyyden tunnistamiseksi botti käyttää Helmet-kirjaston tietokannasta löytyviä sanoja ja lauseita.
Sovellusta on ladattu useita satoja kertoja. Laaksonen kertoo, että kokeilun jatkosta päätetään tänä vuonna.
– Meillä olisi suunnitelmissa, että tämä olisi paljon kivempi, jos tämä olisi lapsiperheille ja lapsille. Esimerkiksi kuvakirjoja on miljoonia.
Obotti suosittelee kirjoja myös aikuisille. Oodin asiakas Lyyra Virtanen kokeili sovellusta ensimmäistä kertaa.
– Luen tosi paljon kirjoja, eniten ehkä spekulatiivista fiktiota. Vaikka joku kiva, uusi fantasiakirja, mistä en ole ennen kuullut, Turun yliopistossa kirjallisuustiedettä opiskeleva Virtanen toivoi ennen ensimmäisiä kirjaehdotuksia.
Virtanen valitsi tekoälyhahmoista yhteisöllisen Gutenbergin. Dekkarit hän sivuutti, mutta painoi Kazuo Ishiguron Me orvot -kirjan kohdalla, että lisää tällaista. Pian Obotti ehdotti Katinka Sarjanojan fantasiateosta Karhuneito, joka löytyy Virtasen omalta lukulistalta.
– En nyt vielä havainnut tuosta, että se olisi oikeasti minun toiveitani näin lyhyellä kokeilulla alkanut ymmärtää. Mutta vaikka se arpoisi niitä ihan sattumanvaraisesti, niin se olisi silti tosi kiva, koska sitten sieltä tulee uusia teoksia.
Virtanen uskoo, että tietotekniikan avulla lukemisesta voisi tulla muotia, esimerkiksi jos e-kirjoja voisi lainata botin kautta puhelimeen. Hän näkee pelimäiselle sovellukselle käyttöä myös koulujen oppitunneilla.
– Uskon, että aika monet alakouluikäiset voisivat olla innoissaan siitä, että saa ladata uuden sovelluksen ja vähän leikkiä sen kanssa. Leikin varjolla sitten löytyisikin kiinnostavia kirjoja.