Poroa, haukea, avokadoa, frex-perunaa... – HU selvitti, millaisia lounaita Helsingin johtajat tarjoavat vierailleen

Lihakielto: Helsingin johto välttää lihan tarjoamista. Kansainvälinen vieras sai poroa.

Alkuruoaksi kylmäsavuhaukea ja frex-perunasta valmistettu blini. Pääruoaksi siikaa ja lopuksi pistaasijäätelöä.

Näin kuuluu kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) kolmen ruokalajin lounasmenu, jonka hän tarjosi vierailleen kaupungintalon sidosryhmätapaamisessa keskiviikkona.

Vastaavat tarjoilut ovat Sinnemäelle harvinaisia.

– Kyseessä taitaa olla syksyn ensimmäinen kaupungintalolla järjestetty lounas, sanoo poliittinen erityisavustaja Julianna Kentala.

Helsingin kaupunki kertoi marraskuun alussa, että ensi vuonna sen omissa tilaisuuksissa luovutaan liharuoista. Pormestaristo ja muu kaupungin ylempi johto voisi kuitenkin tarjota lihaa ”perustelluista syistä”.

Sinnemäki suosii tarjoiluissaan kalaa. Kentala muistelee, että lihaa ei ole viimeisen neljän vuoden aikana ollut tarjolla kenties kertaakaan.

– Uusi linjaus ei tuo muutosta Sinnemäen tarjoiluihin, sillä hänen osaltaan tarjoilut ovat noudattaneet linjauksen sisältöä jo vuosia. En usko, että tulemme käyttämään mahdollisuutta poiketa linjauksesta.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) järjestää viikossa 1–2 tapaamista, joissa on tarjolla ruokaa. Tarjolla on poliittisen erityisavustajan mukaan esimerkiksi sämpylää, hedelmiä, kananmunia tai lounaalla kala-, kasvis- tai liharuoka.

Viime viikolla menuun kuului paahdettua munakoisokeittoa, yrttivoissa kypsennettyä nieriää, mustajuurta ja parmesaania sekä Reilun kaupan kahvia ja teetä.

Kasvatuksen- ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on järjestänyt syksyllä viisi tilaisuutta, joissa on ollut ruokatarjoilua. Useimmin tarjolla on ollut fetasalaatti.

Syyskuussa kansainväliselle vieraalle tarjottiin mustatorvisienikeittoa ja savuporoa sekä rapumurekkeella kuorrutettua lohta ja mustaherukkamoussea.

Marraskuun vegaanisella aamiaisella tarjolla oli muun muassa avokado-tahinitoasteja, kuivattuja marjoja ja hedelmälohkoja.

Kulttuurin- ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäen (vas.) tarjoilut kaupungintalolla sisältävät yleensä vain kahvin, joskus lisäksi sämpylän tai leivän.

– Syksyn aikana on yhdessä kokouksessa tarjoiltu vegaaninen lounas. Lisäksi Arhinmäki on isännöinyt yhden illallisen kulttuurikeskus Stoassa. Arhinmäki on itsekin kasvissyöjä eikä hän tule jatkossakaan tarjoilemaan vierailleen lihaa, sanoo poliittinen erityisavustaja Lotta Staffans.

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonovin (kok.) tarjoilut ovat olleet tähän mennessä vähäisiä, sillä koronarajoitusten takia tapaamisia oli alkusyksystä vähän.

Tarjolla on ollut useimmissa tapauksissa kahvia tai teetä. Tarjolla on voinut olla myös suolaista tai makeaa kahvileipää tai kevyttä aamiaista.

Kaupungin ”lihapäätöksestä” vastannut kansliapäällikkö Sami Sarvilinna sanoo, että kansalaispalautteen määrä oli poikkeuksellinen. Kritiikkiä ja kiitoksia tuli hänen mukaansa yhtä paljon. Loput palautteista koskivat sitä, miksi korkein johto saa poikkeusmahdollisuuden lihatarjoiluun.

Sarvilinna sanoo, että jälkikäteen ajateltuna poikkeuksesta olisi kannattanut kertoa toisella tavalla.

– Nyt se vie ajatukset siihen suuntaan, että arvottaisimme tilaisuuksia, vieraita tai isäntiä. Oikeasti kyse on siitä, että poikkeuksia voi tehdä tilaisuuden luonteen pohjalta. Jos tilaisuus liittyy suomalaiseen ruokakulttuuriin, on ymmärrettävää, että tarjolla voi olla liha- ja maitotuotteita.

Ihmettelyä on tullut myös siitä, tarjoaako kaupunki jatkossa esimerkiksi ”ilmastopahiksena” pidettyä avokadoa

– Näiden ilmastovaikutuksia arvioidaan yhtälailla. Päätöksessä puhutaan sesongin mukaisesta kasvisruoasta. Se ohjaa helpommin kotimaisten kasvisten käyttöön, Sarvilinna kertoo.

Kaupungin linjaus ruokatarjoiluista

Lihaa ei tarjoilla

Ensi vuodesta lähtien tilaisuuksissa tarjoillaan sesongin mukaista kasvisruokaa ja/tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita, kahvimaitona kauramaitoa.

Tilaisuuksissa ei tarjoilla lihatuotteita.

Erikoisruokavaliot huomioidaan.

Tilaisuuksissa käytetään ainoastaan kestoastioita ja -aterimia.

Juomapulloja ei käytetä, vaan juomat tarjoillaan kannuista.

Tarjoiluja sisältäviin tilaisuuksiin kutsutuilta pyydetään sitovat ilmoittautumiset ruokahävikin välttämiseksi.

Menu

Anni Sinnemäen lounas

Kylmäsavuhaukea Frex–perunablinillä

***

Paahdettua siikaa

appelsiini-inkiväärikastiketta

***

Pistaasijäätelöä

Reilun kaupan luomukahvia

Haudutettua teetä

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut