70 vuotta Kalliossa toimineelle Selma Palmulle etsitään dramaattisten käänteiden jälkeen jatkajaa – "Tämänkaltaiset kaupat häviävät"
8
Raili Häkkinen liikkeessä vuonna 2007. Karita Häkkinen
Katso isompi kuvaRaili Häkkisen poika Jouni Häkkinen toivoo, että liikkeelle löytyisi käsityötaitoinen jatkaja. – Kaikki olisi valmiina. Voisi vain luovuttaa avaimet. Karita Häkkinen
Katso isompi kuvaLankavalikoima on runsas ja värikäs. Karita Häkkinen
Katso isompi kuvaMyös korsetit ja rintaliivit kuuluvat valikoimaan. Karita Häkkinen
Katso isompi kuvaYritystoiminnan toivotaan jatkuvan. Karita Häkkinen
Liike: Legendaarinen liike on sijainnut samoissa vuokratiloissa 1950-luvulta alkaen. Liikkeestä tuli äidin ja tyttären elämäntyö. Nyt molemmat ovat poissa.
Kalliossa Neljännellä linjalla lähes 70 vuotta sijainneen tekstiililiike Selma Palmun ikkunassa on jonkin aikaa ollut lappu, jossa yhdelle Helsingin vanhimmista kivijalkamyymälöistä etsitään jatkajaa.
Oletko sinä tämän kaupan seuraava jatkaja? Pitsiverhoin somistetussa ikkunassa kysellään.
Legendaarinen Selma Palmun liike perustettiin Neljännelle linjalle vuonna 1953. Nyt toiminnalle etsitään jatkajaa. Raili Häkkinen kuoli yllättäen lokakuussa. Karita Häkkinen
Syy liikkeen myymiseen on se, että äitinsä Selma Palmun vuonna 1953 perustamaa myymälää pitänyt tytär Raili Häkkinen 87, kuoli yllättäen lokakuussa.
– Äiti lähti saappaat jalassa. Kuolemaa ei osattu mitenkään odottaa, toteaa poika Jouni Häkkinen.
Raili Häkkinen sai lokakuun alussa työpäivänsä päätteeksi aivoinfarktin kotonaan ja kuoli puolitoista viikkoa myöhemmin sairaalassa. Korkeasta iästään huolimatta Häkkinen työskenteli edelleen ahkerasti liikkeessään kolmena päivänä viikossa. Muun muassa alusvaatteita ja käsitöitä myyvällä liikkeellä riitti asiakkaita ympäri Suomen. Kauppaa tehtiin myös teattereiden ja museoiden kanssa.
Jouni Häkkinen kehuu äitinsä liiketoimintaa suorastaan harvinaiseksi.
– Tämänkaltaiset kaupat häviävät. Pääasia olisi se, että löytyisi joku yrittäjä, joka haluaisi jatkaa tätä brändiä. Kaikki olisi valmiina. Voisi vain luovuttaa avaimet. Toivoisimme, että tämä säilyisi, kun se on ollut tässä jo lähes 70 vuotta.
Häkkinen kertoo isoäitinsä Palmun muuttaneen Helsinkiin Porista 1950-luvulta. Sekä Palmu että Häkkisen lapsuudenperhe asuivat liikkeen kanssa samassa talossa monta kymmentä vuotta, joten liike oli iso osa myös Raili Häkkisen lasten elämää.
– Olen itse kasvanut liikkeessä. Myös meidän olemisemme kulminoituu hyvin tähän samaan taloon, Häkkinen toteaa itsestään ja siskostaan.
Äiti ja tytär tekivät töitä liikkeessä yhdessä 35 vuoden ajan. Ompelija Selma Palmu työskenteli yrityksessä yli 90-vuotiaaksi ja kuoli vuonna 2004.
Sifonkihuivit ovat 60-luvulta. Karita Häkkinen
Kiinnostusta liiketoimintaa kohtaan on Jouni Häkkisen mukaan jo ollut.
– Muutama ostajaehdokas on käynyt, mutta kauppoja ei ole vielä syntynyt. Myymälä sijaitsee vuokratiloissa. Sopimus voidaan siirtää uudelle jatkajalle.
Liikkeen myyntihintaa ei ole tarkasti määritelty etukäteen. Häkkisen mukaan se on ehkä "joitakin kymmeniä tuhansia euroja".
Sisällä liikkeessä voi aistia vuosikymmenten takaisen tuulahduksen. Hintalaput on kirjoitettu käsin. Liikkeen ikkunassa on yöpaitoja, rintaliivejä ja sukkia. Seinällä roikkuu verkkopaitoja, laamapaitoja ja pitsipöytäliinoja. Hyllyssä on naisten ja miestien lahkeellisia alushousuja sekä kangaspakkoja. Kaikesta näkee, että työtä on tehty intohimolla ja rakkaudella.