Flow-festareilta tutut Maija ja Jari perustivat Helsinkiin uuden sushi-ravintolan – rakkaustarina alkoi japanilaisesta ateriasta

Alkuvuodesta Viikissä auenneen sushiravintolan Maija’sin omistajat ovat lähialueen sushin ystäville tuttu pariskunta, Maija ja Jari Flytström. Heidän valmistamaa sushia on aiemmin napsittu muun muassa Käpylän Majakassa ja ruokakärrystä Flow-festivaaleilla.

Ihan ensimmäiset sushinsa pariskunta tarjoili kymmenisen vuotta sitten Ravintola-päivän pop up -ravintolassa silloisen kotinsa, Käpyläntie 12:n asukastiloissa.

– Se oli täydellinen kaaos, aloitimme valmistelut tuntia ennen asiakkaiden tuloa, muistelee, Maija Flytström, joka oli tuolloin viimeisillään raskaana odottaen pariskunnan esikoista.

Kotikutoisen pop up -ravintolan ensimmäiset asiakkaat olivat laulaja Maija Vilkkumaa sekä kovana kulinarisrtina tunnettu puolisonsa Mikko Kosonen.

– Kun Kosonen näytti peukkua, ajattelin, että kait se sitten hyvin meni, Jari muistelee.

Kummallakaan ei ollut kokemusta ravintola-alalta. Maija oli tehnyt töitä logistiikan parissa, Jari pääasiassa kuorma-auton kuljettajana. Tosin auto oli lastattu kalalla, äyriäisillä, simpukoilla, joita hän kuljetti lentokentältä kalatukkuun ja edelleen ravintoloihin.

Merenelävät myös yhdistivät pariskunnan, kun Maija päätyi järjestelemään kalakuljetusten logistiikkaa.

– Ostereiden saapumiseen liittyvästä puhelusta saattoi tulla tunnin pituinen, Maija kertoo parin tutustumisesta.

Lopullisesti Maija oli myyty, kun kala-autonkuljettaja valmisti hänelle sushiaterian.

– Olit keittänyt itse etikan, riisi oli pesty varmaan kymmenen kertaa, ja olit leikannut tuoreesta kalasta täydellisiä siivuja, Maija muistelee.

Sushin valmistusta Jari oli oppinut kalatukku Arvo Kokkosella, jonka leivissä hän kuljetti kalaa.

Tukkuliike valmisti 2000-luvun alussa pieniä määriä kaupoissa myytävää sushia japanilaisen kokin johdolla. Tuohon aikaan sushi ei ollut vielä joka marketin valikoimassa. Valmissushia meni lähinnä Stockmanin Herkkuun.

Pop up-ravintoloiden aiheuttama kysyntä ja innostus, sai yksiin muuttaneen pariskunnan perustamaan oman ravintolan, Käpylän Majakan.

Se sijaitsi hieman syrjäisessä paikassa, pienessä liiketilassa, kapean Joukolantien varrella. Liiketilalla ei ollut yhtään omaa parkkipaikkaa.

– Jarin ajatus oli, että jokaisen itseään kunnioittavan sushiravintolan luokse tullaan, Maija hymähtää ja vilkaisee puolisoaan.

Jari myöntää olevansa se, joka suhtautuu asioihin pikkutarkasti ja tinkimättömästi. Sen mukaisesti Maija’sissa sushia valmistetaan vain tilauksesta, lämpimästä riisistä ja vain parhaimpia raaka-aineita käyttäen. Jokainen työvaihe tehdään käsin.

– Maijalla taas on silmää isompiin linjoihin ja kokonaisuuksiin.

– Boostaamme koko aika toinen toisiamme. Olemme toistemme parhaat ystävät.

Boostausta on tarvittu, sillä vastoinkäymisiäkin on ollut. Ruokakärrymyynti festareilla ei ollut kannattavaa liiketoimintaa. Tuli myös ryhdyttyä yhteistyöhön väärien tahojen kanssa. Lopulta Käpylän Majakan toiminta päättyi.

– Välillä on oltu niin taloudellisesti kuin henkisestikin kovilla, Maija toteaa.

Ravintolasta luopumisen jälkeen pariskunta oli avaamassa Redin K-Supermarketin sushipistettä, jonka yhteyteen Maija jäi pyörittämään catering-palvelua. Jari konsultoi kauppoja ja ravintoloita sushin valmistuksessa ja myynnissä.

Uusi ravintola tuli ajankohtaiseksi kun korona lopetti Maijan catering-toiminnan.

Liikepaikka löytyi Viikistä, noin kilometrin päästä kotoa. Se helpottaa arkea kahden alakouluikäisen ja kahden aikuisuutta lähestyvän lapsen uus- ja yrittäjäperheessä.

Toiminta ei ole pelkän ravintolamyynnin varassa. Pariskunnan kehittelemää, sushin valmistuksessa käytettäviä majoneesia ja etikkaa on tulossa myyntiin Pirkka-merkin alla.

Jari on joutunut antamaan hieman periksi liikepaikkavaatimuksissaan: Tilanhoitajakaarella sijaitsevan ravintolan edessä on ilmaisia parkkipaikkoja, bussipysäkkikin on kivenheiton päässä. Tavoitteena on edelleen olla ravintola, jonka luokse tullaan – tällä kertaa sinne pääsee vain vähän helpommin.

Lue vielä:

Vietnamista Suomeen muuttanut Lucas Hoang, 37, pyörittää nyt Helsingissä ravintolaa, joka on varattu 300 päiväksi eteenpäin – kertoo HU:lle isot suunnitelmansa tulevaisuudelleVietnamista Suomeen muuttanut Lucas Hoang, 37, pyörittää nyt Helsingissä ravintolaa, joka on varattu 300 päiväksi eteenpäin – kertoo HU:lle isot suunnitelmansa tulevaisuudelle

Helsingin uusi japanilainen ravintola kerää hehkutusta – "En malta odottaa!"

Helsinkiläiset eivät kyllästy trendiruokaan, vaikka laatu huolestuttaa: "Vastaavat lähiöiden pizzapaikkoja" – myös 2,5 euron pullan ja kahvin tilalle tuli sushia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut